Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

8 Ιουνίου 2015

Κοκόσκοφ για βοηθός


Ψηλά στη λίστα του Παναθηναϊκού φαίνεται πως είναι ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ για την θέση του βοηθού προπονητή.


Ο Σέρβος κόουτς τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στο ΝΒΑ ως ασίσταντ κόουτς έχοντας κατακτήσει μάλιστα και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Πρώτος ευρωπαίος βοηθός στο ΝΒΑ, δαχτυλίδι πρωταθλητή

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που δούλεψε στο NCAA, σε κολέγιο πρώτης κατηγορίας. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που προσελήφθη από ομάδα του ΝΒΑ, ως ασίσταντ κόουτς. Έκτοτε, έχει εργαστεί σε πέντε οργανισμούς, ως πρώτος ασίσταντ και υπεύθυνος της επίθεσης. Έπειτα από 15 χρόνια στις ΗΠΑ φαίνεται πως θα επιστρέψει στη Γηραιά ήπειρο.

Διανύει το 43ο έτος της ηλικίας του (γεννήθηκε στις 17/12 του 1971) και φέτος ολοκλήρωσε την 15η σεζόν στο ΝΒΑ, ως ασίσταντ κόουτς (2000-03 Clippers, 2003-08 Pistons, 2008-13 Suns, 2013-14 Cavs, 2015-... Magic). Σε αυτά τα χρόνια, πήρε ένα δαχτυλίδi (2004, με τους Pistons), ενώ έχει εμφανιστεί έξι φορές σε τελικούς περιφέρειας και δυο σε... τελικούς, τελικούς.

Τα χαρακτηριστικά του

Είναι "offensive minded" -επιθετικογενής. Γι΄αυτό και έχει χαρακτηριστεί "οffensive guru". Θεωρείται υπεύθυνος για την εξέλιξη του Goran Dragic σε NBAer (στο Φοίνιξ), ενώ έχει δουλέψει και με τους Chauncey Billups, Steve Nash, Kenyon Dooling, Andre Miller, Carlos Arroyo, Tony Delk, Leantro Barbosa, Kyrie Irving, Lindsey Hunter και πλήθος άλλων αξιόλογων περιπτώσεων.

Το 2000 μπήκε στα κιτάπια της ιστορίας του ΝΒΑ, ως ο πρώτος μη Αμερικανός που προσελήφθη για πλήρους απασχόλησης δουλειά -αυτή του assistant coach-, σε οργανισμό του θεαματικότερου πρωταθλήματος πλανήτη στον κόσμο.

Τον διάλεξε ο Alvin Gentry, για τους Los Angeles Clippers. Πέρασε εκεί τρεις σεζόν και μετά έγινε... ο πρώτος μη Αμερικανός ασίσταντ που πάτησε στην κορυφή, αλλά και ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε All Star Game.

Παρεμπιπτόντως, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που προσελήφθη και σε κολέγιο της Division I-A του NCAA, όταν ο Quin Snyder (των Jazz) τον κάλεσε στο University of Missouri, το 1999. Πάμε τώρα και σε όσα είχε κάνει, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό.

Η συνεργασία με τον Ζοτς

Ενώ απασχολούνταν στο ΝΒΑ, τα καλοκαίρια τα περνούσε στην Ευρώπη. Ήταν βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στην εθνική Σερβίας που μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Από το 2008 έως το 2014, καθόταν στον πάγκο της Γεωργίας. Υπό τις οδηγίες του ήταν που το έθνος έπαιξε σε δυο Eurobasket (το ένα το 2011, οπότε ήμασταν και αντίπαλοι), εμπειρία που δεν είχε ξαναζήσει.

Στις 18/12 του 2011, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Mihkeil Saakashvili του απένειμε την ύψιστη τιμή που θα μπορούσε να δοθεί σε μη Γεωργιανό (Order of Honour).


Πηγή: Green Hoop