Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

7 Αυγούστου 2014

Ένα αστέρι γεννιέται!


Με αφορμή τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ νέων, ο Κωνσταντίνος Πανάς μέσω της ιστοσελίδας prasinanea.gr παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του 17χρονου φόργουορντ του Παναθηναϊκού.


Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε τις 6 Ιανουαρίου του 1997 στο Αιγάλεω και από μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες της ομώνυμης ομάδας. Το 2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα παμπαίδων για τους γεννηθείς του ’97 και ανακηρύχθηκε MVP. Το ταλέντο και η οξυδέρκεια του δεν άργησαν να φανούν και από την ηλικία των 14 ετών άφησε την ομάδα παίδων του Αιγάλεω για να αγωνιστεί με την αντίστοιχη αντρική, όπου συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Ο υψηλόσωμος φόργουορντ αγωνιζόταν στις θέσεις 2 έως 4 σε ένα πρωτάθλημα που ήταν πέρα για πέρα ανταγωνιστικό. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις του έδωσαν το εισιτήριο για να παίξει για πρώτη φορά με την Εθνική Παίδων όντας ο νεώτερος ηλικιακά παίκτης όχι μόνο της Εθνικής αλλά και το τουρνουά. Πήρε λοιπόν το "βάπτισμα του πυρός" σε Εθνικό επίπεδο στο τουρνούα κάτω των 16 που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία.

Σε εκείνο το τουρνουά ο Χαραλαμπόπουλος είχε μικρό χρόνο συμμετοχής μετρώντας 3 πόντους και 4.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Αυτή ήταν η αρχή για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που έπεται να ηγηθεί των Εθνικών ομάδων στην συνέχεια. Αναφερόταν μάλιστα ότι το ίδιο καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα είχε καταθέσει πρόταση για να τον κάνει δικό της, αλλά η συμφωνία τελικώς δεν επετεύχθη.

Στα "πράσινα" από τα 15 του!

Καλοκαίρι 2012 και ο Παναθηναϊκός αφήνει πίσω του την εποχή Ομπράντοβιτς και καλωσορίζει τον Αργύρη Πεδουλάκη, καθώς και 12 νέους παίκτες! Μέσα σε αυτούς βρισκόταν και ο 15χρονος τότε Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. 13 Ιουλίου 2012 ο αριστερόχειρας φόργουορντ ανακοινώνεται από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο ίδιος δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα κάνει προπονήσεις με παίκτες που μέχρι πέρυσι παρακολουθούσε από την τηλεόραση.

Εξάλλου αυτό φανέρωσε και η δήλωση του μετά την επίτευξη της συμφωνίας "Βρίσκομαι στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης". Βέβαια το έργο του Παναθηναϊκού μόνο εύκολο δεν ήταν, αφού μονομάχησε με την Ουνικάχα Μάλαγα και την Ρεάλ Μαδρίτης για την υπογραφή του. Το ντεμπούτο του με την φανέλα του Παναθηναϊκού πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2012 στον προημιτελικό Κυπέλλου απέναντι στον Πανιώνιο, όπου θα αγωνιστεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Βέβαια τους πρώτους του πόντους με την πράσινη φανέλα θα πετύχει ένα μήνα αργότερα στις 26 Νοεμβρίου του 2012 εναντίον του Πανελευσινιακού σκοράροντας 5 πόντους (τους περισσότερους που έχει πετύχει ποτέ κάποιος νέος που ντεμπουτάρει με τα πράσινα, άτυπο ρεκόρ που διατηρούσε ο Φώτης Ζούμπος) σε 6 λεπτά συμμετοχής. Εκείνη την χρονιά ο νεαρός φόργουορντ θα αγωνιστεί σε 5 παιχνίδια έχοντας 1 πόντο και 0.8 ριμπάουντ σε 5 λεπτά συμμετοχής.

