Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

15 Μαΐου 2014

Το ιδανικό σενάριο για τ' αστέρια!


Το τελικό 1-1 με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο το απόγευμα της Τετάρτης βρήκε τον Παναθηναϊκό να «σφραγίζει» το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και να επιστρέφει στα «αστέρια» έπειτα από δυο χρόνια απουσίας.

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου έχει ως στόχο την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, την οποία θα πρέπει να διεκδικήσει από δυο ομάδες. Μια στον γ’ προκριματικό μη Πρωταθλητών και μια στα Play Offs μη Πρωταθλητών του Champions League.

Σας παρουσιάζουμε το ιδανικό σενάριο για το «τριφύλλι», ενόψει της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης.

ΓΑΛΛΙΑ: Σεντ Ετιέν 

Κοιτάζοντας τη λίστα με τη βαθμολογία των ομάδων στην UEFA, αμέσως η ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό σε ότι αφορά την 3η ομάδα του γαλλικού Πρωταθλήματος γίνεται η Σεντ Ετιέν. Οι «στεφανουά» δεν έχουν βαθμούς, αντίθετα με τη Λιλ -που είναι και φαβορί για την 3η θέση- η οποία έχει 45.300 βαθμούς, έναντι 30.220 του Παναθηναϊκού. Την τελευταία αγωνιστική η Λιλ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την αδιάφορη Λοριάν, ενώ η Σεντ Ετιέν υποδέχεται την υποβιβασμένη Αζαξιό. Αν η Λιλ δεν νικήσει και η Σεντ Ετιέν πάρει τους τρεις βαθμούς, αυτόματα ο Παναθηναϊκός παίρνει προβάδισμα απέναντι στην γαλλική εκπρόσωπο του γ’ προκριματικού. 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ντίνπρο 

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα σε ότι αφορά τη 2η ομάδα στην Ουκρανία. Ο Παναθηναϊκός σαφώς προτιμά να προκριθεί η Ντνίπρο, αφού έχει οριακά λιγότερους βαθμούς από το «τριφύλλι» (32.193), αντίθετα με τη Μέταλιστ που έχει 45.693 βαθμούς στην βαθμολογία της UEFA. Βάσει λογικής η Ντνίπρο θα είναι δευτεραθλήτρια, αφού υποδέχεται την αποκλεισμένη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Μέταλουργκ Ντόνετσκ (σ.σ. τιμωρία από την UEFA) την τελευταία αγωνιστική. Σε περίπτωση που η Ντνίπρο ηττηθεί και η Μέταλιστ νικήσει την αδιάφορη Βόρσκλα Πολτάβα, τότε η Μέταλιστ πάει στον γ’ προκριματικό. Αν η Ντνίπρο αναδειχθεί ισόπαλη, τότε η Μέταλιστ θα πρέπει να νικήσει με τρία γκολ διαφορά την Βόρσκλα για να αποκτήσει καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Ντνίπρο και να την ξεπεράσει στην ισοβαθμία.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αδιάφορος 

Με τη Φενέρμπαχτσε να έχει αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σ.σ. τιμωρία από την UEFA), η δεύτερη ομάδα στην Τουρκία θα πάει απευθείας στους ομίλους του Champions League και η 3η στον γ’ προκριματικό γύρο. Τα πάντα θα κριθούν μεταξύ Γαλατάσαραϊ και Μπεσίκτας, όμως ο Παναθηναϊκός είναι αδιάφορος αφού έχει λιγότερους βαθμούς και από τις δυο, έτσι δεν θα αυξήσει κάποια από τις δυο τις πιθανότητές του να είναι στους ισχυρούς.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Γκρασχόπερς 

Το Πρωτάθλημα στην Ελβετία έχει ολοκληρωθεί και το ιδανικό σενάριο για τον Παναθηναϊκό έγινε πραγματικότητα, αφού δεύτερη τερμάτισε η Γκρασχόπερς που έχει 9.645 βαθμούς και θα είναι σίγουρα στους ανίσχυρους του γ’ προκριματικού μη Πρωταθλητών.

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΕΛ Λεμεσού 

Ο τίτλος στην Κύπρο θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική με την ΑΕΛ Λεμεσού να υποδέχεται τον ΑΠΟΕΛ σε μια μάχη face to face για το τρόπαιο. Ο Παναθηναϊκός θέλει να χάσει η ΑΕΛ το Πρωτάθλημα ώστε να τερματίσει δεύτερη αφού έχει περισσότερους βαθμούς από αυτήν (σ.σ. η ΑΕΛ έχει 7.650). για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ΑΠΟΕΛ να νικήσει στο μεγάλο τοπικό ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής.

ΔΑΝΙΑ: Μίντιλαντ 

Με την Άαλμποργκ να είναι ήδη Πρωταθλήτρια Δανίας, η δεύτερη θέση θα ξεκαθαρίσει την τελευταία αγωνιστική. Το ιδανικό σενάριο για τον Παναθηναϊκό είναι η Μίντιλαντ να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση, επικρατώντας εκτός έδρας της αδιάφορης Σοντερίσκε. Η εναλλακτική είναι η Κοπεγχάγη, η οποία έχει αρκετούς βαθμούς παραπάνω από το «τριφύλλι» και δεν την προτιμά ο Παναθηναϊκός στον γ’ προκριματικό. Σε περίπτωση που η Μίντιλαντ ηττηθεί, τότε η Κοπεγχάγη με νίκη επί της αδιάφορης Οντένσε τερματίζει δεύτερη. Αν ο αγώνας της Μίντιλαντ λήξει ισόπαλος, η Κοπεγχάγη χρειάζεται νίκη και να καλύψει διαφορά 11 (!) τερμάτων. Λογικά αδύνατο να συμβεί. Πρακτικά, ο μόνος τρόπος να μην είναι η Μίντιλαντ στον γ’ προκριματικό γύρο είναι να αυτοκτονήσει.

* Υπάρχουν δυο ακόμη Πρωταθλήματα που αφορούν τον Παναθηναϊκό, αυτά της Ρωσίας και του Βελγίου. Στη Ρωσία τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που θα χρειαστούμε ξεχωριστό αφιέρωμα για να εξηγήσουμε τα σενάρια, αφού τρεις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ και Λοκομοτίβ).

Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θέλει την Λοκομοτίβ στη δεύτερη θέση, αφού είναι η μόνη που έχει λιγότερους βαθμούς από το «τριφύλλι». Το άλλο Πρωτάθλημα που αφορά τον Παναθηναϊκό είναι το Βέλγιο όπου μένουν δυο αγωνιστικές για το τέλος και τέσσερις (!) ομάδες διεκδικούν τον τίτλο. Το μόνο σενάριο που βολεύει τον Παναθηναϊκό είναι να τερματίσει δεύτερη η Ζούλτε Βάρεγκεμ, αφού είναι η μόνη από τις ομάδες (σ.σ. Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης, Κλαμπ Μπριζ) που έχει λιγότερους βαθμούς από το «τριφύλλι».

Πηγή: Leoforos.gr