Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

18 Ιουλίου 2010

Αφιέρωμα: Ρομέιν Σάτο: Τα κάνει όλα και συμφέρει!(Βίντεο)

Λίγοι είναι σχετικά οι Αφρικανοί παίκτες που έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Παγκόσμιο μπάσκετ. Χακίμ Ολάζουον, Ντικέμπε Μουτόμπο, Μανούτε Μπολ και όχι πολλοί ακόμη, είναι αυτοί οι οποίοι προέρχονται από τη «Μαύρη Ηπειρο» και έχουν καταφέρει να βάλουν τη «σφραγίδα» τους στο άθλημα που παίζεται με την «πορτοκαλί Θεά».

Ενας από αυτούς είναι και ο Ρομέιν Σάτο, έστω κι αν φυσικά το όνομά του δεν μπορεί να μπει ακριβώς αυτό που λέμε... δίπλα σε αυτά των παραπάνω αθλητών που αποτελούν θρύλους του «μαγικού κόσμου».

Πρόκειται όμως αναμφίβολα για έναν εξαιρετικό παίκτη που κυνήγησε από μικρός το όνειρό του και όχι μόνο κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και (νωρίτερα) να «τραβήξει» ακόμη και τα φώτα του ΝΒΑ πάνω του. Συγκεκριμένα των Σαν Αντόνιο Σπερς, έστω κι αν τελικά δεν αγωνίστηκε ποτέ στο κορυφαίο πρωτάθλημα της υφηλίου μας.

Και φυσικά αποτελεί έναν παίκτη, που με την πολλή δουλειά και την συνεχόμενη βελτίωσή του, ανάγκασε τους «αιώνιους» της χώρας, μας τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να μαλώσουν αυτό καλοκαίρι σαν... τα κοκόρια για πάρτη του, με τους «πράσινους» να αναδεικνύονται νικητές -κατά τα φαινόμενα- στη μάχη για την εξασφάλιση της πολύτιμης υπογραφής του.

Η καταγωγή

Ρομέιν Σάτο: Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Ο ύψους 1.95μ. γκαρντ-φόργουορντ κατάγεται από το Μπίμπο αποτελεί την πρωτεύουσα της Ομπέλα Μπόκο, μία εκ των 14 Νομαρχιών της Κεντρικής Αφρικής. Το Μπίμπο, η αλλιώς Μπίμο, έχει πληθυσμό 124.176 κατοίκων, στην τελευταία καταμέτρηση το 2003.

Το αμερικανικό όνειρο...

Ωστόσο, κατά πως φαίνεται τα αφρικανικά σύνορα ήταν πολύ «στενά» για τον φιλόδοξο Σάτο, ο οποίος από νωρίς θέλησε να κυνηγήσει το αμερικάνικό όνειρο. Ετσι ταξίδεψε στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου και αποφοίτησε από το «Ντέιτον Κρίστιαν Σκουλ».

Στη συνέχεια, φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Εξέβιερ, από το οποίο τελείωσε το 2004 με ειδικότητα στα γαλλική γλώσσα, ενώ παράλληλα έπαιξε και στην ομάδα του τους «Μασκοφοόρους» του Εξέβιερ. Οι αριθμοί του αξιοπρόσεκτοι του καθώς ακόμη και την πρώτη του σεζόν κατάφερε να σημειώσει διψήφιο αριθμό πόντων (10.7), ενώ κορυφαία του σεζόν ήταν το 2002/03, όταν «φόρτωνε» τα αντίπαλα καλάθια με 18.1.

Ντραφτ από τους Σπέρς

Τα πιο ευχάριστα όμως ήρθαν για αυτόν το 2004, όταν οι Σαν Αντόνιο Σπέρς του κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς στο Νο 52 ντραφτ εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο δεν κατάφερε να παίξει ποτέ για τα «Σπιρούνια», κάτι που έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολο, καθώς μιλάμε για την πρωταθλήτρια ομάδα τη σεζόν 2004-05 στο ΝΒΑ, με παίκτες όπως οι Ντάνκαν, Τζινόμπιλι, Πάρκερ κ.α. Ετσι, στις 24 Φεβρουαρίου του 2005, ο Σάτο είπε αντίο στους Σπέρς «πέφτοντας» κάπως άτσαλα...

Από το ΝΒΑ στην Α2 της Ιταλίας

Ρομέιν Σάτο: Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Τι εννοούμε, μα το ότι από τον «μαγικό κόσμο»... κατέληξε στην Α2 της Ιταλίας και συγκεκριμένα στη Γέζι. Ωστόσο, από τότε, το άστρο του -ιδιαίτερα προικισμένου αθλητικά και σωματικά- Ρομέιν Σάτο, άρχισε να λάμπει και κάθε χρονιά λάμπει πλέον όλο και περισσότερο!

Τη σεζόν 2005-06 ο Σάτο κάνει αισθητή την παρουσία του, καθώς αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, έχοντας 25.5 πόντους μ.ο., «κατεβάζοντας» ακόμη και 7.5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι! Επιπλέον, σε τρία παιχνίδια των πλέι οφ εκείνης τη σεζόν είχε 35 πόντους και 14.6 «σκουπίδια» μέσο όρο!

Από τη Μπαρτσελόνα στην «δυναστεία» της Σιένα

Οι «παραστάσεις» του έκαναν αίσθηση ως την Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα να τον προσθέτει στο ρόστερ της για τα πλέι του ισπανικού πρωταθλήματος το 2006, ενώ την επόμενη χρονιά (2006-07), ο ταλαντούχος γκαρντ-φόργουορντ επιστρέφει στην Ιταλία για να παίξει με την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια τη Σιένα.