Την επόμενη σεζόν ο Χαραλαμπόπουλος θα αυξήσει τα παιχνίδια του κατά πέντε και τα λεπτά του κατά δύο και θα δείξει σε μερικά ματς δείγματα του πλούσιου ταλέντου του, όπως την 16η αγωνιστική απέναντι στα Τρίκαλα, όπου μέτρησε 3 πόντους 1 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ακόμα θα πραγματοποιήσει και το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 αγωνιζόμενος για 1'48'' απέναντι στην Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Πρέπει να αναφερθεί η ικανότητα του παίκτη να απορροφά εύκολα τα πράγματα που του λένε οι προπονητές του, γι’αυτό τον φωνάζουν χαριτολογώντας και σφουγγάρι. Συγκεκριμένα πριν από το παιχνίδι με τα Τρίκαλα ο Πεδουλάκης είπε στον Χαραλαμπόπουλο τα εξής: "Σουτέρ υπάρχουν πολλοί, πασέρ όμως λίγοι". Το ίδιο απόγευμα ο νεαρός άσος μέτρησε 4 ασίστ.

Το αγωνιστικό προφίλ του

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι παρομοιάζουν τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο με τον Φάνη Χριστοδούλου και αυτό λόγω του all around παιχνιδιού του και της ικανότητας του να αγωνίζεται και να καλύπτει τις θέσεις 1 έως 4. Προσωπικά μου θυμίζει αρκετά τον Κώστα Παπανικολάου σε καλύτερη και με μεγαλύτερο potential έκδοση. Είναι φόργουορντ στα 2.03,(δηλαδή μπορεί να αγωνιστεί στην θέση 3 και 4) αριστερόχειρας με μεγάλο άνοιγμα χεριών(κοντά στα 2.13) με έφεση στο σκοράρισμα, τα ριμπάουντ και την άμυνα.

Point Forward

Κατεβάζει και προστατεύει την μπάλα αρκετά καλά, έχει μέτρια τεχνική στην ντρίμπλα του και εδώ θέλει αρκετή βελτίωση καθώς παρόλο ότι έχει αρκετά καλή σταυρωτή και ξεφορτώνεται τον αντίπαλο στη συνέχεια μοιάζει να κολλάει και χάνει την μπάλα. Τα περισσότερα λάθη του προέρχονται από εκεί. Έχει καλό court vision και πασάρει αρκετά καλά τόσο σε σετ παιχνίδι, όσο και σε καταστάσεις transition.

Οι περισσότερες ασίστ του προέρχονται μετά από κλέψιμο στο ανοιχτό γήπεδο ή όταν ποστάρει πασάρει αρκετά καλά. Συγκεκριμένα όταν βρίσκεται στο ποστ είτε θα ξεκινήσει μπάσιμο πασάροντας στην weak side, είτε θα πασάρει στον παίκτη που κόβει στη ρακέτα (τρικ που έπαιξε αρκετά με Παπαγιάννη στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ Νέων).

Spot Shooter

Μιλώντας για τον Χαραλαμπόπουλο αυτό που προσέχει κανείς όταν τον βλέπει να παίζει είναι οι πολύ καλές θέσεις που παίρνει και η ετοιμότητα του για να σουτάρει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το σουτ είναι από τα βασικά του χαρακτηριστικά και κυρίως το σουτ μετά από πάσα (Spot Shooting). Μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, ωστόσο έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό στα σουτ που επιχειρεί μετά από πάσα και συγκεκριμένα από τα φτερά.

Πολύ καλός μηχανισμός σουτ. Σπάει αρκετά καλά τον καρπό στο σουτ, έχει γρήγορη απελευθέρωση και βάζει όση καμπύλη χρειάζεται για να καταλήξει η μπάλα στο πλεκτό και να μην δεχτεί το στοπ από τον αντίπαλο. Το στυλ του θα το χαρακτήριζα textbook. Αρνητικό το ότι βάζει πολύ μικρό άλμα στο jump shoot, αλλά πιστεύω θα το βελτιώσει αν δουλέψει τα πόδια του.

