Ο Ηλίας Μιχαλαριάς ξεκαθάρισε ότι η Λεωφόρος ανήκει στον Παναθηναϊκό, εξέφρασε την προτίμησή του στην κατασκευή γηπέδου στην περιοχή του "Απόστολος Νικολαΐδης" και αναφέρθηκε στο θέμα της "Διπλής Ανάπλασης".
Διαβάστε τα όσα δήλωσε στη "LIVE Sport":
- Υπάρχει σε εξέλιξη το πλάνο της διοίκησης της ΠΑΕ για ανάπλαση της Λεωφόρου. Eπίσης το Παναθηναϊκό Κίνημα παρουσίασε πλάνο για ένα νέο γήπεδο στη Λεωφόρο. Κοντά σε ποια λογική κινείται η διοίκηση σας;
«Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Ως οπαδό του Παναθηναϊκού, η ιδέα ότι μπορεί στη Λεωφόρο να φτιαχτεί ένα σύγχρονο γήπεδο -όχι μια λύση ανάγκης αλλά μια λύση με προοπτική δεκαετιών- με κάνει να ανατριχιάζω.
Όχι εμένα, όλους τoυς Παναθηναϊκούς. Ωστόσο θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στη διοίκηση της ΠΑΕ και συγκεκριμένα στον κ. Αλαφούζο που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούν το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης και επέκτασης του υπάρχοντος γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Μάλιστα, σε αυτό το πλάνο της αναμόρφωσης περιλαμβάνονται και οι χώροι του Ερασιτέχνη που είναι οι αίθουσες πυγμαχίας, πάλης, τοξοβολίας, άρσης βαρών, το κλειστό κολυμβητήριο κάτω από τη θύρα 13 και φυσικά ο Tάφος του Ινδού, τον οποίο φιλοδοξούμε να ανακαινίσουμε».
- Από ποιον ή ποιους πιστεύετε ότι αυτή την περίοδο πια εξαρτώνται οι εξελίξεις στο ζήτημα και για ποιούς λόγους; Είναι θέμα βασικό οικονομικό; Αν υπήρχε το χρήμα, θα λύνονταν όλα εύκολα και γρήγορα;
«Ασφαλώς είναι και οικονομικό το θέμα. Ιδίως σήμερα, εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης. Όμως, δεν είναι μόνο οικονομικό. Είδαμε ότι και όταν υπήρχε το χρήμα, γήπεδο δεν φτιάχτηκε. Συνεπώς υπάρχουν και ακόμα πιο κρίσιμοι ποράγοντες: να θέλει σύσσωμος ο Παναθηναϊκός να δοθεί μία λύση και το κυριότερο ίσως, να το θέλει ειλικρινά και η πολιτεία.
Σήμερα, πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον Παναθηναϊκό θέλουν την καλύτερη δυνατή λύση - και δεν νομίζω να πέσω έξω σε αυτό. Γϊ αυτό και παρά τα οικονομικά προβλήματα είμαι βέβαιος ότι η λύση θα βρεθεί, αρκεί επιτέλους να υπάρξει και ουσιαστική βούληση από την πολιτεία να αποδοθεί δικαιοσύνη».
- Εκτιμάτε ότι είναι από τους θεμελιώδεις αν όχι ο κυριότερος λόγος για τα σοβαρά προβλήματα ΠΑΕ και Ερασιτέχνη σε οικονομικό επίπεδο αλλά και για τη δυσκολία πια να κάνει πρωταθλητισμό;
«Θα σας απαντήσω ως εξής: Σκεφτείτε τη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Θα ήταν η Ρεάλ που ξέρουμε: Και δεν αναφέρω τυχαία τη Ρεάλ, όχι μόνο επειδή υπάρχουν οι προφανείς αναλογίες με τον Παναθηναϊκό, αλλά και επειδή το Μπερναμπέου είναι στο κέντρο της πόλης, στην Castellana, που είναι μια λεωφόρος ανάλογη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η επιτυχία, οικονομική και αγωνιστική, ενός αθλητικού συλλόγου ξεκινά από την έδρα του και τις αθλητικές του εγκαταστάσεις».
