Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

11 Ιουλίου 2010

«Κολοσσός»

Oταν ντεμπούταρε σε επαγγελματικό επίπεδο την Πρωταπριλιά του 2004, στον γαλλικό Τύπο γράφτηκε για τον Μανουέλ ντα Κόστα πως ήταν «πολύ καλός για να είναι αληθινός».

Ανήλικος ακόμα, είχε πρωταγωνιστήσει στη «λευκή» ισοπαλία της Νανσί με την Μπορντό. Στην Ολλανδία ο χαρακτηρισμός που τον συνόδευε με τη -δις θριαμβεύτρια στα χρόνια του- Αϊντχόφεν ήταν «πρωταθλητής». Στην Ιταλία, όμως, οι φίλοι των Φιορεντίνα και Σαμπντόρια αναρωτιόνταν «campione o bidone?». Πρωταθλητής ή μήπως «παλτό», δηλαδή. Στη Γουέστ Χαμ, στην οποία ακόμα ανήκει, πρόλαβε μέσα σε λίγους μήνες να μετατρέψει τις αρχικές μουρμούρες σε επιδοκιμασίες. Ποιος είσαι, Μανουέλ;

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

«Δώστε μου χρόνο»

Επειτα από δύο χρόνια με μόλις τέσσερις συμμετοχές σε τρεις ομάδες, ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός άρχισε να ξεσκουριάζει στη Γουέστ Χαμ. Επαιξε 15 φορές, ολοκληρώνοντας τη σεζόν ως βασικός. Οι Λονδρέζοι παρέμειναν στην Πρέμιερσιπ, ο Τζιανφράνκο Τζόλα όμως έφυγε. Νέος τεχνικός είναι ο Αβραάμ Γκραντ και ο Πορτογάλος διεθνής δεν ξέρει αν ο Ισραηλινός θα τον πιστέψει, όπως έκανε ο Ιταλός. Ξέρει ότι νέο πισωγύρισμα στην καριέρα του θα είναι και μοιραίο, μια και έχει χάσει ήδη πολύ χρόνο σε πάγκους και εξέδρες. Σε οικονομικό επίπεδο τα «σφυριά» έχουν ορθοποδήσει μετά την ανάληψή τους από τους δύο Ντέιβιντ, Σάλιβαν και Γκολντ. Εξακολουθούν, ωστόσο, να είναι καταχρεωμένα και ο Ντα Κόστα είναι από τους παίκτες που παραχωρούνται με περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι ιδανικό σενάριο θα είναι να μείνει και να παίζει, διότι του αρέσει πολύ στην Αγγλία. Αν δεν βρεθεί στα βασικά πλάνα του νέου προπονητή, έχει ξεκαθαρίσει πως θα το καλύτερο θα ήταν να δοκιμάσει αλλού.


ΤΑ ΥΠΕΡ

Γνώση, ρεκόρ, τίτλοι

Αν και αμυντικός, «μιλάει» στο τόπι. Ξεχωρίζει ακριβώς επειδή μπορεί να κατεβάσει την μπάλα και να τη μεταβιβάσει αξιόπιστα. Τα 188 εκατοστά του ύψους του τον καθιστούν ισχυρό και στον αέρα. Κάποτε μπήκε χωρίς να τον ξέρει κανείς στην ενδεκάδα της Νανσί και στις πρώτες του εννέα εμφανίσεις η ομάδα της Λωραίνης παρέμεινε αήττητη, δεχόμενη μόλις δύο τέρματα! Η δέκατη συμμετοχή του στη Ligue 1 ήταν και η τελευταία, μια και μεταγράφηκε έναντι 1,5 εκατ. ευρώ στην Αϊντχόφεν. «Εξαφανισμένος» στο πρώτο δίμηνο, χρησιμοποιήθηκε Οκτώβριο μήνα στο δύσκολο ματς μέσα στο Αλκμααρ και του πήρε δώδεκα λεπτά για να σκοράρει με το κεφάλι στο ντεμπούτο! Ναι, είναι επικίνδυνος κι όταν προωθείται στα στημένα, κάτι που απέδειξε δις φέτος στη Γουέστ Χαμ. Στην Ολλανδία πανηγύρισε δύο τίτλους σε ισάριθμες περιόδους. Στη Γαλλία είχε προλάβει μέσα σε ελάχιστο διάστημα παραμονής στη Νανσί να πάρει το Λιγκ Καπ, σκοράροντας μάλιστα στον ημιτελικό με τη Λε Μαν.

ΤΑ ΚΑΤΑ

Αδύναμος και κόντρες

Ξέρει μπάλα, είναι γρήγορος, μούσκουλα όμως δεν λέει να βάλει στο κορμί του. Στην απαιτητική σε φυσική κατάσταση και δύναμη Πρέμιερσιπ τα βρήκε στην αρχή σκούρα. Συνολικά μέτρησε 16 συμμετοχές και στις 15 από αυτές τα «σφυριά» δέχτηκαν γκολ. Προερχόταν, άλλωστε, και από διετή αποχή, μια και το πέρασμά του από την Ιταλία αποδείχτηκε κακή επιλογή. Με τη Φιορεντίνα αγωνίστηκε μία φορά και πρόλαβε να τσακωθεί με τον Τσέζαρε Πραντέλι. Αν συνυπολογίσουμε την κόντρα που είχε και με τον Ρόναλντ Κούμαν από ένα σημείο και μετά στην Αϊντχόφεν, δεν πρέπει να είναι και ο πιο εύκολος χαρακτήρας. Οι «βιόλα» τον έδωσαν δανεικό στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2008-09 στη Σαμπντόρια και ξεμούδιασε μπαίνοντας αλλαγή μόνο απέναντι σε Γιουβέντους και Αταλάντα. Στα 24 του μετράει μόνο 44 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος, παρ' ότι έχει περάσει από τέσσερα τέτοια και πέντε συλλόγους.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Κολλημένος με την Πορτογαλία

Γεννήθηκε στη Γαλλία, στο χωριό Σεν Μαξ, όπου πήγε σχολείο ο Βίκτορ Ουγκό. Μεγάλωσε στην Πορτογαλία. Πλέον έχει γίνει πολίτης του κόσμου. Ο πατέρας του είναι Πορτογάλος και η μητέρα του Μαροκινή. Τον ήθελαν από τη γαλλική ομοσπονδία, επέλεξε να εκπροσωπήσει τους Ιβηρες. Παρέα με Νάνι, Βελόσο και Μοουτίνιο τους εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Ελπίδων το 2007, στην Ανδρών όμως -παρ' ότι κλήθηκε μία φορά- δεν έχει αγωνιστεί και προ μηνών τον θυμήθηκαν οι Μαροκινοί, που θέλουν να τον κάνουν δικό τους. Στην Αϊντχόφεν είχε κολλήσει λόγω γλώσσας με τους Αλεξ και Εουρέλιο Γκόμες. Στην Ιταλία δεν προσαρμόστηκε ποτέ, στην Αγγλία γουστάρει τις συνθήκες και το επίπεδο του πρωταθλήματος. Αγαπημένη του ομάδα είναι η Πόρτο κι ας είχε απορριφθεί από τους «δράκους» μικρός, με αποτέλεσμα να γυρίσει στη Γαλλία. Είδωλά του οι Λούις Φίγκο και Ρούι Κόστα. «Λιώνει» παίζοντας «Call of Duty» στο PlayStation και του αρέσει να φοράει αντισυμβατικά νούμερα στη φανέλα, σαν το 54 και το 77. Αυτός είναι, με λίγα λόγια, ο Μανουέλ.

(sday0