Από την πρώτη του κιόλας σεζόν με τη νέα του ομάδα ο Σάτο αναδεικνύεται σε σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια του Σιμόνε Πιανιτζάνι, συνθέτοντας παράλληλα ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Τερέλ ΜακιΙντάιρ. Αλλωστε το γεγονός ότι εκτός από τη θέση που είναι το «3» (η οποία είναι η φυσική του), μπορεί να προσφέρει και στο «2» είναι κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα πολύτιμο για μια ομάδα.

Ρομέιν Σάτο: Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Η Σιένα πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνη αγωνιστική περίοδο και με τον Αφρικανό καλαθοσφαιριστή να αποτελεί «βασικό» της όπλο και στη συνέχεια, πανηγυρίζει την κατάκτηση ακόμη τριών σερί πρωταθλημάτων!

Οι αριθμοί του στο ιταλικό πρωτάθλημα πάντοτε αξιοπρόσεκτοι, καθώς σημειώνει πάντοτε διψήφιο μ.ο. πόντων, με κορυφαία σεζόν την τελευταία κατά την οποία είχε 13.8. συνολικά 121 ριμπάουντ.

Γενικότερα ο... θεαματικός Σάτο αποδεικνύεται πολύτιμο «εργαλείο» και σε πολλούς άλλους τομείς, καθότι ιδιαίτερα αθλητικός και δυναμικός παίκτης. Ετσι βοηθάει σημαντικά και σε άλλες κατηγορίες της στατιστικής όπως τα ριμπάουντ (281 συνολικά τη σεζόν 2006/07), οι ασίστ, αλλά και τα κλεψίματα.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο κατά φαινόμενα νέος παίκτης του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε MVP του ιταλικού Σούπερ Καπ το 2009) καθώς επίσης και MVP του ιταλικού πρωταθλήματος 2010.

Παρουσία και σε final four

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σάτο συνέβαλε καθοριστικά, προκειμένου η Σιένα, όχι μόνο να παίξει εντυπωσιακό μπάσκετ στο ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά και σε επίπεδο Ευρωλίγκας, καταφέρνοντας μάλιστα να δώσει το παρών και σε ένα final four.

Αυτό της Μαδρίτης το 2008, στο οποίο δεν υπήρξε ελληνική συμμετοχή. Οι Ιταλοί αντιμετώπισαν στον ημιτελικό τη Μακάμπι του Νίκολα Βούισιτς από την οποία και ηττήθηκαν με 92-85 με τον Σάτο όμως να ξεχωρίζει σημειώνοντας 17 πόντους.

Μπορεί βεβαίως το συγκρότημα του Πιανιτζάνι να μην κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ωστόσο κατέλαβε την άκρως τιμητική (σ.σ. τηρουμένων των αναλογιών) 3η θέση. Και πάλι ο Σάτο κάνει αισθητή την παρουσία του καθώς πετυχαίνει 15 πόντους και οδηγεί την ομάδα του στο 97-93 επί της Ταού Κεράμικα.

Το συμπέρασμα...

Στο ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού έψαχναν τόσα χρόνια το... hummer, στο μπάσκετ το βρήκαν. Πρόκειται για έναν απίστευτο δυνατό παίκτη, που δεν διστάζει να παίξει στα όρια (ίσως και να τα ξεπερνάει πολλές φορές) του φάουλ.

Κάποτε ο Ομπράντοβιτς τον χαρακτήρισε «βρώμικο παίκτη», ενώ σε μια από τις πολλές αναμετρήσεις του απέναντι στον Παναθηναϊκό κόντεψε να έρθει στα χέρια με τον Διαμαντίδη, λόγω της επικίνδυνης αγκωνιάς που τον φιλοδώρησε εκτός φάσης!

Ο Σάτο δεν μπορεί να θεωρηθεί αντί - Σπανούλης. Δεν έχει άλλωστε αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι ένα κλασικό «3άρι» που μπορεί να κάνει... 10 δουλειές μέσα στο γήπεδο, αλλά σίγουρα δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Σπανούλη (γρήγορο πρώτο βήμα, καλή διείσδυση, επιθετική δημιουργία).

Με την απόκτησή του ο Παναθηναϊκός λύνει 100% το κενό που έχει εδώ και δύο - τρία χρόνια στη θέση «3» και παράλληλα προσθέτε ένα απίστευτο αμυντικό εργαλείο, ανάλογο με του Διαμαντίδη.

Τα ρεκόρ του Σάτο στην Ευρωλίγκα

Όπως θα διαπιστώσετε, αρκετά από τα ρεκόρ του Ρομέιν Σάτο στην Ευρωλίγκα, σημειώθηκαν κόντρα στην κατά τα φαινόμενα νέα του ομάδα, τον Παναθηναϊκό.

Index rating: 40 στο Παναθηναϊκός-Σιένα (2/3/09)

Πόντοι: 33 στο Βιλερμπάν-Σιένα (4/11/09)

Επιθετικά ριμπάουντ: 6 στο Σιένα-Παναθηναϊκός (2/4/09)

Αμυντικά ριμπάουντ: 8 στο Φενερμπατσέ/Ούλκερ-Παναθηναϊκός (3/4/08)

Συνολικά ριμπάουντ: 11 στο Σιένα-Μακάμπι Τελ Αβίβ (2/5/08)

Ασίστ: 4 στο Σιένα Παναθηναϊκός (27/2/08

Κλεψίματα: 6 στο Σιένα-Μπαρτσελόνα (6/11/08)

Τάπες: Σιένα-Μπαρτσελόνα (6/11/08)

Λεπτά συμμετοχής: 37 στο Σιένα-Καχα Λαμποράλ (4/5/08)





(goal)