Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

9 Αυγούστου 2010

Νικ Καλάθης: «Όλα είναι ευκολότερα όταν έχω τον Διαμαντίδη δίπλα μου»

Η Εθνική Ομάδα γενικότερα εντυπωσίασε στο τουρνουά «Love Cyprus». Αυτός που έκλεψε την παράσταση στην τελευταία αναμέτρηση όμως ήταν ο Νικ Καλάθης

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση από τότε που πέρασε στον Ατλαντικό, αρπάζοντας την ευκαιρία που του έδωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας απόντων των Βασίλη Σπανούλη και Νίκου Ζήση από τη 12άδα. Αρπάζοντας όμως ουσιαστικά και την ευκαιρία που του έχει δώσει ο Παναθηναϊκός από πέρυσι. Άλλωστε όπως λέει ο ίδιος, «όλα γίνονται πιο εύκολα όταν έχεις τον Διαμαντίδη δίπλα σου». Ο λόγος του ανήκει...

«Ο προπονητής μου έδωσε την ευκαιρία, αλλά όλα είναι ευκολότερα όταν έχω τον Διαμαντίδη δίπλα μου. Και μπορεί να έλειπαν οι άλλοι, αλλά αυτός αγωνιζόταν. Είναι πολύ εύκολο να παίξω μ’ αυτόν στο πλευρό μου. Με οποιοδήποτε από τα παιδιά που είναι στην Εθνική, τα πάντα γίνονται ευκολότερα. Και όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά γενικότερα. Το ότι πήγα καλά στην αναμέτρηση με την Κροατία, ήταν κάτι το οποίο οφείλεται σε όλη την ομάδα. Μπήκαν τα δικά τους σουτ, αλλά ήταν και αυτοί που με βρήκαν ελεύθερο για να κάνω τα σουτ που έκανα. Πάντα το μπάσκετ είναι ομαδική δουλειά».

Οι αναφορές στον Διαμαντίδη, συνεχίζονται από τον Νικ Καλάθη, χωρίς να ξεχνά και τους άλλους συμπαίκτες του στην Εθνική Ομάδα: «Απόντων των δύο βασικών γκαρντ, έπρεπε να τρέξω εγώ την ομάδα, έχοντας όμως και τον Διαμαντίδη δίπλα μου. Νομίζω ότι δουλέψαμε καλά μαζί, νομίζω ότι όλοι παίξαμε καλά ως ομάδα. Ο Στράτος, ο Φώτσης, ο Κώστας... Παίξαμε ως ομάδα και αυτό χρειάζεται να κάνουμε και όταν έρθει η ώρα για τους επίσημους αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Η βελτίωση στο παιχνίδι του είναι εμφανής, αλλά ίσως πολύ περισσότερο ήταν εμφανή η αυτοπεποίθηση και η σοβαρότητα με τα οποία αγωνίστηκε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό στο παρκέ. «Ένιωθα πράγματι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έπαιξα με τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά για ένα χρόνο, τους ξέρω τους περισσότερους από πέρυσι το καλοκαίρι και το Ευρωμπάσκετ και είναι σημαντικό για μένα να ξέρω τι μπορούν να κάνουν, αλλά να ξέρουν κι αυτοί τι μπορώ να κάνω εγώ, χωρίς να το παρακάνω, χωρίς να κάνω έξτρα πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται κιόλας. Ξέρω ότι πρέπει να έρθω από τον πάγκο, να δώσω ενέργεια. Νιώθω πολύ πιο άνετα μετά από όλη τη δουλειά που κάναμε ένα χρόνο με τον κ. Ομπράντοβιτς. Με έχει βοηθήσει μια χρονιά δίπλα στον Διαμαντίδη, να μαθαίνω από αυτόν και γενικότερα από τους γκαρντ που είχε ο Παναθηναϊκός... Δεν έχουν πολλοί αυτή την ευκαιρία».

Η Εθνική Ομάδα έπαιξε κάποιες στιγμές απέναντι στην Κροατία με πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού στο παρκέ. «Είναι ωραίο, υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη χημεία, αλλά η χημεία είναι κάτι που γενικότερα δεν λείπει από την Εθνική Ομάδα. Και είναι κάτι που βοηθά πολύ. Όλοι παίζουν για την ομάδα, κανείς δεν νοιάζεται για τον εαυτό του και όλα γίνονται ευκολότερα έτσι. Είναι μια νοοτροπία που υπάρχει έτσι κι αλλιώς και στον Παναθηναϊκό, αλλά είναι η φιλοσοφία και της Εθνικής».

Από τα σημεία αναφοράς στην αναμέτρηση και οι πάσες στον αιφνιδιασμό προς τον Αντώνη Φώτση που σε δύο περιπτώσεις κάρφωσε μετά από άλεϊ ουπ πάσα του Καλάθη. Φάσεις που προκάλεσαν πειράγματα και γέλια: «Με πείραξε λίγο, γελάσαμε πολύ, μου έλεγε "είχα καιρό να καρφώσω"... Πάντα με πειράζει έτσι κι αλλιώς... Ε, κι εγώ, πάντως, του απάντησα...».

Η Εθνική Ομάδα έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ίσως κάποιοι ακόμη και να ανησυχούν, καθώς είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εμφανίσεις. Και η ερώτηση είναι «είμαστε εμείς τόσο καλοί, ή άλλοι τόσο χάλια»; Ο Καλάθης γελά ακούγοντας την ερώτηση: «Μάλλον εμείς τους κάναμε να δείχνουν έτσι... Η Ρωσία και η Κροατία είναι ομάδες υψηλού επιπέδου. Ίσως και να μην είναι τόσο έτοιμες όσο εμείς ακόμη, να μην έχουν τη χημεία που έχουμε εμείς. Αλλά παίξαμε καλά... Πάρα πολύ καλά... Είχαμε καλή κυκλοφορία, βάλαμε τα σουτ που πάντα είναι πολύ σημαντικό, στην άμυνα δεν υπάρχει ένας να μην προσπαθεί. Το θέμα είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να βελτιωνόμαστε. Έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να πάμε καλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε!».