Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

23 Απριλίου 2012

Έγκλημα και... αξιοπρέπεια

Σε μια εποχή όπου το Τριφύλλι πραγματικά δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα, καθώς το μέλλον όλων είναι αβέβαιο, παίκτες και προπονητής συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους. 

Ακόμη ένα παιχνίδι, λοιπόν, στο οποίο παρά την έλλειψη κινήτρου οι πράσινοι μάγκες του Ζεσουάλδο Φερέιρα έδει­ξαν την απαιτούμενη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια και με ωραίο ποδόσφαιρο επικράτησαν με 4-0 του Πα­ναιτωλικού. Ο Φερέιρα και οι παίκτες έδειξαν μεγάλη σοβαρότητα και πήραν όλα τα ματς. Έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σαν φαβορί στα πλέι οφ, αφού έχει ήδη τέσσερις βαθμούς διαφορά από τους άλλους τρεις, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και ΑΕΚ. Έχει κάνει το καθήκον της σε όλα η ομάδα, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν οι μέτοχοι δεν κάνουν κι αυτοί το χρέος τους να βουλώ­σουν τις οικονομικές τρύπες; Θα αποκλειστεί από την Ευρώπη ο Παναθηναϊκός. Εκτός από το κύρος του συλλόγου, είναι ακόμη μια οικονομική καταστροφή καθώς οι πράσινοι είναι το απόλυτο φαβορί για τη θέ­ση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλές ομάδες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, που θα είχαν αντέξει ανταποκρινόμενες με τέτοιον σεβασμό στη φανέλα και στην ιστορία τους, όπως ο φετινός Πανα­θηναϊκός. Δεν ξέρω πόσοι προπονητές στη θέση του Φερέιρα θα τα έβγαζαν πέρα, δεν γνωρίζω αρκε­τούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα πορεύονταν με απόλυτη αξιοπρέπεια σε υψηλά στάνταρ μιας σεζόν στην οποία παίζουν απλήρωτοι. Σίγουρα, ο στόχος του τίτλου χάθηκε, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι (α)μέτοχοι.

Ο Φερέιρα, όπως έχω ξαναπεί, πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στην Παιανία. Μετά από όλα αυτά που έγιναν, είναι αυτός ο οποίος κατάφερε να κρατήσει έστω την αγωνιστική αξιοπρέπεια της ομάδας, καθώς εννιά στις δέκα ομάδες θα είχαν καταρρεύσει και αγωνιστικά. Είναι έγκλημα αν εκτός από την Ευρώπη, τελικά, το Τριφύλλι χάσει και τον Πορτογάλο κόουτς. Είναι ακατανόητο όλο αυτό το σκηνικό καθώς οδη­γούν τον Παναθηναϊκό στο γκρεμό. Ξυπνήστε και σώστε την ομάδα και αφήστε τα «θα», «αν», «ίσως», «γηπέλ» και όλα αυτά τα κωμικά.

Προσωπικά αυτή τη στιγμή βλέπω ως ιδανική λύση τον Γιάννη Αλαφούζο καθώς στηρίζω το εγχείρημα που αφορά τη «λαϊκή βάση». Στο άκουσμα αυτού του σχεδίου πολλοί από εσάς είναι δύσκολο να πιστέψετε στην επιτυχία του αλλά αν υπάρχουν τα σωστά θεμέλεια και η σωστή εφαρμογή τότε θα πετύχει σίγουρα. Ο κόσμος της ομάδας δεν είναι πρόβατα, όταν αποφασίσουν μπορούν να κάνουν θαύματα. Μήπως ήρθε η ώρα;

Το σχέδιο του Γιάννη Αλαφούζου δεν εμπεριέχει ούτε Άραβες, ούτε «εμπόδια τύπου ΓΗΠΕΛ». Ο Παναθηναϊκός έχει άμεση ανάγκη από ρευστό και από ένα σχέδιο σωτηρίας. Ως πρώτη ανάγκη είναι ο σκόπελος της ΟΥΕΦΑ η οποία περιμένει το Τριφύλλι στη γωνία. Με ένα βιώσιμο σχέδιο λοιπόν και καταβολή μερικών χρημάτων (2,5 εκ. περίπου) ο Παναθηναϊκός παίρνει τα απαραίτητα χαρτιά και διεκδικεί είσοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με κόουτς τον Φερέιρα, τους παίκτες να παίρνουν ένα μέρος των χρημάτων και ένα καλό μεταγραφικό σχεδιασμό ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους όπου εκεί πραγματικά θα πάρει φιλί ζωής αν τελικά καταφέρει και μπει. Έτσι τα 25εκ. ευρώ των ομίλων θα είναι η αρχή της νέας εποχής. Όλα αυτά είναι καλά στα λόγια, το θέμα είναι να τα δούμε στην πράξη...


Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό κάντε like στην σελίδα του Newspao.gr στο Facebook πατώντας εδώ.