Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

9 Ιουλίου 2010

Αγάπη και μίσος…


Η σχέση της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τους οπαδούς του ΠΑΟ έχει περάσει από… χίλια κύματα, κάτι που γίνεται και τώρα, με τις αποδοκιμασίες του κόσμου εναντίον του «Τζιγκερ» να είναι πολλές.

Το μακρινό 1979…

Όλα αρχίζουν το 1979. Τότε, εκδίδεται κυβερνητική διάταξη, η οποία υποδεικνύει τη μετατροπή των ποδοσφαιρικών σωματείων σε ΠΑΕ (ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες). Ο Παναθηναϊκός, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και έχει απέναντί του την ΑΕΚ του Μπάρλου και τον Ολυμπιακό του Νταϊφά. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με έξυπνες κινήσεις καταφέρνει να εκμεταλλευτεί την τότε κατάσταση και δίνει στις αρχές Ιουλίου προκαταβολή ύψους 2 εκατ. δραχμών για να αγοράσει μετοχές στο «τριφύλλι». Λίγες μέρες αργότερα, αγοράσει ακόμη περισσότερο «μερίδιο» και δηλώνει: «Οποιος ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό οφείλει να το κάνει από αγάπη και όχι για την προσωπική του προβολή».

Ακολουθεί αντίδραση από τον Παύλο Γιαννακόπουλο, που θέλει να πάρει περισσότερες μετοχές, και προτίθεται να επενδύσει 20 εκατ. δραχμές, κάτι που δεν γίνεται ποτέ. Στις 15 Ιουλίου αποφασίζεται το εξής: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός περνάει στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Αμεσα μπαίνουν στα ταμεία του συλλόγου 16 εκατομμύρια δραχμές μετρητά και μετά την ενημέρωση του Δ.Σ. ακολούθησε συνάντηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη με τον Απόστολο Νικολαΐδη και τον Γιάννη Μαλακατέ, οι οποίοι του δίνουν Ο.Κ. να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μια νέα εποχή με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να διαχειρίζεται την ΠΑΕ και τον Παύλο Γιαννακόπουλο να δηλώνει: «Εντελώς πραξικοπηματικά δόθηκε το 51% των μετοχών της ΠΑΕ στον κ. Βαρδινογιάννη, κι’ εμείς που κάναμε τόσους κόπους και τόσες θυσίες μείναμε απ’ έξω».

Η αλλαγή του 2000

Ο «καπετάνιος», όπως αποκαλείται ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, μένει στον Παναθηναϊκό μέχρι το 2000. Σ’ αυτά τα 21 χρόνια δίνει χαρές, αλλά και πίκρες στους οπαδούς της ομάδας. Οι «πράσινοι» κατακτούν 6 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα επί προεδρίας Γιώργου Βαρδινογιάννη. Η αλλαγή της νέας χιλιετίας φέρνει τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ανιψιό του Γιώργου, χωρίς όμως τον ίδιο εκρηκτικό χαρακτήρια, στη διοίκηση. Μέχρι το 2004 έχει αφήσει τον Αγγελο Φιλιππίδη να ασχολείται με την ομάδα, χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ίδιος και οι «πράσινοι» κατακτούν το νταμπλ του 2004. Περνούν έξι χρόνια και χρειάζεται να γίνει αλλαγή στο πολυμετοχικό σχήμα, έπειτα από ένα εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο, για να φτάσει ξανά στους τίτλους το «τριφύλλι».

Επειτα, λοιπόν, από το φετινό νταμπλ, η διχόνοια ανάμεσα στους παράγοντες οδηγεί σε μια κατάσταση άσχημη για τον Παναθηναϊκό, με το μέλλον του πολυμετοχικού σχήματος να είναι αβέβαιο και τον κόσμο να… βράζει. Η πλειοψηφία, μάλιστα, θεωρεί τον «Τζίγκερ» υπεύθυνο και για μια ακόμη φορά τα συνθήματα εναντίον της οικογένειας Βαρδινογιάννη είναι πολλά και η προτροπή: «Πούλα», κάνει και πάλι την εμφάνισή της.

Οι στιγμές… αγάπης, αλλά και μίσους ανάμεσα στον κόσμο του Παναθηναϊκού και την οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι πολλές όλα αυτά τα χρόνια. Το sday.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας τις παρουσιάζει.

Οι… στιγμές αγάπης

· Αρκετές φορές που ο Παναθηναϊκός κατακτά πρωτάθλημα, ο κόσμος αποθεώνει τον Βαρδινογιάννη. Αυτό γίνεται το 1984, στο πρώτο στην εποχή επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πολύ περισσότερο το 1995, όταν στη φιέστα οι φίλοι του Παναθηναϊκού σηκώνουν ψηλά τον «καπετάνιο» και φωνάζουν το σύνθημα «είναι τρελός ο πρόεδρος»!

· Το 1996 ο Παναθηναϊκός κατακτά ξανά το πρωτάθλημα (χάρη στη νίκη με 1-0 επί της ΑΕΚ). Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης «λάμπει» από τη χαρά του! Καλεί όλους τους δημοσιογράφους στο μπαρ- εστιατόριο «La Hoya», απέναντι από τη θύρα 10 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μιλάει για τα σχέδιά του και μέσα στον ενθουσιασμό φωνάζει: «Ποτέ ξανά, ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά». Ο κόσμος ενθουσιάζεται με την ατάκα του προέδρου της ΠΑΕ, στον δρόμο τον αποθεώνει και αμέσως το «ποτέ ξανά» γίνεται σύνθημα.