Υπάρχει κάποιο στοιχείο που σάς κάνει αισιόδοξους ως πρoς τη λύση του ζητήματος μελλοντικά;
«Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, γι' αυτό και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, δεν νοείται να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και να μην είμαι αποφασισμένος να κάνω ό.τι μπορώ για ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα. Παναθηναϊκός θα πει μαχητική ψυχή. Θα το παλέψουμε και το γηπεδικό και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε».
- Τι εκτιμάτε ότι θα ήταν γηπεδικά το ιδανικό για τα τμήματα του Ερασιτέχνη;
«Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη εκεί που χτυπά η καρδιά του Παναθηναϊκού, δηλαδή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με την ευκαιρία, όμως, πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι η βάση μας μεν, αλλά ο σχεδιασμός μας είναι να δημιουργήσουμε κυψέλες Παναθηναϊκού αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο το Λεκανοπέδιο - τουλάχιστον. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε το νέο μας πρόγραμμα για τις ακαδημίες κολύμβησης του συλλόγου που πλέον θα λειτουργούν και στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη, στα Σπάτα. Κι ο σχεδιασμός μας προβλέπει σειρά αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Βήμα-βήμα ελπίζουμε ότι όλα θα γίνουν».
- Ποιοι είναι υπεύθυνοι κατά τη γνώμη σας για το ότι έχει «βαλτώσει» το θέμα του γηπεδικού;
«Θα σας πω ποιος σίγουρα ΔΕΝ είναι υπεύθυνος: ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός»
- Εκτιμάτε ότι οι κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει διαφορετικά (υποτιμητικά) τον Παναθηναϊκό συγκριτικά με άλλες ομάδες στο συγκεκριμένο ζήτημα και αν ναι, πως;
«Εσείς εκτιμάτε ότι δεν έχει αδικηθεί διαχρονικά ο Παναθηναϊκός σε αυτό το θέμα: Ρητορική η ερώτησή μου. Γιατί γνωρίζω ότι κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό. Κάποια θέματα αδικούνται αν τους κάνει πολλή ανάλυση, απλούστατα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι στον Ολυμπιακό έγινε δώρο σε χρόνο ρεκόρ το Καραϊσκάκη, ενώ ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται επί δεκαετίες. Τι να πούμε από εκεί και πέρα;
Ας είναι όμως. Στο κάτω-κάτω ιστορικά, η ομάδα μας μεγαλούργησε χωρίς να έχει ποτέ την εύνοια του κράτους - άλλοι ήταν, πάντα, οι αιώνιοι ευνοημένοι. Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε την αδικία. Παναθηναϊκός είμαστε, είναι ποτέ δυνατόν να μην τα καταφέρουμε; Ποτέ. Ο κόσμος να χαλάσει, τελικά θα τα καταφέρουμε».
- Η θέση της νυν διοίκησης του Ερασιτέχνη για τη Διπλή Ανάπλαση είναι αρνητική βάσει όσων είχαν ειπωθεί στην πρώτη συνέντευξη Τύπου σας. θέλετε να μάς εξηγήσετε τους λόγους;
«Κοιτάξτε, η νυν διοίκηση όπως ξέρετε δεν είναι διοίκηση παραγόντων, είναι διοίκηση οπαδών. Και δεν νομίζω να υπάρχει οπαδός του Παναθηναϊκού που να μη λέει ότι η καρδιά του συλλόγου είναι στη Λεωφόρο. Έτσι απλά. συναισθηματικά και παναθηναϊκά. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Στις θέσεις ευθύνης που βρεθήκαμε -από ανάγκη, όχι επειδή το θέλαμε πρέπει να δείξουμε και ρεαλισμό. Ρεαλιστικά, λοιπόν, το τωρινό σχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αρχική συμφωνία και δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα και το μέλλον της ομάδας μας»
- Πόσο μεγάλη ευκαιρία εκτιμάτε ότι χάθηκε κατά τη διάρκεια της πολυμετοχικότητας σ' αυτό το θέμα όταν για πρώτη φορά ενώθηκαν οικονομικά ισχυροί Παναθηναϊκοί; Ποιοι οι βασικοί υπεύθυνοι κατά την άποψη σας και γιατί;
«Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την πονεμένη ιστορία έχουν χαθεί διαχρονικά πάρα πολλές ευκαιρίες. Αν θέλετε τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη από τις μεγάλες ευκαιρίες ήταν όταν έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη μας.
