Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

16 Φεβρουαρίου 2011

Αν, αντί για τον Σισέ...

Τα 48 γκολ σε 75 αγώνες, η εν γένει προσφορά του και η εκτίναξη της αγοραστικής του αξίας αποδεικνύουν με ντοκουμέντα ότι ο Παναθηναϊκός «έκανε διάνα», όταν αγόραζε πριν από 18 μήνες τον Τζιμπρίλ Σισέ από την Μαρσέιγ.




Εξελίχτηκε τόσο επιτυχημένη τούτη η επένδυσή του, που δεν θα ήταν υπερβολή, αν σκεφτόταν κανείς ότι πιθανόν και να «έκλεψε» τους Μαρσεγιέζους πληρώνοντας 9 εκατομμύρια (κι αυτά σε δόσεις) για να τον αποκτήσει.
Έδωσε εννιά εκατομμύρια και πήρε «πακέτο»: μια μηχανή που παράγει γκολ, έναν ηγέτη που καθοδηγεί τους παίκτες, έναν παίκτη, που αποτελεί σύμβολο για τους οπαδούς κι έναν ποδοσφαιριστή - έντοκο γραμμάτιο (με την εγγύηση του γαλλικού δημοσίου).
Διότι ο Σισέ είναι ίσως το μοναδικό γνωστό ξένο όνομα, που ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα και η αξία του, αντί να μειωθεί, εκτοξεύτηκε. Σε σημείο, που να αγγίζει σήμερα τα 14 εκ ευρώ στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο «μπίνγκο» αποδεικνύεται το deal του Ιουνίου 2009 για τους «πράσινους», οι οποίοι είναι αλήθεια ότι σε αυτό το μεταγραφικό παιχνίδι είχαν ανοίξει αρκετά… τετράγωνα εκείνη την εποχή στην προσπάθειά τους να βρουν τον «κρυμμένο θησαυρό».
Που, αν δεν ήταν ο Σισέ, θα μπορούσε να ήταν κάποιος από τους (η σειρά είναι τυχαία) Χούλιο Κρουζ, Λούκας Μπάριος, Νιλμάρ, Κλαούντιο Πιζάρο, Ροντρίγκο Παλάσιο, Φαλκάο, αφού όλοι τους είχαν προταθεί και με όλους τους είχε συζητήσει ο Παναθηναϊκός.
Σκεφτήκατε ποτέ τι θα γινόταν, αν την φανέλα με το «9» δεν την έπαιρνε το προπερασμένο καλοκαίρι ο Σισέ, αλλά ένας από τους υπόλοιπους υποψήφιους σέντερ φορ, που είχαν στη λίστα τους οι «πράσινοι»;
Ορισμένοι, πολύ πιθανό, να πλησίαζαν τις επιδόσεις του Γάλλου στο σκοράρισμα, καθώς δείχνουν ότι «το έχουν το γκολ» αγωνιζόμενοι και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. «Δεν χάθηκαν», άλλωστε, που δεν ήρθαν στον Παναθηναϊκό. Εκτός από έναν.
Τον Χούλιο Κρουζ, ο οποίος πραγματικά χάθηκε. Για την ακρίβεια, σταμάτησε το ποδόσφαιρο (στα 36 του) το περασμένο καλοκαίρι κι ενώ είχε ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τη Λάτσιο, η οποία τον απέκτησε λίγο μετά αφού ναυάγησε - λόγω των υπερβολικών του απαιτήσεων - η μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό.
Οι υπόλοιποι «ζουν και βασιλεύουν». Το ίδιο καλοκαίρι, που το «τριφύλλι» πήρε τον Σισέ, ο Μπάριος πήγε στην Ντόρτμουντ. Η γερμανική ομάδα πλήρωσε 4.2 εκ ευρώ στην Κόλο Κόλο και είδε την αξία του 26χρονου σήμερα Μπάριος να τριπλασιάζεται.
Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς αφού στην πρώτη του χρονιά με την ομάδα της Βεστφαλίας σημείωσε 23 γκολ σε 36 αγώνες, ενώ φέτος έχει φτάσει τα 11 σε 27 (σε όλες τις διοργανώσεις), οδηγώντας την Μπορούσια προς την κατάκτηση του τίτλου.
Ο Νιλμάρ ήθελε να πάει στην Ισπανία και η Βιγιαρεάλ του έδωσε την ευκαιρία, αποκτώντας τον στις 25 Ιουλίου 2009 έναντι 14 εκ. ευρώ. Στην πρώτη του σεζόν δυσκολεύτηκε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα (μόλις 12 γκολ σε 44 αγώνες).
Όμως, τη φετινή έχει ήδη σημειώσει 12 γκολ σε 24 συμμετοχές και αρχίζει να «βγάζει τα λεφτά του». Στα 26 του χρόνια η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο υπολογίζεται σήμερα στα 18 εκ ευρώ.
Ο Πιζάρο, ο οποίος μία εποχή είχε γίνει μονάδα μέτρησης στον Παναθηναϊκό («δυο Πιζάρο, τρεις Πιζάρο κ.λπ.), στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού 2009 κατέληξε στη Βέρντερ Βρέμης, η οποία αγόρασε τα δικαιώματά του από την Τσέλσι.
Αυτός είχε βρει τον παράδεισο στη Μπουντεσλίγκα και δεν «το κουνούσε». Συνέχισε να σκοράρει και γρήγορα έγινε ο κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ιστορία της (με 134 γκολ). Πέρσι έβαλε 29 γκολ σε 39 αγώνες, φέτος έχει 9 σε 20. Στα 32 του η αξία του ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ.
Ο Φαλκάο βρήκε το δικό το λιμάνι στο Πόρτο. Οι «Δράκοι» πλήρωσαν 6 εκ ευρώ στην Ρίβερ Πλέιτ αλλά ήδη ο πρόεδρος Ντα Κόστα τρίβει τα χέρια του αφού η αξία του έχει εκτοξευτεί στα 18 εκ ευρώ, χάρη στα 34 γκολ που πέτυχε πέρσι (σε 43 συμμετοχές) και άλλα 20 φέτος (σε 25 αγώνες).
Ο Παλάσιο πήγε στην Ιταλία και υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο με την Τζένοα. Η μεταγραφή του (από την Μπόκα Τζούνιορς) κόστισε 7 εκ. ευρώ στους Γενοβέζους, που όμως έχουν πάρει ελάχιστα πράγματα από αυτόν: 8 γκολ πέρσι (σε 37 αγώνες), 2 φέτος (σε 16). Το καμπιονάτο όμως του δίνει αξία (υπολογίζεται στα 10 εκ. ευρώ).