Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

30 Αυγούστου 2011

Περί Σισέ και Τοτσέ


Στο ματς με την Κέρκυρα, ο Τοτσέ εισέπραξε αρνητικές κριτικές. Αν και βρέθηκε μέσα σε κάμποσες από τις λιγοστές ευκαιρίες που δημιούργησε ο Παναθηναϊκός, τις σπατάλησε όλες και έμεινε άσφαιρος τελικά. Δεν ήταν σε καλή μέρα και γενικώς δεν κούμπωσε καλά στο παιχνίδι, τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς από τον παίκτη που φόρεσε στον Παναθηναϊκό τη φανέλα με το 9 στην πλάτη αμέσως μετά τον Σισέ. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και δεν ευνοούν τον Ισπανό απέναντι στον Γάλλο.
Κατ' αρχάς, αυτό είναι το πρώτο λάθος. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και η καριέρα του καθενός ξεχωριστά, δείχνουν ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Ο Σισέ ήλθε στην Ελλάδα από την Πρέμιερ Λιγκ και ο Τοτσέ από τη β' κατηγορία Ισπανίας. Ο ένας είχε παίξει στη Λίβερπουλ και στην εθνική Γαλλίας, ενώ ο άλλος πήρε την καλή μεταγραφή παίζοντας στην Καρταχένα. Το κασέ του Σισέ είναι 2 εκατ. ευρώ και του Τοτσέ πέντε φορές πιο κάτω. Ο ένας έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ και ο άλλος τίποτα σπουδαίο.
Άρα είναι εξ ορισμού δεδομένο ότι συγκρίσεις δεν χωρούν. Κι αν γίνονται, είναι κρίμα για την ομάδα και κακό για τον ίδιο τον παίκτη. Έχει που έχει ένα πολύ δύσκολο έργο, δεν χρειάζεται κι άλλο αχρείαστο βάρος στην πλάτη. Ο Σισέ είναι ο Σισέ και ο Τοτσέ ο Τοτσέ. Και τον καθένα οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τα μέτρα και τα σταθμά του. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο το καλύτερο για όλους.
Ο Τοτσέ είναι άτυχος γιατί ήλθε στον Παναθηναϊκό αμέσως μετά τον Σισέ. Εδώ που τα λέμε, ακόμα και σούπερ παικταράς να ερχόταν στη θέση του, πάλι θα έφτυνε αίμα για να τινάξει από πάνω του τη σκιά του Γάλλου. Δεν είναι μόνο τα γκολ του Σισέ που βαραίνουν τον όποιον αντικαταστάτη του. Είναι κυρίως το δέσιμό του με την ομάδα και τον κόσμο. Ακόμα κι αν βρεθεί επιθετικός ικανός να βάλει περίπου τα ίδια γκολ μ' αυτόν σε μια καλή χρονιά, πράγμα διόλου απίθανο σε μια στρωμένη ομάδα, δύσκολα, πολύ δύσκολα, θα αποκτήσει το γκελ που έκανε ο Σισέ στην πράσινη εξέδρα.
Ο Παναθηναϊκός έδωσε στον Τοτσέ την ευκαιρία να δείξει τι αξίζει στο πιο υψηλό επίπεδο. Και τον απέκτησε γιατί στα χρήματα που διέθετε, δεν ήταν εύκολο να βρει καλύτερο σκόρερ. Με 50 γκολ στη β' κατηγορία Ισπανίας, εκ των οποίων τα 35 τα δύο τελευταία χρόνια με την Καρταχένα, αν μη τι άλλο μια συμπαθητική σχέση με τα δίκτυα την έχει. Ο Φερέιρα τον ήξερε, τον πιστεύει, θεωρεί ότι αν πάρει παιχνίδια θα γίνει ακόμα καλύτερος και πήρε το ρίσκο να τον φέρει στην Ελλάδα. Ήταν μια συνειδητή επιλογή, ξέροντας από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο έργο θα είχε ο αντικαταστάτης του Σισέ στην ομάδα. Και για να την πάρει χωρίς πολύ ξεσκόνισμα, σημαίνει ότι κάτι βλέπει.
Μέχρι στιγμής, δεν τα έχει καταφέρει άσχημα ο Τοτσέ στον Παναθηναϊκό. Πέτυχε ένα ωραίο γκολ στο πρώτο του παιχνίδι. Άλλα δύο στο δεύτερο, άσχετα αν το ένα ήταν οριακά οφ σάιτ και το άλλο δεν του μέτρησε ο διαιτητής. Στο τρίτο ματς, πάλι βρήκε δίκτυα. Με καραμπόλα; Με καραμπόλα, γιατί όχι; Ήταν μέσα στη φάση, την κυνήγησε και του έκατσε. Γκολ, λοιπόν, μπορεί να βάλει και μάλιστα αρκετά, γιατί το έχει το ένστικτο του σκόρερ. Αν ο Παναθηναϊκός ήθελε κάτι περισσότερο πέρα από τα γκολ, θα έπρεπε και να πληρώσει αναλόγως. Γιατί παίκτες που βάζουν αρκετά γκολ και κάνουν και πολλά άλλα πράγματα στο παιχνίδι, δεν παίζουν μέχρι τα 28 τους στην Καρταχένα και σίγουρα αξίζουν πολλά περισσότερα. Όποιος απαιτεί κάτι καλύτερο, δεν έχει παρά να πάει να το πληρώσει.
Όπως όλοι οι νεοφερμένοι ποδοσφαιριστές σε μια καινούργια ομάδα και κυρίως σε μια νέα χώρα, ένα νέο πρωτάθλημα, ο Τοτσέ χρειάζεται χρόνο και εμπιστοσύνη. Το πώς τελείωσαν την καριέρα τους στον Παναθηναϊκό ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, το θυμόμαστε όλοι. Οι περισσότεροι ίσως να μη θυμούνται, όμως, το πώς την άρχισαν. Πόσα ειρωνικά σχόλια άκουσαν και πόση αμφισβήτηση γνώρισαν τους πρώτους μήνες τους στην Ελλάδα, όταν έψαχναν ρυθμό και πατήματα χωρίς να καταπλήσσουν τον κόσμο με τις παραστάσεις τους. Ούτε σπαθιά αμάσητα κατάπιναν ούτε και έβγαζαν φωτιές απ' τα ρουθούνια για να μαγέψουν το φιλοθεάμον κοινό με τα κολπάκια τους.
Ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο ήταν παίκτες μεγάλης κλάσης και τεράστιας εμπειρίας, γι' αυτό και άντεξαν όλη την πίεση της αμφισβήτησης. Ο Τοτσέ δεν έχει ανάλογες παραστάσεις και ποιότητα, γι' αυτό και είναι αρκετά πιθανό να λυγίσει αν συνεχιστεί το ίδιο ξεκούρδιστο βιολί. Αν κάποιοι θέλουν να μην πετύχει για να συνεχίσουν να ανάβουν κεράκια μπροστά στην εικόνα του Σισέ, είναι σε καλό δρόμο. Σε λίγο καιρό, θα καταφέρουν να τον αποτελειώσουν κι αυτόν. Τόσους και τόσους έπνιξαν από την «αγάπη» τους όλα αυτά τα χρόνια, ο Τοτσέ μωρέ θα τους ξεφύγει;
leoforos





Επιμέλεια: Newspao.gr team
Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!