Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ρόλος του Λέτο και η «απελευθέρωση» Κλέιτον

Ελλείψει επίσημων αγώνων έως τις 16 Οκτωβρίου (δύο «υποχρεωτικά» ρεπό λόγω των ομάδων Α και Β και μετά διακοπή για την Εθνική) ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, θέλοντας να παρουσιάσει έναν πολύ πιο επιθετικό και παραγωγικό Παναθηναϊκό από το ματς με την Ξάνθη (6η αγωνιστική) κι έπειτα.

Εξ ου και οι δοκιμές σε πρόσωπα και συστήματα (4-4-2 και 4-2-3-1) στο προχθεσινό ματς με την Καλλιθέα, που λογικά θα συνεχιστούν και στο νέο φιλικό που ακολουθεί το προσεχές Σάββατο με τον Ηρακλή στα Ψαχνά.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν σκοπεύει να ξεφύγει από τη «βάση» του 4-3-3, πάνω στο οποίο δουλεύει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τις προπονητικές τύχες του Παναθηναϊκού, εντούτοις ο στόχος του σε αυτήν τη δεύτερη μίνι προετοιμασία που πραγματοποιούν οι «πράσινοι» είναι αφενός να «εμπλουτίσει» σε ιδέες το επιθετικό παιχνίδι των παικτών του (δίνοντάς τους επιπλέον εναλλακτικές) και αφετέρου να «γεμίζει» από τούδε και στο εξής την αντίπαλη περιοχή με περισσότερους παίκτες.

Στη συντριπτική πλειονότητα των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος άλλωστε (όπου θα περιοριστεί για φέτος ο Παναθηναϊκός) οι «πράσινοι» είναι εκείνοι που καλούνται να κάνουν παιχνίδι απέναντι σε κλειστές άμυνες. Κι αυτό ακριβώς το πρόβλημα που εντόπισε πέρυσι σε πολλούς αγώνες ο 65χρονος τεχνικός προσπαθεί να το καταπολεμήσει φέτος, δοκιμάζοντας διάφορα τρικ στην επίθεση.

Οπως για παράδειγμα την παρουσία του Λέτο στο δεξιό άκρο, πολύ πιο κοντά στον επιθετικό κορυφής, μετατρέποντας ουσιαστικά το σύστημα (κατά τη διάρκεια του αγώνα) σε 4-4-2. Κάτι που έδειξε να λειτουργεί εξαιρετικά στα τρία πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, όπου ο Αργεντινός είχε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και κυρίως χώρους για να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Αρκεί, βεβαίως, να μη «χάνεται» μονίμως μέσα στην περιοχή, όπως συνέβη στο α' ημίχρονο του προχθεσινού φιλικού στο «Ελ Πάσο».

Με το δε 4-2-3-1 ο Φερέιρα θεωρεί ότι -ελλείψει των Νίνη και Χριστοδουλόπουλου- θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα τον Κλέιτον και δη την κάθετη πάσα του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού. Στο 4-3-3 άλλωστε ο «Κλέι» -παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του- μοιάζει πολλές φορές να μην έχει ξεκάθαρο ρόλο στον άξονα, με αποτέλεσμα να «περιορίζεται» κι ο βαθμός προσφοράς του.

goal

Επιμέλεια: Newspao.gr team
Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!