Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

28 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα:Το Top-10 των «πράσινων» γκολ (Βίντεο)


Μυθικά ντέρμπι. Άλλες φορές με βαθμολογική σημασία, άλλες φορές μόνο για το γόητρο. Όπως και να ‘χει, ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό εξιτάρει το κοινό και τραβάει τα βλέμματα ακόμα και του πλέον αδιάφορου. Παιχνίδια για... καρδιακούς, τελικοί κυπέλλων, ακόμα και ντέρμπι που απογοήτευσαν το κοινό. Όλα όμως με τη δική τους σημασία, αλλά και με πολλά πανέμορφα γκολ...

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, παρακολούθησα πολλά παιχνίδια μεταξύ των δύο «αιωνίων αντιπάλων» της Ελλάδας και με νοσταλγία θυμήθηκα γκολ από παίκτες με τους οποίους μεγάλωσα... Σαραβάκος, Βαζέχα, αλλά και οι πιο σύγχρονοι Λυμπερόπουλος, Μπασινάς και Γκούμας έχουν χαρίσει δυνατές στιγμές στους φίλους της ομάδας σε αυτά τα παιχνίδια γοήτρου.


Βέβαια, ρίχνοντας μια «ματιά» σε παιχνίδια πριν από τη δεκαετία του ’90 κατάλαβα το λόγο που οι «μεγάλοι» έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους για παίκτες όπως ο Δομάζος, ο Ζάετς, ο Ρότσα και πολλούς άλλους...


Το μυθικό γκολ του «Στρατηγού» με ανάποδο ψαλίδι σαφώς θα είχε περίοπτη θέση σε αυτή την αναδρομή, όμως τα γκολ που επιλέχθηκαν αφορούν την τελευταία 25ετια... Και το Theplayer.gr σας τα παραθέτει χρονολογικά.


Τα πρώτα τέρματα που αξίζει να αναφερθούν από αυτή την περίοδο και μετά δεν είναι άλλα από αυτά που είχε πετύχει ο «Μεγάλος μικρός», Δημήτρης Σαραβάκος στο παιχνίδι της σεζόν 1985-86 στο τότε Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο άσος του «τριφυλλιού» έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με δύο γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο... Κι επειδή... ένα βίντεο ισούται με χίλιες λέξεις, παρακολουθήστε τα:


1985-86 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2 (Σαραβακος)



Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, και πάλι στο Στάδιο Καραϊσκάκη, είχε διεξαχθεί ένα ματς που δύσκολα θα ξεχαστεί. «Ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» είχαν πετύχει συνολικά επτά γκολ, με τους διλοξενούμενους να επικρατούν με το εντυπωσιακό 3-4. Το γκολ που ξεχώρισε ήταν και το νικητήριο και το είχε πετύχει ο Γιάννης Σαμαράς με ένα όμορφο σλάλομ:


1989-90 Ολυμπιακός-Παναθηναικος 3-4 (τελευταίο γκολ του Σαμαρά)



Το τρίτο γκολ της λίστας είναι αυτό του Καπουράνη μέσα στο Καραϊσκάκη (και πάλι). Άξιο αναφοράς είναι πως ο εν λόγω παίκτης είχε πάρει μεταγραφή από το Λιμάνι στην Παιανία και έκανε... απόσβεση των χρημάτων του. Στα τελευταία λεπτά έπαιξε γρήγορα το «1-2» και αφού απέφυγε με όμορφη κίνηση τον αντίπαλο αμυντικό, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα «παγώνοντας» τον κόσμο που μέχρι πρότινος τον αποθέωνε. Δείτε το:


1995-96 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2 (Καπουράνης)



Τέλη δεκαετίας ’90. Ο Παναθηναϊκός υπέστη μια βαριά εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 2-4, αφού μάλιστα είχε προηγηθεί με 2-0... Το μόνο που αξίζει να θυμούνται οι φίλοι των «πρασίνων» είναι το γκολ του μεγάλου Κριστόφ Βαζέχα που είχε δώσει κεφάλι δύο γκολ στην ομάδα του:


1998-99 Παναθηναικος-Ολυμπιακος 2-4 (2ο γκολ Βαζεχα)



Η επόμενη σεζόν έφερε και πάλι το χαμόγελο στον κόσμο του «τριφυλλιού», καθώς ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 σε ένα ωραίο παιχνίδι που ίσως έπρεπε να λήξει με μεγαλύτερο σκορ... Ο Πέρσι Ολιβάρες είχε ανοίξει το σκορ, αλλά το γκολ της βραδιάς ανήκε και πάλι στον Βαζέχα, ο οποίος με κεφαλία-ψαράκι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον την ασίστ του Περουβιανού αμυντικού. Ιδού:


1999-00 Παναθηναικος-Ολυμπιακος 2-0 (2ο γκολ Βαζεχα)



Το πρώτο ωραίο γκολ της νέας χιλιετίας σε ντέμπι των δύο ομάδων το πέτυχε ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Στο 1-1 για το κύπελλο της σεζόν 2000-2001 ο «Λύμπε» δέχθηκε μια ασίστ από το Ολιζαντέμπε και με σουτ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στο απέναντι «παραθυράκι»! Ο επαναληπτικός βέβαια ήταν εφιαλτικός, όμως το συγκεκριμένο γκολ αξίζει να το θυμούνται:


2000-01 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1(Λυμπερόπουλος)



Σεζόν 2002-03 και ο Παναθηναϊκός με τον Μαρκαριάν στον πάγκο του προσπαθούσε μετά το κακό ξεκίνημα να κυνηγήσει τον τίτλο. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός πέτυχε πέντε γκολ, όμως νίκησε μόνο με... 3-2. Χένρικσεν και Κυργιάκος είχαν δώσει δύο φορές προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, ενώ ο Ολιζαντέμπε ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει. Τα δύο γκολ που ανέτρεψαν την εις βάρος κατάσταση για το «τριφύλλι» ήρθαν από τους Μπασινά και Κόλκα που πέτυχαν δύο εξαιρετικά γκολ. Αλλά αυτό του Έλληνα μέσου με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ ήταν ονειρικό. Δείτε τα γκολ του παιχνιδιού:


2002-03 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2 (Μπασινάς)



Το γκολ που θα παρακολουθήσετε παρακάτω είναι μεν ωραίο, αλλά έχει περίπτη θέση στη λίστα λόγω... ρομαντισμού. Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη σεζόν πήρε το πρωτάθλημα έπειτα από επτά χρόνια και το ντέρμπι του «Απόστολος Νικολαΐδης» ήταν κομβικό. Ο Γιάννης Γκούμας ισοφάρισε σε 2-2 διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα με ένα «αρχηγικό γκολ». Η μπάλα βρέθηκε μπροστά του και πέφτωντας τη βρήκε ιδανικά στέλνοντας με φάλτσο στα δίχτυα στέλνοντας στον... 13ο ουρανό τους φίλους της ομάδας.


2003-04 Παναθηναϊκος-Ολυμπιακος 2-2 (Γκουμας)



Τέλος, στο παιχνίδι του 2008 και πάλι στο Καραϊσκάκη ο Νταμ Εντόι πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του σε ένα παιχνίδι που αν ο Παναθηναϊκός είχε προσέξει, θα μπορούσε να έχει θριαμβεύσει. Το τελικό σκορ ήταν το 1-1 και μπορεί ο Σενεγαλέζος να έχασε ευκαιρίες για περισσότερα γκολ, αλλά αυτό που πέτυχε ήταν καταπληκτικό:


2007-08 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 (Εντόι)



(theplayer)
10bet