Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

15 Ιανουαρίου 2014

Ζιλμπέρτο η μεγάλη... επιστροφή!

Απ' τον Μάιο του 2011, όταν κι αποχώρησε οικογενειακώς για την πατρίδα του έπειτα από τρία «γεμάτα» χρόνια στην Ελλάδα, η πόρτα του Παναθηναϊκού παρέμεινε πάντα... ορθάνοικτη για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Μ' αυτό το «μήνυμα» τον αποχαιρέτησε η τότε διοίκηση του «τριφυλλιού» κι αυτή την πρόθεση του επανέλαβε, μετά από αρκετούς μήνες (τον Σεπτέμβριο του 2012) και το νέο διοικητικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Αλαφούζου (όταν του ζητήθηκε να βοηθήσει την καμπάνια της Συμμαχίας), τονίζοντάς του πως θα υπάρχει πάντοτε ανοικτό πεδίο νέας συνεργασίας τους από κάποιο άλλο πόστο.

Ο Ζιλμπέρτο είχε θέσει τότε άλλες προτεραιότητες στη ζωή του και στην καριέρα του, αφού αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να γυρίσει και να συνεχίσει να παίζει μπάλα σε υψηλό επίπεδο σε έναν σύλλογο της πατρίδας του (στην Γκρέμιο αρχικά) και να τακτοποιηθεί η οικογένειά του στο σπίτι τους, έπειτα από 9 χρόνια ξενιτιάς σε Αγγλία και Ελλάδα.

Πάντοτε, ωστόσο, ήταν θετικός για τον Παναθηναϊκό και είχε αφήσει κι αυτός απ' την πλευρά του ανοικτό... παράθυρο για το μέλλον. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Ο Ζιλμπέρτο, παρά την προχωρημένη ηλικία του, παρέμεινε στον... αφρό κατακτώντας πριν από λίγους μήνες το Κόπα Λιμπερταδόρες με την αγαπημένη του Ατλέτικο Μινέιρο, ο Παναθηναϊκός αφοσιώθηκε στη «μάχη» για την οικονομική σωτηρία του και την εν γένει ανασυγκρότησή του και το θέμα μπήκε στο... συρτάρι.

Η απίστευτη στάση του
Σε λίγους μήνες, εντούτοις, είναι πολύ πιθανό να ανασυρθεί ξανά στην επιφάνεια, εφόσον οι συνθήκες κριθούν πλέον... κατάλληλες. Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν έντονες σκέψεις για την ενεργοποίηση του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ και την επανένταξή του στην παναθηναϊκή οικογένεια απ' το προσεχές καλοκαίρι, σ' ένα γενικότερο πλάνο συνεργασιών και αξιοποίησης μεγάλων άσων που κόσμησαν στο παρελθόν τη φανέλα του συλλόγου.

Για τον Ζιλμπέρτο, άλλωστε, έχει εκφραστεί πολλάκις με τα καλύτερα λόγια και ο κ. Αλαφούζος, ενώ και ο Βραζιλιάνος άσος έχει διατηρήσει «ζωντανούς» τους δεσμούς του και την αγάπη του για την ομάδα. Πιο τρανό παράδειγμα, άλλωστε, απ' τη στάση που κράτησε (επανειλημμένως) στις δύσκολες περιόδους των διακανονισμών, όπου η μόνιμη απάντησή του ήταν «στείλτε μου να υπογράψω ό,τι θέλετε και όταν ο σύλλογος μπορέσει, θα με πληρώσει», δεν υπάρχει...

«Μάτια» και ακαδημία
Ο ρόλος που σκέφτονται να προτείνουν οι «πράσινοι» στον Ζιλμπέρτο είναι διπλός: το πρώτο σκέλος αφορά την προσθήκη του και την ενεργή παρουσία του στο τμήμα σκάουτινγκ του συλλόγου, προκειμένου να αποτελέσει τα «μάτια» και τη «φωνή» του Παναθηναϊκού στη Λ. Αμερική. Κι όπως γίνεται αντιληπτό και μόνο το όνομα «Ζιλμπέρτο» προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος και ειδικό βάρος στο «τριφύλλι», για να ανοίξουν δεκάδες πόρτες σε μία απ' τις μεγαλύτερες αγορές της υφηλίου, που δεν έχει μόνο Νεϊμάρ και Ρομπίνιο, αλλά και λαβράκια προσιτά ακόμη και για τον Παναθηναϊκό του «μνημονίου».

Το δεύτερο σκέλος, που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν οι «πράσινοι» τον Βραζιλιάνο άσο, αφορά την επέκταση του δικτύου ακαδημιών του Παναθηναϊκού -και- στη Βραζιλία. Στόχος μακροπρόθεσμος, αλλά υπαρκτός. Οι συνεργασίες των Σχολών Ποδοσφαίρου του «τριφυλλιού» έχουν επεκταθεί ήδη σε 8 χώρες ανά την υψήλιο (Κύπρο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ουκρανία και εσχάτως Πολωνία) και στα άμεσα σχέδια βρίσκεται πλέον και η χώρα του καφέ, όπου όλοι... ζουν για τη στρογγυλή θεά. Εφόσον λοιπόν προχωρήσει το εν λόγω πλάνο, στον Παναθηναϊκό θα ήθελαν να τεθεί επικεφαλής του (βραζιλιάνικου) πρότζεκτ ο άλλοτε αρχηγός της «σελεσάο».

Οι σκέψεις του για το μέλλον του
Ο Ζιλμπέρτο απ' την πλευρά του έχει αρχίσει να κατανοεί πως το φινάλε της ποδοσφαιρικής καριέρας του έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Προ εβδομάδων έμεινε ελεύθερος απ' την Ατλέτικο Μινέιρο και, παρά την πρόθεσή του να το ξανασυζητήσει με τη διοίκηση της βραζιλιάνικης ομάδας, ο τεχνικός διευθυντής της Εδουάρδο Μαλούφ του έκοψε χθες κάθε... ελπίδα, λέγοντας πως η απόφαση για να χωρίσουν οι δρόμοι τους είναι ειλημμένη. Ο ίδιος δε έχει αρχίσει να σκέφτεται πλέον το μέλλον και γι' αυτό μόλις πριν από λίγες μέρες υπέγραψε συμβόλαιο με το ESPN για να σχολιάσει τα ματς του Μουντιάλ της Βραζιλίας, με τους συμπατριώτες του να εμφανίζονται βέβαιοι πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει πει το αντίο απ' τα γήπεδα ως παίκτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από λίγο καιρό υπήρξε μία σχετική πρώτη διερευνητική κίνηση από πλευράς Παναθηναϊκού και πως ο Ζιλμπέρτο δεν ήταν αρνητικός, όντας διατεθειμένος να το συζητήσει την κατάλληλη στιγμή. Πόσω μάλλον απ' τη στιγμή που η εν λόγω προοπτική δεν απαιτεί μετακόμιση στην Ευρώπη, που θα χαλούσε ξανά την ισορροπία της οικογένειάς του. Ολα είναι θέμα... τάιμινγκ, αλλά δεν αποκλείεται εν τέλει απ' το καλοκαίρι και μετά να ακουστεί ξανά -έστω κι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά- το περίφημο «Ζιλμπέρτο Σίλβα, οέ, οέ, οεεεέ..».

goal