Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

8 Ιουλίου 2014

"Ήμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος"


Στην πρώτη συνέντευξη, μετά την προσθήκη των Λάνγκφορντ και Τζέρελς, ο Αργύρης Πεδουλάκης μιλά για τη νέα Ούνιξ και τον τρόπο που θα αγωνιστεί, τη σεζόν 2014-15. Τι είπε για τα αγγλικά του και τον Παναθηναϊκό.


Από την παρουσία του Φώτη Κατσικάρη στη Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης είχε να... απολαύσει η Ρωσία Έλληνα κόουτς σε ομάδα της. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Αργύρης Πεδουλάκης συμφώνησε να κοουτσάρει την Ούνιξ Καζάν, με την sport-express.ru να φιλοξενεί την πρώτη του συνέντευξη, έπειτα και τις προσθήκες των Κιθ Λάνγκφορντ και Κέρτις Τζέρελς.

"Είναι αλήθεια πως δεν έχω εργαστεί ξανά εκτός Ελλάδας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με φοβίζει. Ενδεχομένως να μη συνηθίσω εύκολα το κλίμα της Ρωσίας, αλλά... ποιο είναι το πρόβλημα; Αντιθέτως, πιστεύω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να γνωρίσω μια νέα κουλτούρα, μια νέα ζωή. Η μετακόμιση στο Καζάν θα με βοηθήσει να ωριμάσω ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας. Αν δεν ένιωθα αισιόδοξος, πως είμαι σε θέση να λύσω όποιο πρόβλημα προκύψει, δεν θα υπέγραφα. Τα λεφτά δεν είναι η προτεραιότητα μου", διαβεβαίωσε κατ' αρχάς, πριν συνεχίσει με ερώτηση με ερώτηση επί των ελλιπών γνώσεων του επί της αγγλικής.

"Να είστε βέβαιοι πως θα βρούμε τρόπο επικοινωνίας. Να θυμίσω ότι και στον Παναθηναϊκό, περισσότεροι από τους μισούς παίκτες ήταν ξένοι. Αυτό όμως, δεν με σταμάτησε από το να φανώ αντάξιος των προσδοκιών, να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου".

Η φιλοσοφία της ομάδας

Τον ρώτησαν πόσο σημαντική είναι η απώλεια του MVP της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, Ντρου Γκούντελοκ. 

"Η άποψη μου είναι ότι μια απώλεια, δεν μπορεί να επηρεάσει το σύνολο. Πάντα πίστευα ότι υπεράνω όλων είναι η ομάδα. Αν η Ούνιξ ασπαστεί αυτήν τη φιλοσοφία, θα αποτελέσουμε κίνδυνο για κάθε αντίπαλο, σε κάθε διοργάνωση. Ναι, ο Γκούντελοκ είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά φέραμε τους Λάνγκφορντ και Τζέρελς, οι οποίοι ήταν εντυπωσιακοί πέρυσι. Δεν ανησυχώ για τη θέση "ένα"".

Ο Καϊμακόγλου θα μείνει στο Καζάν ή θα πάει στην ΤΣΣΚΑ; 

"Είναι φυσιολογικό να θέλω στην Ούνιξ τους περισσότερους δυνατούς παίκτες, πρώτης γραμμής, οι οποίοι διαθέτουν και εμπειρία. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και ενδιαφέρον με τον Κώστα και πιστεύω ότι θα φτάσουμε στη συμφωνία".

Ποιο θα είναι το στιλ της Ούνιξ; 

"Για να σας απαντήσω, θα πρέπει να έχω την τελική εικόνα του ρόστερ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παίζουμε γρήγορο μπάσκετ. Έτσι παίρνεις μεγάλα ματς και έτσι κουράζεις τους αντιπάλους, ενώ πάντα χρήσιμο είναι και το παιχνίδι των κατοχών. Αυτές δίνουν τίτλους".

Στις αρχές της χιλιετίας, πήρε δυο φορές τον τίτλο του "καλύτερου προπονητή" στην Ελλάδα, αλλά χρειάστηκε να περιμένει τουλάχιστον δέκα χρόνια, για να βρεθεί σε κορυφαίο σύλλογο. Γιατί; 

"Στο ελληνικό πρωτάθλημα προτιμούσαν τους ξένους προπονητές, όπως οι Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς, Μάλκοβιτς και όταν έφυγαν εκείνοι, οι ομάδες εμπιστεύτηκαν τους προπονητές της χώρας. Και από ό,τι φάνηκε, ανταποκριθήκαμε. Πέρυσι την άνοιξη, πήραμε το πρωτάθλημα επί του πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακού του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να δουλεύεις σε μικρότερους συλλόγους. Εκεί χαίρεσαι κάθε νίκη".

Γιατί δεν έμεινε στον Παναθηναϊκό, έως το τέλος της περασμένης σεζόν; 

"Το πρόβλημα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, όταν τραυματίστηκαν πολλοί παίκτες "κλειδιά". Γενικά αντιμετωπίσαμε προβλήματα υγείας και δεν είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε πλήρεις. Την ίδια ώρα, υπήρχε πολύ πίεση από τα ΜΜΕ και τον κόσμο, που πάντα έχει υψηλές απαιτήσεις από τον Παναθηναϊκό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είθισται να είναι ο προπονητής ο αποδιοπομπαίος τράγος. Για αυτό και απολύθηκα.

Δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Αντιθέτως, ήταν πολύ ευτυχές το γεγονός ότι ανέλαβε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης το υπόλοιπο της σεζόν και τελείωσε ως πρωταθλητής, με νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού, στους τελικούς. Ήταν τεράστια επιτυχία".