Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

30 Οκτωβρίου 2014

Εκτός του Ζοτς, έχουν κι άλλο κοινό


Τα χρήματα δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία, γι' αυτό ο Παναθηναϊκός και η Φενέρμπαχτσε φροντίζουν να "χτίσουν" το μέλλον τους πάνω στα μεγαλύτερα ταλέντα των δύο χωρών.


Ο δρόμος που έχουν τραβήξει την τελευταία διετία ο Παναθηναϊκός και η Φενέρμπαχτσε είναι εντελώς διαφορετικός. Από τη μία, το "τριφύλλι" έχει αποφασίσει δραστική μείωση του μπάτζετ (και) ελέω κρίσης, ενώ, από την άλλη, η Φενέρ παρουσιάζει αυξημένο προϋπολογισμό χρόνο με τον χρόνο. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τις τύχες της.

Κοινός παρονομαστής; Η επιθυμία (ή ανάγκη, πείτε το όπως θέλετε) των ομάδων να αναδείξουν μέσα από το πρόγραμμά τους τα νέα ταλέντα της χώρας τους. Ο Παναθηναϊκός με τις επενδύσεις που κάνει την τελευταία διετία και η Φενέρμπαχτσε με την τάση της να… βγάζει μπροστά μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Τουρκίας.

Το Euroleague Greece σάς παρουσιάζει την… "Generation X" των δύο ομάδων. Τα παιδιά πάνω στα οποία αποφάσισαν οι δύο αντίπαλοι να "χτίσουν" το μέλλον τους. Κι όπως θα δείτε δεν πρόκειται για τυχαίες περιπτώσεις.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Κενάν Σιπάι (1995, 1μ97, PG):



Πρόκειται για τον πλέον προβεβλημένο Τούρκο παίκτη της νέας γενιάς, μετά τον Τσεντί Οσμάν της Αναντολού Εφές. Ενδεχομένως όχι άδικα αφού είναι ένα παιδί με πολύ ταλέντο. Ο "θόρυβος" που δημιουργήθηκε άλλωστε γύρω από το όνομά του ήταν αποτέλεσμα των εντυπωσιακών εμφανίσεων που πραγματοποίησε πέρσι (2013) με την Εθνική Εφήβων της Τουρκίας. Στη Λετονία λοιπόν, οι γείτονες κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, με τον Κενάν Σιπάι να έχει 10.9 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Αριθμοί που τον έχρισαν MVP της διοργάνωσης. Απολύτως δικαιολογημένα.

Κάπως έτσι, ήρθε η πρόταση από τη Φενέρμπαχτσε, η οποία -με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της- δεν έχασε χρόνο. Τον απέκτησε από την Τόφας με συνοπτικές διαδικασίες, δίνοντάς του μάλιστα αρκετό χρόνο συμμετοχής την περσινή αγωνιστική περίοδο, μέχρι να σπάσει το χέρι του τον περασμένο Φεβρουάριο, σε αγώνα του Κυπέλλου κόντρα στην Τράμπζονσπορ. Φέτος το καλοκαίρι μάλιστα δεν κατάφερε να αγωνιστεί με την Εθνική Νέων Ανδρών της Τουρκίας στο Πανευρωπαϊκό, μην έχοντας ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του.
Μπερκ Ουγκιουρλού (1996, 1μ92, PG):


Λιγότερο "διάσημος" από τον Κενάν Σιπάι, αλλά με εξίσου μεγάλες δυνατότητες. Είναι ένα χρόνο μικρότερος από τον συμπαίκτη του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν… ακολουθεί τα χνάρια του. Αντίθετα, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Εφήβων της Τουρκίας που έκανε το repeat στο Πανευρωπαϊκό του Ικονίου πριν από μερικούς μήνες. Στη γειτονική χώρα ακούγονται τα καλύτερα για το ταλέντο και τον χαρακτήρα του, με το δεύτερο να είναι το μεγαλύτερο παράσημο που έχει λάβει μέχρις στιγμής.

Στο Πανευρωπαϊκό των Εφήβων είχε 7 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα. Παράλληλα, αποτελεί γέννημα θρέμμα της Φενέρ, αφού φορά τη φανέλα της εδώ και αρκετά χρόνια. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ενώ πέρσι αγωνίστηκε σε είκοσι παιχνίδια, μετρώντας 2.7 πόντους και 2.5 ασίστ κατά μέσο όρο.
Μετεκάν Μπιρσέν (1995, 2μ04, SF/PF):