Fast Break Starter

Ένα πράγμα που πιστεύω θα απογειώσει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στην συνεργασία του με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι το transition offense. Ο νεαρός φόργουορντ είναι καταπληκτικός στο ανοιχτό γήπεδο και όποτε βρίσκει ευκαιρία επιχειρεί τον αιφνιδιασμό. Kυρίως με το εφηβικό του Παναθηναϊκού που είχε πιο απελευθερωμένο ρόλο ο Χαραλαμπόπουλος έτρεχε το γήπεδο μετά από ριμπάουντ και ξεπερνώντας (τις περισσότερες φορές) όποιον αντίπαλο έβρισκε μπροστά του τελείωνε ο ίδιος τη φάση. Συγκεκριμένα ξεφορτώνεται τους αντιπάλους του στον αιφνιδιασμό χρησιμοποιώντας την ραχιαία ντρίμπλα ή behind the back για τους Αμερικανούς.

Defensive Stopper/Rebounder

Μιλώντας για τα αμυντικά του καθήκοντα χρειάζεται δουλειά. Βλέποντας κάποιος την στατιστική του θα δει ότι κάνει αρκετά μπλοκ και κλεψίματα και θα πει ότι ο παίκτης είναι φοβερός αμυντικός. Το μπάσκετ όμως είναι πιο περίπλοκο από τα νούμερα στη στατιστική. Αρχικά να πω ότι τις περισσότερες αδυναμίες ο Χαραλαμπόπουλος τις εκφράζει στα πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου καλά πλάγια βήματα.

Συγκεκριμένα στο Ευρωμπάσκετ 3 στους 4 αντιπάλους του, του έπαιρναν το πρώτο βήμα και τον ξεπερνούσαν. Επίσης ξεχνιόταν στην άμυνα και έχανε τον παίκτη του με αποτέλεσμα να μένει ελεύθερος. Αρκετά κακός στις περιστροφές στην άμυνα. Ο Χαραλαμπόπουλος λοιπόν για την ώρα αμύνεται περισσότερο με το ένστικτο και τα αθλητικά του προσόντα παρά με το μυαλό. Αν πάρει τα βήματα του αντιπάλου του σε συνδυασμό με τα πολύ καλό κορμί και άνοιγμα χεριών που διαθέτει ο νεαρός φόργουορντ θα κάνει το μπλοκ και εδώ φαίνονται οι αριθμοί στη στατιστική του.

Πολύ καλός ριμπάουντερ και στην επίθεση και στην άμυνα θα έλεγα βάζει πολύ καλά το σώμα του στα box out και παίρνει πολύ καλές θέσεις.

Post Threat (;)

Παρόλο ότι προσπαθεί και παίρνει προσπάθειες στο ποστ είτε με κάποιο χουκ είτε δοκιμάζοντας κάποιο fadeaway δεν θα τον έλεγα τον κλασσικό φόργουορντ ρακέτας, καθώς ο νεαρός δεν έχει ακόμα αυτό που λέμε συνεχή αποτελεσματικότητα σε αυτό το τομέα (streaky). Βέβαια θετικό το ότι πασάρει αρκετά καλά όταν παίζει στο ποστ. Ωστόσο χρειάζεται βελτίωση αν θέλει αργότερα να χαρακτηριστεί post threat.

Offensive Versatility

Τέλος ο Χαραλαμπόπουλος έχει κάτι που δεν το έχουν άλλοι παίκτες της ηλικίας του, κάτι που δεν φαίνεται στη στατιστική, αλλά βοηθάει τον ίδιο και δεν είναι άλλο από την οξυδέρκεια, την ωριμότητα και την μπασκετική του ευστροφία (=versatility).