Έγιναν τόσα έργα και παρόλα αυτά δεν καταφέραμε να φτιάξουμε το γήπεδο μας -αντιθέτως, το έφτιαξε ο αντίπαλος μας που έχει έδρα σε άλλον δήμο, αν είναι ποτέ δυνατόν! Όσο για την περίοδο της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ, που με ρωτάτε, προφανώς οι βασικοί υπεύθυνοι ήταν εκείνοι που κατ' αποκλειστικότητα έτρεχαν το project εκείνη την εποχή».
- Πριν από τέσσερις μήνες στη συνέντευξη Τύπου που είχατε παραχωρήσει, είχατε πει ότι ψάχνετε τρόπους απεμπλοκής από τη Διπλή Ανάπλαση. Τι ενέργειες έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση και πού έχετε φτάσει;
«Θεωρούμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα της 14/05/2013 είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει την ακύρωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
- Θεωρείτε όχι είστε πλήρως ενημερωμένοι, ως διοικούντες τον Ερασιτέχνη, για τα δεδομένα του θέματος της «Διπλής Ανάπλασης»; Αν ναι, από ποιους έχετε αντλήσει την πληροφόρηση σας:
«Η πληροφόρησή μας προέρχεται από τα επίσημα έγγραφα που βρήκαμε στο αρχείο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Δηλαδή γνωρίζουμε το ισχύον νομοθετικό καθεστώς της Διπλής Ανάπλασης -που είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο- και βέβαια τα δύο μοναδικά έγγραφα που έχει υπογράψει ο Ερασιτέχνης για το θέμα; Το μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων που υπεγράφη το 2005 και το ιδιωτικό συμφωνητικό με τον δήμο Αθηναίων και την εταιρεία ειδικού σκοπού «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικός Λεωφόρος Αλεξάνδρας ΑΕ», που υπεγράφη το 2007.
Βέβαια, διαβάζει σήμερα κανείς αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό και νομίζει ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν, αφού με αυτό η εταιρεία ειδικού σκοπού ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει στον Βοτανικό έως το πρώτο εξάμηνο του 2008 γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000-40.000 θέσεων, αθλητικές εγκατασταθεί για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη και έργα υποδομής, ενώ σε δεύτερη φάση υποτίθεται ότι θα κατασκευαζόταν και κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Από εκεί και πέρα, κάνεις δεν μας έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο ενδεχόμενων άλλων συμφωνιών μεταξύ των υπόλοιπων εμπλεκόμενων. Οφείλω να πω, πάντως, ότι σε μία πρόσφατη συνάντηση ηου είχα με την αντιδήμαρχο κ. Σπυροπούλου, προθυμοποιήθηκε να μας ετοιμάσει έναν φάκελο με σχετικά έγγραφα».
- Πόσο δεσμευτικές είναι οι υπογραφές παρελθουσών διοικήσεων για τη νυν;
«Ασφαλώς υπάρχει συνέχεια των διοικητικών αποφάσεων, όμως εδώ το θέμα είναι άλλο: Όπως σας είπα, μόνο δύο συγκεκριμένες συμφωνίες έχουν υπογράψει οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά όλα όσα υπογράφτηκαν τότε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στην πράξη. Και το βέβαιο είναι ότι για αυτό δεν φταίει ο Παναθηναϊκός Α.0».
