Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

2 Σεπτεμβρίου 2011

Γεμάτος σε κέντρο και επίθεση


Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο φέτος τις μεταγραφές του. Ο 26χρονος επιθετικός της Τζένοα Ρούντολφ ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζονταν οι «πράσινοι» στην επίθεση.

Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα δεν μπορεί παρά να είναι ευτυχισμένος από αυτή την τελευταία προσθήκη, αλλά γενικά και από τις μεταγραφές με βάση τις φετινές οικονομικές δυνατότητες της ομάδας.

Με τους Βιτόλο, Ζέκα, Κουίνσι, Ρούντολφ ο Παναθηναϊκός γίνεται πιο γρήγορος σε κέντρο και επίθεση και κυρίως πιο απρόβλεπτος ως ομάδα, παρά την απουσία του Σισέ. Διότι οι Ζέκα, Κουίνσι, Ρούντολφ, είναι μπουκαδόροι, γρήγοροι, με καλή τεχνική κατάρτιση και μπορούν με την κίνησή τους ανά πάσα στιγμή να σπάσουν μία κλειστή άμυνα, από τις πολλές που θα συναντήσουν οι «πράσινοι» και φέτος στο πρωτάθλημα.

Η παρουσία του Βιτόλο σίγουρα δεν καλύπτει το κενό του Ζιλμπέρτο όσον αφορά την ποιότητα και την τεχνική του Βραζιλιάνου, αλλά προσθέτει σε ταχύτητα. Τώρα, όσον αφορά τον Τοτσέ, μετά την απόκτηση και του Ρούντολφ μπορεί να φανεί πιο χρήσιμος και κυρίως πιο αποτελεσματικός για την ομάδα του.

Το κυριότερο από όλα, όμως, είναι ότι πλέον ο Φερέιρα μπορεί, εκτός από το 4-3-3, να δοκιμάσει σε κάποια ματς το 4-4-1-1, το 4-4-2 και το 4-2-3-1. Είναι πολύ καλό για τον Πορτογάλο τεχνικό ότι έχει στη διάθεσή του παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, είτε σε δύο διαφορετικές θέσεις του κέντρου. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ακόμα και τακτική να αλλάξει χωρίς να κάνει αλλαγή παίκτη, παρά μόνο εσωτερική αλλαγή. Για παράδειγμα, ο Ρούντολφ μπορεί σε ένα παιχνίδι να αρχίσει ως ακραίος στο 4-3-3 και κατά τη διάρκειά του να παίξει δίπλα στον Τοτσέ σε ένα 4-4-2.

Ρίχνοντας μια ματιά στα τρία διαφορετικά συστήματα που μπορεί να παίξει φέτος ο Φερέιρα, βλέπουμε ότι στο κέντρο και στην επίθεση έχει δύο και τρεις λύσεις σε κάθε θέση, στην άμυνα λιγότερες, αλλά και πάλι έτσι όπως πήγε οικονομικά αυτό το καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό, το ρόστερ του είναι ανταγωνιστικό γα το πρωτάθλημα.

Το 4-3-3 με ταχύτητα και γκολ

Το αγαπημένο σύστημα του Ζεσουάλντο Φερέιρα είναι το 4-3-3. Μάλιστα, επιθυμία του είναι οι ακραίοι να πατούν περιοχή, έτσι ώστε να βοηθούν τον φορ στο γκολ αλλά και να πετυχαίνουν και αυτοί τέρματα. Σε αυτή την τακτική πλέον ο Φερέιρα έχει τρεις λύσεις σε κάθε θέση στην επίθεση και δύο με τρεις λύσεις σε κάθε θέση στα χαφ και στην άμυνα. Οταν θέλει να ανοίξει μία κλειστή άμυνα στο ΟΑΚΑ, ίσως αφήσει εκτός τον Κουίνσι και βάλει τον Ρούντολφ λίγο πιο δεξιά από τον Τοτσέ. Στα μεγάλα παιχνίδια, που μπορεί να θέλει να χτυπήσει στις γρήγορες αντεπιθέσεις, η τριπλέτα Κουίνσι, Ρούντολφ, Λέτο (φωτό), με τους Ζέκα, Νίνη από πίσω θα είναι πονοκέφαλος για τις αντίπαλες άμυνες.

Μαζί Ρούντολφ και Τοτσέ στον άξονα

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει δείξει, ειδικά τη φετινή περίοδο, ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα για να γυρίσει ένα παιχνίδι που εξελίσσεται σε βάρος του μετατρέπει το 4-3-3 σε 4-4-1-1 ή και σε 4-4-2. Και πέρυσι το έκανε, αλλά λιγότερες φορές. Τώρα με την απόκτηση του γρήγορου Ρούντολφ μπορεί ο Φερέιρα να πάρει την απόφαση να τον βάλει δίπλα ή πίσω από τον Τοτσέ (φωτό). Αν όχι από την αρχή κάποιων αγώνων, σίγουρα κατά τη διάρκειά τους. Ετσι, ο Παναθηναϊκός θα είναι και δυνατός και γρήγορος στην αντίπαλη περιοχή, αλλά θα έχει και δυνατά άκρα με παίκτες πολύ καλούς στο ένας εναντίον ενός.

Πιο δυνατός στα χαφ με 4-2-3-1

Είναι ένα σύστημα που το βλέπαμε επί Τεν Κάτε και Νιόπλια, αλλά ο Φερέιρα σχεδόν ποτέ δεν το προτιμά. Βέβαια, φέτος έχει τους παίκτες για να το εφαρμόσει και να γίνει πολύ πιο δυνατός στη μεσαία γραμμή. Μία ταυτόχρονη παρουσία δύο αμυντικών χαφ (Βιτόλο, Κατσουράνης ή Καραγκούνης) κάνει τον Παναθηναϊκό πιο δυνατό ανασταλτικά και με τέσσερις επιθετικογενείς παίκτες οι «πράσινοι» θα είναι δημιουργικοί και θα μπορούν πιο εύκολα να φτάσουν στις ευκαιρίες και το γκολ. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι από τον Δεκέμβριο θα είναι στη διάθεση του προπονητή και ο Χριστοδουλόπουλος (φωτό), ο οποίος θα δώσει και άλλη ώθηση στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της ομάδας.
Πηγή: sday.gr

Επιμέλεια: Newspao.gr team
Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!