· 2004. Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στους τίτλους και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, που έχει αποχωρήσει τέσσερα χρόνια από την ΠΑΕ, αποθεώνεται στη φιέστα της Λεωφόρου! Σηκώνει το τρόπαιο ψηλά και μαζί… σηκώνεται από τους φίλους της ομάδας. Το σύνθημα «είναι τρελός ο πρόεδρος», ακούγεται ξανά και ο «καπετάνιος» συγκινείται.

Οι κόντρες και τα μίση

· 1982. Ο Παναθηναϊκός χάνει πρωταθλήματα από τον Ολυμπιακό και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» τα βάζουν με τον «καπετάνιο». Τότε ακούγεται για πρώτη φορά το σύνθημα «Βαρδινογιάννη π… βάλε στον κ… τα λεφτά». Επειτα από εντολή του Βαρδινογιάννη, η αστυνομία βρίσκεται σε μόνιμη βάση στη θύρα 13, η οποία αποδυναμώνεται και δημιουργείται ο σύνδεσμος ΠΑΛΕΦΙΠ. Η διοίκηση δεν δίνει, πλέον, εισιτήρια στη θύρα 13, τονίζοντας ότι: «Δεν χωρούν όλοι στη Λεωφόρο».

· Για πολλά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Ρουμάνος Χάτζι είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία είναι κοντά στον Παναθηναϊκό. Η μεταγραφή δεν γίνεται ποτέ και οι οπαδοί, θέλοντας να πικάρουν τον Βαρδινογιάννη, φωνάζουν: «που’ ναι ο Χάτζι, οέο, που’ ναι ο Χάτζι»…

· 1992. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Κόρινθο στη Λεωφόρο και ο «καπετάνιος» δεν διστάζει να σκαρφαλώσει τα κάγκελα της θύρας 13, προκειμένου να πιάσει οπαδό που πέταξε μπουκάλι. Φήμες λένε ότι ο Βαρδινογιάννης έβγαλε πιστόλι στους φιλάθλους. Το υπόλοιπο γήπεδο αποδοκιμάζει τον πρόεδρο της ΠΑΕ, φωνάζοντας: «Κι’ όλο κλαίνε τα καβουράκια στου προέδρου τα τσεπάκια»!

· Τη σεζόν 1996-97, ο Παναθηναϊκός είναι σε τραγική κατάσταση. Με τον Βέλιμιρ Ζάετς στον πάγκο, μένει εκτός Ευρώπης, στο ΟΑΚΑ των 5.000 φιλάθλων βγαίνουν μαύρα πανό και το σύνθημα: «Κάνε καμιά μεταγραφή», ακούγεται κάθε εβδομάδα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Βαρδινογιάννης διαλύει τους περισσότερους συνδέσμους και η κόντρα των δυο πλευρών έχει φουντώσει για τα καλά.

· Το 2005, η χρονιά δεν είναι καλή για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έρχονται ισόπαλοι 2-2 με τον Ηρακλή, με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι στον πάγκο του, ο κόσμος έχει απλώσει ξανά μάυρα πανό στο γήπεδο και τα συνθήματα: «Αντε γ… Βαρδινογιάννη πάρε μαζί σου και τον Μαλεζάνι», «πούλα την ΠΑΕ γιατί δεν πάει άλλο» και το… σύνηθες «Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ», δονούν την ατμόσφαιρα στην Καλογρέζα.

· 2008. Μια χρονιά που κάθε άλλο παρά γιορτινή είναι για τον Παναθηναϊκό (συμπλήρωσε 100 χρόνων από την ίδρυση), η Λεωφόρος είναι άδεια σε κάθε παιχνίδι, οι οργανωμένοι δεν παίρνουν εισιτήρια, το κλίμα αμφισβήτησης είναι έντονο, και στο συλλαλητήριο των περίπου 30.000 οπαδών που βγήκαν στους δρόμους (μεταξύ των οποίων και παλαίμαχοι αθλητές της ομάδας), η απαίτηση να φύγει η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι το κεντρικό σύνθημα. Επειτα απ’ αυτό το γεγονός, ο Βαρδινογιάννης αποφασίζει να γίνει ο Παναθηναϊκός πολυμετοχικός.

· Φτάνουμε στα «φρέσκα». Όλα αρχίζουν με την παραίτηση του Νίκου Πατέρα από την προεδρία, τον οποίο η μεγάλη μάζα των φίλων του «τριφυλλιού» πρόλαβε να αγαπήσει αυτά τα δυο χρόνια του πολυμετοχικού. Ακολουθεί ο «πόλεμος» Τζίγκερ – Βγενόπουλου για το θέμα της αγοραπωλησίας. Δυο φορές, ο κόσμος συγκεντρώνεται έξω τα γραφεία της ΠΑΕ και βρίζει ξανά την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πιο πρόσφατο «κρούσμα», όμως, είναι το πανό («ΤΖΙΓΚΕΡ ΠΟΥΛΑ») που αναρτήθηκε πριν από λίγες μέρες στα Βαρδινογιάννεια και ανάγκασε τον «καπετάνιο» να αποχωρήσει από το γήπεδο…


(sday)