- Η επιστολή Κίτσιου στις 4/8/2010 προς το ΥΠΕΚΑ όπου συναινούσε για τις αλλαγές του νόμου της Διπλής, πόσο έχει κατοχυρώσει νομικά τον δήμο Αθηναίων στην προσπάθειά του να πάρει το φιλέτο της Λεωφόρου;
«Δεν υπάρχει στα αρχεία του Παναθηναϊκού Α.Ο. καμία τέτοια επιστολή - και μου κάνει κι εμένα εντύπωση που έχω διαβάσει σχετικές αναφορές σε ρεπορτάζ άλλων ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι τελείως διαφορετικό το να συναινεί κανείς στη χωροθέτηση και τις τεχνικές προδιαγραφές των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ στον Βοτανικό και τελείως διαφορετικό το να ψηφίζεται στη συνέχεια ένας νόμος, ο onoios προβλέπει την κατεδάφιση του γηπέδου τηε Λεωφόρου Αλεξάνδρας συγχρόνως με την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ στο Βοτανικό και χωρίς την προηγούμενη κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου και στο θέμα αυτό ο ΠΑΟ και η διοίκηση Κίτσιου είχε επανειλημμένως και εγκαίρως εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της προς την πολιτεία, χωρίς να εισακουσθεί.
Πρέπει ωστόσο να σας πω ότι ευθέως, τουλάχιστον σε εμάς, ο δήμαρχος ποτέ δεν έχει πει ότι θέλει να πάρει το φιλέτο της Λεωφόρου. Κι επειδή έρχονται και δημοτικές εκλογές, θέλω να πω αυτό: Η Λεωφόρος ανήκει στον Παναθηναϊκό Α.Ο. και θα ανήκει για πάντα, εκτός και αν ο ίδιος ο Παναθηναϊκόε Α.Ο. αποφασίσει να τη δώσει με αντάλλαγμα άλλο γήπεδο με τις προδιαγραφές που θέλουμε.
Με σεβασμό προς όλους, όποιος δήμαρχος, υποψήφιος δήμαρχος, πολιτικός γενικότερα, έχει άλλη άποψη για τη Λεωφόρο, ας μάς το πει ξεκάθαρα και ας έρθει να την πάρει...».
- Υπάρχει κίνδυνος για τον Ερασιτέχνη να βρεθεί μπροστά σε ποινικές ρήτρες για το γηπεδικό;
«Όχι. από κανένα σημείο των εγγράφων που σας προανέφερα δεν προκύπτει κίνδυνος για κάτι τέτοιο».
- Υπάρχει σε εξέλιξη το πλάνο της διοίκησης της ΠΑΕ για ανάπλαση της Λεωφόρου. Eπίσης το Παναθηναϊκό Κίνημα παρουσίασε πλάνο για ένα νέο γήπεδο στη Λεωφόρο. Κοντά σε ποια λογική κινείται η διοίκηση σας;
«Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Ως οπαδό του Παναθηναϊκού, η ιδέα ότι μπορεί στη Λεωφόρο να φτιαχτεί ένα σύγχρονο γήπεδο -όχι μια λύση ανάγκης αλλά μια λύση με προοπτική δεκαετιών- με κάνει να ανατριχιάζω.
Όχι εμένα, όλους τoυς Παναθηναϊκούς. Ωστόσο θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στη διοίκηση της ΠΑΕ και συγκεκριμένα στον κ. Αλαφούζο που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούν το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης και επέκτασης του υπάρχοντος γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Μάλιστα, σε αυτό το πλάνο της αναμόρφωσης περιλαμβάνονται και οι χώροι του Ερασιτέχνη που είναι οι αίθουσες πυγμαχίας, πάλης, τοξοβολίας, άρσης βαρών, το κλειστό κολυμβητήριο κάτω από τη θύρα 13 και φυσικά ο Tάφος του Ινδού, τον οποίο φιλοδοξούμε να ανακαινίσουμε».
