Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

22 Ιανουαρίου 2015

"Κενό νόμου" στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός


Η περίπτωση του αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός που εξετάστηκε από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ και εκκρεμεί πλέον στο ΑΣΕΑΔ, αποτελεί την τρανή απόδειξη του πόσου μπάχαλο μπορούμε να γίνουμε, όταν δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη «νόρμα» κι ένας κανονισμός χωρίς «παράθυρα».


Στην ουσία, όπως αποδεικνύεται από την συγκεκριμένη υπόθεση σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες, ο δικαστής έχει την δυνατότητα να αποφασίσει για την τύχη ενός αγώνα δύο επαγγελματικών ομάδων στο Κύπελλο, με όποιον πειθαρχικό κανονισμό επιθυμεί.

Μπορεί για παράδειγμα να εφαρμόσει αυτό του ΕΣΑΚΕ (όπως γίνεται συνήθως), μπορεί της ΕΟΚ (όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση) και όλοι μετά έχουν το δίκιο με το μέρος τους είτε ευνοούνται, είτε αδικούνται! Θέλετε παράδειγμα; Οι τιμωρίες των δύο ομάδων στους τελικούς των Κυπέλλων Ελλάδων τα προηγούμενα χρόνια, αποφασίστηκε με βάση τον κανονισμό του ΕΣΑΚΕ κι όχι της ΕΟΚ!

Αρα, στην προκειμένη περίπτωση ο δικαστής, καθ' υπόδειξη στην ουσία του ΑΣΕΑΔ, αποφάσισε με την προκήρυξη της ΕΟΚ, παλιότερα οι αποφάσεις ελήφθησαν με την αντίστοιχη του ΕΣΑΚΕ και αντιλαμβάνεστε πως πλέον η βαλίτσα θα πάει μακρυά, μέχρι να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα και οι ομάδες να λύσουν το θέμα.

Η μεγάλα πλάκα και το απλό ερώτημα που προκύπτει από το χάος που δημιουργείται είναι το εξής: Αν η ίδια υπόθεση γινόταν σε παιχνίδι Κυπέλλου ανάμεσα σε επαγγελματική ομάδα απέναντι σε μια ερασιτεχνική, τότε με ποιον κανονισμό θα αποφάσιζε ο δικαστής; Με του ΕΣΑΚΕ που αναφέρεται σε επαγγελματικές ομάδες ή της ΕΟΚ που αναφέρεται σε «σωματεία»; Προφανώς και δεν υπάρχει μία και σωστή απάντηση, γιατί απλούστατα όλα τα παραπάνω δεν προβλέπονται σε κανέναν κανονισμό, σε καμία προκήρυξη και είναι όλα στο «μιλητό».

Ενα άλλο ερώτημα ας πούμε είναι αν θα μπορούσε ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος στην πρώτη εκδίκαση δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα - ακριβώς γιατί δεν ήθελε να μπει σ' αυτή τη διαδικασία - να στείλει την υπόθεση στον αθλητικό δικαστή της ΕΟΚ, με τη λογική βεβαίως πως πρόκειται για υπόθεση που αφορά τη δική της προκήρυξη. Δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά εδώ που τα λέμε και πόσα απ' αυτά που συμβαίνουν φέτος έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν;

Ολα τα παραπάνω ερωτήματα και τα κενά, θα είχαν λυθεί και δεν θα συζητούσαμε τώρα, αν οι δύο προκηρύξεις είχαν εναρμονιστεί κι αν υπήρχε ρητά και κατηγορηματικά η εξήγηση του τι συμβαίνει σε κάθε μία από όλες τις περιπτώσεις...