Μπορεί να μην βρίσκεται στο ρόστερ την παρούσα στιγμή, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Ο Μετεκάν Μπιρσέν δόθηκε δανεικός από τη Φενέρμπαχτσε στην Εσκισεχίρ (πρώην Ολίν Εντιρνέ), όντας εδώ και μερικούς μήνες συμπαίκτης του Γιάννη Αθηναίου. Είναι ένα από τα καλύτερα κορμιά που διαθέτουν οι Τούρκοι στις "μικρές" ηλικίες, αφού έχει μεγάλο όγκο και καλή πλαστικότητα. Το απέδειξε άλλωστε στα τελευταία δύο Πανευρωπαϊκά, όπου συμμετείχε. Κατακτώντας ισάριθμα χρυσά μετάλλια σε επίπεδο Εφήβων και Νέων Ανδρών. Στο Πανευρωπαϊκό της Κρήτης είχε 11.6 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Το εντυπωσιακό όμως ήταν πως δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό. Ήταν "αθόρυβος" και εκμεταλλευόμενος το κορμί του κατάφερε να γίνει απαραίτητος στην Εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Μέχρις στιγμής "πληρώνει" το γεγονός πως είναι ο τρίτος σε… σειρά προτίμησης στη Φενέρμπαχτσε, όπως επίσης και τα λάθη που έγιναν στη διαχείρισή του πρόπερσι, όταν βρέθηκε να αγωνίζεται σε τρεις (!) ομάδες, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο (2012-13), την ανδρική και την εφηβική της Φενέρ, όπως επίσης και τη θυγατρική της, που βρισκόταν πέρσι στη δεύτερη κατηγορία της χώρας.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Λευτέρης Μποχωρίδης (1994, 1μ95, PG/SG):


Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είναι ο πλέον... γνωστός παίκτης από τη νουβέλ βαγκ του ελληνικού μπάσκετ, αφού εδώ και μία διετία το όνομά του βρίσκεται διαρκώς στα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις με τους κορυφαίους "μικρούς" της "γηραιάς ηπείρου". Μετά από αναμονή ενός έτους, ο αριστερόχειρας κόμπο γκαρντ πήρε τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και πλέον αποτελεί μέλος της πρώτης ομάδας του "τριφυλλιού".

Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τον αυξημένο χρόνο συμμετοχής που είχε στον Άρη την τελευταία διετία, όπως επίσης οι αυξημένες αρμοδιότητες στην Εθνική Νέων Ανδρών πέρσι (2013) και φέτος (2014) τον βοήθησαν σημαντικά να ωριμάσει και να προσαρμοστεί στο μπάσκετ υψηλών απαιτήσεων.

Παρόλ' αυτά έχει πολύ δρόμο ακόμη να... διανύσει μέχρι να θεωρηθεί παίκτης πρώτης γραμμής για τον Παναθηναϊκό. Την Κυριακή (26/10) πάντως έδειξε μέρος των δυνατοτήτων του, μοιράζοντας δεκατρείς (!) ασίστ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, για τη Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

Γιώργος Διαμαντάκος (1995, 2μ17, C):



Ερχόμενος από τον Σπαρτιατικό (της β' τοπικής κατηγορίας) ελάχιστοι περίμεναν πως ο Γιώργος Διαμαντάκος θα είχε τόσο ραγδαία εξέλιξη μέσα σε δύο χρόνια. Κι όμως ο νεαρός σέντερ κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να μετατραπεί σε έναν αξιόπιστο σέντερ (επιπέδου Α1) και με όπλο το κορμί και την ικανότητά του να βάζει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι, να αποτελέσει βασικό στέλεχος των Εθνικών ομάδων Εφήβων και Νέων Ανδρών.

Ο 20χρονος σέντερ διακρίνεται για την καλή επαφή που έχει με το αντίπαλο καλάθι, την ευστοχία του στις βολές, όπως επίσης την ικανότητά του να σκοράρει από τα 5-6 μέτρα. Παρά το ύψος του. Εκτός των άλλων, δείχνει πως μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε χρήσιμο όπλο για το "τριφύλλι", αφού η παρουσία του στα πρώτα φετινά επίσημα παιχνίδια ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Είχε άλλωστε σημαντική συμβολή στη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδος.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (1997, 2μ02, SF/PF):



Αποτελεί ενδεχομένως ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Γι αυτό και η παρουσία του στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας μας είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Επιλέχθηκε άλλωστε στην καλύτερη πεντάδα του Πανευρωπαϊκού των Εφήβων που διεξήχθη πριν μερικούς μήνες στην Τουρκία. Τί έκανε; Είχε 18.3 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.6 κοψίματα ανά παιχνίδι, οδηγώντας την Ελλάδα στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης.

Το υψηλό μπασκετικό του IQ σε συνδυασμό με τη σωματική του διάπλαση τον βοηθούν να κάνει... θραύση όταν αντιμετωπίζει παίκτες της ηλικίας του, ενώ του επιτρέπουν να στέκεται με άνεση απέναντι σε άνδρες. Γι αυτό και παίρνει σημαντικό χρόνο συμμετοχής φέτος στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, δίχως να παρουσιάζει εμφανείς ελλείψεις ή προβλήματα.

***Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γιώργος Παπαγιάννης (1997, 2μ17, C), Αντώνης Κόνιαρης (1997, 1μ92, PG) και Μιχάλης Λούντζης (1998, 1μ95μ, PG/SG), οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού.
Euroleague Greece