- Από ποιον ή ποιους πιστεύετε ότι αυτή την περίοδο πια εξαρτώνται οι εξελίξεις στο ζήτημα και για ποιούς λόγους; Είναι θέμα βασικό οικονομικό; Αν υπήρχε το χρήμα, θα λύνονταν όλα εύκολα και γρήγορα;
«Ασφαλώς είναι και οικονομικό το θέμα. Ιδίως σήμερα, εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης. Όμως, δεν είναι μόνο οικονομικό. Είδαμε ότι και όταν υπήρχε το χρήμα, γήπεδο δεν φτιάχτηκε. Συνεπώς υπάρχουν και ακόμα πιο κρίσιμοι ποράγοντες: να θέλει σύσσωμος ο Παναθηναϊκός να δοθεί μία λύση και το κυριότερο ίσως, να το θέλει ειλικρινά και η πολιτεία.
Σήμερα, πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον Παναθηναϊκό θέλουν την καλύτερη δυνατή λύση - και δεν νομίζω να πέσω έξω σε αυτό. Γϊ αυτό και παρά τα οικονομικά προβλήματα είμαι βέβαιος ότι η λύση θα βρεθεί, αρκεί επιτέλους να υπάρξει και ουσιαστική βούληση από την πολιτεία να αποδοθεί δικαιοσύνη».
- Εκτιμάτε ότι είναι από τους θεμελιώδεις αν όχι ο κυριότερος λόγος για τα σοβαρά προβλήματα ΠΑΕ και Ερασιτέχνη σε οικονομικό επίπεδο αλλά και για τη δυσκολία πια να κάνει πρωταθλητισμό;
«Θα σας απαντήσω ως εξής: Σκεφτείτε τη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Θα ήταν η Ρεάλ που ξέρουμε: Και δεν αναφέρω τυχαία τη Ρεάλ, όχι μόνο επειδή υπάρχουν οι προφανείς αναλογίες με τον Παναθηναϊκό, αλλά και επειδή το Μπερναμπέου είναι στο κέντρο της πόλης, στην Castellana, που είναι μια λεωφόρος ανάλογη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η επιτυχία, οικονομική και αγωνιστική, ενός αθλητικού συλλόγου ξεκινά από την έδρα του και τις αθλητικές του εγκαταστάσεις».
Υπάρχει κάποιο στοιχείο που σάς κάνει αισιόδοξους ως πρoς τη λύση του ζητήματος μελλοντικά;
«Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, γι' αυτό και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, δεν νοείται να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και να μην είμαι αποφασισμένος να κάνω ό.τι μπορώ για ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα. Παναθηναϊκός θα πει μαχητική ψυχή. Θα το παλέψουμε και το γηπεδικό και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε».
- Τι εκτιμάτε ότι θα ήταν γηπεδικά το ιδανικό για τα τμήματα του Ερασιτέχνη;
«Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη εκεί που χτυπά η καρδιά του Παναθηναϊκού, δηλαδή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με την ευκαιρία, όμως, πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι η βάση μας μεν, αλλά ο σχεδιασμός μας είναι να δημιουργήσουμε κυψέλες Παναθηναϊκού αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο το Λεκανοπέδιο - τουλάχιστον. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε το νέο μας πρόγραμμα για τις ακαδημίες κολύμβησης του συλλόγου που πλέον θα λειτουργούν και στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη, στα Σπάτα. Κι ο σχεδιασμός μας προβλέπει σειρά αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Βήμα-βήμα ελπίζουμε ότι όλα θα γίνουν».
- Ποιοι είναι υπεύθυνοι κατά τη γνώμη σας για το ότι έχει «βαλτώσει» το θέμα του γηπεδικού;
«Θα σας πω ποιος σίγουρα ΔΕΝ είναι υπεύθυνος: ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός»
- Εκτιμάτε ότι οι κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει διαφορετικά (υποτιμητικά) τον Παναθηναϊκό συγκριτικά με άλλες ομάδες στο συγκεκριμένο ζήτημα και αν ναι, πως;
«Εσείς εκτιμάτε ότι δεν έχει αδικηθεί διαχρονικά ο Παναθηναϊκός σε αυτό το θέμα: Ρητορική η ερώτησή μου. Γιατί γνωρίζω ότι κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό. Κάποια θέματα αδικούνται αν τους κάνει πολλή ανάλυση, απλούστατα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι στον Ολυμπιακό έγινε δώρο σε χρόνο ρεκόρ το Καραϊσκάκη, ενώ ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται επί δεκαετίες. Τι να πούμε από εκεί και πέρα;
Ας είναι όμως. Στο κάτω-κάτω ιστορικά, η ομάδα μας μεγαλούργησε χωρίς να έχει ποτέ την εύνοια του κράτους - άλλοι ήταν, πάντα, οι αιώνιοι ευνοημένοι. Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε την αδικία. Παναθηναϊκός είμαστε, είναι ποτέ δυνατόν να μην τα καταφέρουμε; Ποτέ. Ο κόσμος να χαλάσει, τελικά θα τα καταφέρουμε».
