Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

26 Ιουνίου 2014

Η Ευρώπη... τον σώζει!


Η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα τα χρήματα που εισέπραξαν οι ομάδες οι οποίες συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη σεζόν 2013-2014.



Η μελέτη των χρημάτων που εισέπραξε ο ΠΑΟΚ για τη συμμετοχή του στο Europa League δίνουν μία καλή εικόνα για τα λεφτά που μπορεί να καταλήξουν στα ταμεία του Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ έλαβε από την UEFA 5.021.804 ευρώ, ένα ποσό σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία μία εταιρίας.

Για να γίνει η αναγωγή με τον Παναθηναϊκό, θα ληφθεί ως δεδομένη η υπόθεση εργασίας ότι θα προκριθεί από τον γ' προκριματικό του Champions League και θα αποκλειστεί από τα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης, οπότε εκ δικαιώματος θα πάρει μέρος στους ομίλους του Europa League.

Άλλωστε, αυτή φαντάζει η πιο λογική και πιθανή εξέλιξη με βάση τη δυναμικότητα του Παναθηναϊκού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συμμετέχοντας στους δύο προκριματικούς γύρους, ο Παναθηναϊκός θα λάβει 130.000 ευρώ για τον γ' και 2,1 εκατομμύρια ευρώ για τα πλέι οφ.

Στους ομίλους, το μπόνους συμμετοχής είναι 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θεωρώντας ως δεδομένη και την παρουσία του ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός θα λάβει το 60% του market pool, δηλαδή περίπου 1,45 εκατομμύρια ευρώ από τα 2,4.

Από εκεί και πέρα, κάθε νίκη στους ομίλους πληρώνει 200.000 ευρώ, η ισοπαλία 100.000, η κατάληψη της πρώτης θέσης πληρώνει 400.000 ευρώ και της δεύτερης 200.000 ευρώ. Εφόσον εξασφαλίσει και την πρόκριση στους “32”, θα πάρει άλλες 200.000 ευρώ ως μπόνους πρόκρισης. Εφόσον συνεχίσει και σε επόμενες φάσεις, τότε τα μπόνους θα αυξάνονται.

Από τα προαναφερόμενα, καθίσταται σαφές ότι για τον Παναθηναϊκό είναι ζωτικής σημασίας να περάσει τον γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Χωρίς να υπολογιστούν οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει στους ομίλους ή οι προκρίσεις στις επόμενες φάσεις ή τα εισιτήρια, θα λάβει μίνιμουμ 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μία ΠΑΕ που δεν έχει προϋπολογίσει αυτό το ποσό, γίνεται κατανοητό πόσο θα συμβάλλει στην ταχύτερη εξυγίανση της και στη δυνατότητα βελτίωσης των υποδομών της.