Ο τρόπος που κόβει μέσα στη ρακέτα, πασάρει όταν πρέπει, δεν παίρνει βεβιασμένα σουτ, διαχειρίζεται καταστάσεις, είναι ψύχραιμος, δείχνει την μπασκετική ευστροφία που διαθέτει ο 17χρονος φόργουορντ και του έχει δώσει ηγετικό ρόλο στην Εθνική Νέων και αναμένεται να του δώσει και στον Παναθηναϊκό αργότερα.

Ηγέτης με την Εθνική

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχει ενεργό ρόλο στην Εθνική παίδων και εφήβων από τα 14 του, συμμετέχοντας σε 4 τουρνουά μαζί με το φετινό. Στα τουρνουά του 2012 και του 2013, δηλαδή από τότε που άνηκε στον Παναθηναϊκό, ο 17χρονος φόργουορντ απέκτησε περισσότερο χρόνο συμμετοχής και αύξησε κατά πολύ τα νούμερα του από το πρώτο του τουρνουά στην Τσεχία.

Συγκεκριμένα στο δεύτερο τουρνουά του που έγινε στην Λετονία/Λιθουανία ο αριστερόχεριας φόργουορντ μέτρησε 10 πόντους 6.8 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ όντας εκ των πρωταγωνιστών μαζί με τους Δημήτρη Σταμάτη και Γιώργο Παπαγιάννη.

Το 2013 στην Ουκρανία είχε πάνω κάτω τα ίδια νούμερα τελειώνοντας το τουρνουά με 11.6 πόντους 6.6 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. Στο συγκεκριμένο τουρνουά έλαμψε το άστρο του νυν πράσινου, Γιώργου Παπαγιάννη, αφού ήταν πρώτος σε τρεις στατιστικές κατηγορίες (πόντους, ριμπάουντ και μπλοκ).

Η ώρα για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο έφτασε φέτος στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ κάτω των 18, όπου νικήτρια βγήκε η Τουρκία. Σε αυτό ηγέτης δεν ήταν άλλος από τον φόργουορντ των πρασίνων, αφού ήταν πρώτος για την Εθνική μας σε πόντους με 18.3, ριμπάουντ με 10, ασίστ με 3,2 και σε μπλοκ με 1,6. Ακόμα ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά.

Το ρόλο του Γιάνκοβιτς

Στον φετινό Παναθηναϊκό τα πράγματα για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ήταν ξεκάθαρα μετά την φυγή των Μασιούλις και Μπράμος, δηλαδή "θέση βασικού" στον Γιάνκοβιτς και την θέση του τρίτου τριαριού σε αυτόν. Αρκετό χρόνο αναμένεται να πάρει στην Α1 και ελάχιστα λεπτά στην Ευρώπη. Πρέπει να δουλέψει σε ορισμένους τομείς βέβαια αν θέλει να καθιερωθεί, όπως η κίνηση ποδιών και ντρίμπλα.

Μιλώντας για κίνηση ποδιών είναι το μοναδικό μελανό σημείο στα μπασκετικά fundamentals του Χαραλαμπόπουλου. Μοιάζει ένα επίπεδο πιο κάτω σε σχέση με τους υπόλοιπους στο θέμα πόδια. Κακά πλάγια βήματα, αργό πρώτο βήμα, μηδέν άλμα στο jump shoot κοκ. Βέβαια το ότι θα δουλέψει με έναν τελειομανή προπονητή όπως ο Ιβάνοβιτς μόνο καλό θα του κάνει, αφού ο ίδιος είναι κορυφή στην παραγωγή ταλέντων.

Άρα αν ο ίδιος θέλει να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο πρέπει να δουλέψει πολύ στα πόδια φέτος και στη συνέχεια στη ντρίμπλα. Το ταλέντο και τα ηγετικά προσόντα τα έχει και πιστεύω ότι αυτός θα είναι ο επόμενος ηγέτης της ομάδας μας.