- Η θέση της νυν διοίκησης του Ερασιτέχνη για τη Διπλή Ανάπλαση είναι αρνητική βάσει όσων είχαν ειπωθεί στην πρώτη συνέντευξη Τύπου σας. θέλετε να μάς εξηγήσετε τους λόγους;
«Κοιτάξτε, η νυν διοίκηση όπως ξέρετε δεν είναι διοίκηση παραγόντων, είναι διοίκηση οπαδών. Και δεν νομίζω να υπάρχει οπαδός του Παναθηναϊκού που να μη λέει ότι η καρδιά του συλλόγου είναι στη Λεωφόρο. Έτσι απλά. συναισθηματικά και παναθηναϊκά. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Στις θέσεις ευθύνης που βρεθήκαμε -από ανάγκη, όχι επειδή το θέλαμε πρέπει να δείξουμε και ρεαλισμό. Ρεαλιστικά, λοιπόν, το τωρινό σχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αρχική συμφωνία και δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα και το μέλλον της ομάδας μας»
- Πόσο μεγάλη ευκαιρία εκτιμάτε ότι χάθηκε κατά τη διάρκεια της πολυμετοχικότητας σ' αυτό το θέμα όταν για πρώτη φορά ενώθηκαν οικονομικά ισχυροί Παναθηναϊκοί; Ποιοι οι βασικοί υπεύθυνοι κατά την άποψη σας και γιατί;
«Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την πονεμένη ιστορία έχουν χαθεί διαχρονικά πάρα πολλές ευκαιρίες. Αν θέλετε τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη από τις μεγάλες ευκαιρίες ήταν όταν έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη μας.
Έγιναν τόσα έργα και παρόλα αυτά δεν καταφέραμε να φτιάξουμε το γήπεδο μας -αντιθέτως, το έφτιαξε ο αντίπαλος μας που έχει έδρα σε άλλον δήμο, αν είναι ποτέ δυνατόν! Όσο για την περίοδο της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ, που με ρωτάτε, προφανώς οι βασικοί υπεύθυνοι ήταν εκείνοι που κατ' αποκλειστικότητα έτρεχαν το project εκείνη την εποχή».
- Πριν από τέσσερις μήνες στη συνέντευξη Τύπου που είχατε παραχωρήσει, είχατε πει ότι ψάχνετε τρόπους απεμπλοκής από τη Διπλή Ανάπλαση. Τι ενέργειες έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση και πού έχετε φτάσει;
«Θεωρούμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα της 14/05/2013 είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει την ακύρωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
- Θεωρείτε όχι είστε πλήρως ενημερωμένοι, ως διοικούντες τον Ερασιτέχνη, για τα δεδομένα του θέματος της «Διπλής Ανάπλασης»; Αν ναι, από ποιους έχετε αντλήσει την πληροφόρηση σας:
«Η πληροφόρησή μας προέρχεται από τα επίσημα έγγραφα που βρήκαμε στο αρχείο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Δηλαδή γνωρίζουμε το ισχύον νομοθετικό καθεστώς της Διπλής Ανάπλασης -που είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο- και βέβαια τα δύο μοναδικά έγγραφα που έχει υπογράψει ο Ερασιτέχνης για το θέμα; Το μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων που υπεγράφη το 2005 και το ιδιωτικό συμφωνητικό με τον δήμο Αθηναίων και την εταιρεία ειδικού σκοπού «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικός Λεωφόρος Αλεξάνδρας ΑΕ», που υπεγράφη το 2007.
Βέβαια, διαβάζει σήμερα κανείς αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό και νομίζει ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν, αφού με αυτό η εταιρεία ειδικού σκοπού ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει στον Βοτανικό έως το πρώτο εξάμηνο του 2008 γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000-40.000 θέσεων, αθλητικές εγκατασταθεί για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη και έργα υποδομής, ενώ σε δεύτερη φάση υποτίθεται ότι θα κατασκευαζόταν και κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Από εκεί και πέρα, κάνεις δεν μας έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο ενδεχόμενων άλλων συμφωνιών μεταξύ των υπόλοιπων εμπλεκόμενων. Οφείλω να πω, πάντως, ότι σε μία πρόσφατη συνάντηση ηου είχα με την αντιδήμαρχο κ. Σπυροπούλου, προθυμοποιήθηκε να μας ετοιμάσει έναν φάκελο με σχετικά έγγραφα».
- Πόσο δεσμευτικές είναι οι υπογραφές παρελθουσών διοικήσεων για τη νυν;
«Ασφαλώς υπάρχει συνέχεια των διοικητικών αποφάσεων, όμως εδώ το θέμα είναι άλλο: Όπως σας είπα, μόνο δύο συγκεκριμένες συμφωνίες έχουν υπογράψει οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά όλα όσα υπογράφτηκαν τότε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στην πράξη. Και το βέβαιο είναι ότι για αυτό δεν φταίει ο Παναθηναϊκός Α.0».
- Η επιστολή Κίτσιου στις 4/8/2010 προς το ΥΠΕΚΑ όπου συναινούσε για τις αλλαγές του νόμου της Διπλής, πόσο έχει κατοχυρώσει νομικά τον δήμο Αθηναίων στην προσπάθειά του να πάρει το φιλέτο της Λεωφόρου;
«Δεν υπάρχει στα αρχεία του Παναθηναϊκού Α.Ο. καμία τέτοια επιστολή - και μου κάνει κι εμένα εντύπωση που έχω διαβάσει σχετικές αναφορές σε ρεπορτάζ άλλων ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι τελείως διαφορετικό το να συναινεί κανείς στη χωροθέτηση και τις τεχνικές προδιαγραφές των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ στον Βοτανικό και τελείως διαφορετικό το να ψηφίζεται στη συνέχεια ένας νόμος, ο onoios προβλέπει την κατεδάφιση του γηπέδου τηε Λεωφόρου Αλεξάνδρας συγχρόνως με την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ στο Βοτανικό και χωρίς την προηγούμενη κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου και στο θέμα αυτό ο ΠΑΟ και η διοίκηση Κίτσιου είχε επανειλημμένως και εγκαίρως εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της προς την πολιτεία, χωρίς να εισακουσθεί.
Πρέπει ωστόσο να σας πω ότι ευθέως, τουλάχιστον σε εμάς, ο δήμαρχος ποτέ δεν έχει πει ότι θέλει να πάρει το φιλέτο της Λεωφόρου. Κι επειδή έρχονται και δημοτικές εκλογές, θέλω να πω αυτό: Η Λεωφόρος ανήκει στον Παναθηναϊκό Α.Ο. και θα ανήκει για πάντα, εκτός και αν ο ίδιος ο Παναθηναϊκόε Α.Ο. αποφασίσει να τη δώσει με αντάλλαγμα άλλο γήπεδο με τις προδιαγραφές που θέλουμε.
Με σεβασμό προς όλους, όποιος δήμαρχος, υποψήφιος δήμαρχος, πολιτικός γενικότερα, έχει άλλη άποψη για τη Λεωφόρο, ας μάς το πει ξεκάθαρα και ας έρθει να την πάρει...».
- Υπάρχει κίνδυνος για τον Ερασιτέχνη να βρεθεί μπροστά σε ποινικές ρήτρες για το γηπεδικό;
«Όχι. από κανένα σημείο των εγγράφων που σας προανέφερα δεν προκύπτει κίνδυνος για κάτι τέτοιο».