Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

20 Ιουλίου 2011

"Συμφώνησα σε... μία μέρα"

Ο Κώστας Τσαρτσαρής αποκάλυψε σε συνέντευξή του, πως ήταν πολύ εύκολο για αυτόν να πει το "ναι" στην ανανέωση του συμβολαίου του.

«Δύσκολο καλοκαίρι και για την ομάδα και για εμένα προσωπικά. Τελείωσε το συμβόλαιο μου και περίμενα να δω πως θα πάνε τα πράγματα στην ομάδα για να δω τι θα γίνει ώστε να φτάσουμε στη συμφωνία. Τελικά τέλος καλό, όλα καλά», τόνισε αρχικά ο Τσαρτσαρής.

Αγχώθηκες μέχρι να οριστικοποιηθεί η παραμονή σου;

«Αγχώθηκα λιγάκι για το μέλλον της ομάδας. Ακούστηκαν πολλά, γράφτηκαν πολλά και αν δεν τα ξέρεις τα πράγματα από μέσα δεν μπορείς να έχεις την ακριβή εικόνα και να γνωρίζεις την πραγματικότητα. Είδαμε πως κάποιοι παίκτες έφυγαν επέλεξαν να συνεχίσουν την καριέρα τους αλλού».

Πόσο εύκολο ήταν να πεις το «ναι»;

«Προσωπικά το ζήτημα για εμένα τελείωσε σε μία μέρα. Χθες ήταν η πρώτη επαφή και σήμερα το πρωί δώσαμε τα χέρια και τελείωσε, έτσι απλά».

Φαντάστηκες ποτέ τον εαυτό σου μετά από τόσα χρόνια μακριά από την ομάδα;

«Πραγματικά αυτόν ήταν και το πρώτο βασικό ζήτημα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ πως μπορώ να φύγω από τον Παναθηναϊκό. Για αυτό ήθελα να περιμένω μέχρι την τελευταία στιγμή τον Παναθηναϊκό, να συζητήσουμε, να δούμε τι έχει στο μυαλό του και από εκεί και πέρα να συνεχίσω την καριέρα μου. Από ότι φαίνεται και ο Παναθηναϊκός όμως έχει βρει στο πρόσωπο μου έναν παίκτη άξιο να βρίσκεται στην ομάδα του, και έτσι όλα ήταν εύκολα».

Είσαι από αυτούς που είχαν προαναγγείλει τις σαρωτικές αλλαγές στον επαγγελματικό αθλητισμό...

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα σε όλους τους τομείς της χώράς και κάπως έτσι ήταν αναμενόμενο  να συμβεί και στον αθλητισμό, αυτός ο μαρασμός και αυτή η κρίση. Απόλυτο φυσιολογικά λοιπόν αλλάζουν τα δεδομένα. Και οι ιδιοκτήτες είναι επιχειρηματίες, έχουν κάποιες δουλειές από πίσω, τρέφουν οικογένειες και θα ήταν εριστικό και προκλητικό να μοιράζουν εκατομμύρια στην ομάδα και να διώχνουν κόσμο στις επιχειρήσεις τους».

Εξάλλου είσαι από τους ανθρώπους που κινήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη προς την κατεύθυνση των νέων δεδομένων...

«Όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε για εκατομμύρια και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για συμβόλαια. Πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσγειωμένοι, θεωρώ πως τα ποσά που έπαιζαν ήταν υπέρογκα, αγορές παικτών από άλλες ομάδες, τεράστια ποσά για συμβόλαια. Όλα αυτά σίγουρα θα ξεφούσκωναν, θα υπήρχε μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και σιγά, σιγά φτάνουμε σε αυτό το σημείο».

Πιστεύεις πως η αλλαγή στην φορολογία των συμβολαίων ήταν ο πλέον καταλυτικός παράγοντας; 

«Το κομμάτι της εφορίας άλλαξε πολύ τα δεδομένα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Από εκεί που ήταν στο 23%, φτάσαμε στο 40-45% και κλιμακωτά ψηλότερα. Αναλογίζεστε λοιπόν στα μπάτζετ των μεγάλων ομάδων ότι μιλάμε για διπλασιασμό σχεδόν του μπάτζετ. Οπότε ήταν αναμενόμενο πως τον δεύτερο χρόνο από την επιβολή θα φαινόταν στον ισολογισμό της κάθε ομάδας η μεγάλη διαφορά και η μεγάλη ζημιά».

Μετά τον Παναθηναϊκό, παρακολουθείς τα όσα συμβαίνουν στον Ολυμπιακό, σε 
προβληματίζουν για το μέλλον του αθλήματος;

«Αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται στην επιφάνεια και επενδύουν τα μεγαλύτερα ποσά., Νομίζω πως ήταν απόλυτα φυσιολογικό να έρθει σε αυτή την κατάσταση με την οικονομική κρίση. Σίγουρα έκανε πολλές αλλαγές και έφυγαν πολλοί παίκτες, αλλά πιστεύω πως θα βρει τρόπο. Τώρα για το πόσο θα είναι ανταγωνιστικός δεν μπορούμε να το ξέρουμε, θα το δούμε στο μέλλον».

Φάκελος εθνική ομάδα. Εσύ έκανες ένα διάλειμμα. Έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό για το θέμα των διεθνών. Πως το αντιμετωπίζεις;

«Επειδή ακούστηκαν πάρα πολλά και πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ούτε τη ζωή του αθλητή, ούτε τις θυσίες που κάνει κάποιος, ή μας συγκρίνουν με τους παλαιότερους, θέλω να πως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως χάρη στους παλαιότερους παίζουμε και εμείς μπάσκετ. Στον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τ΄ άλλα παιδιά. Έχουν προσφέρει τόσα πολλά στο άθλημα και τις ομάδες τους. Το μπάσκετ όμως έχει αλλάξει, έχει γίνει πιο επαγγελματικό, πολλά περισσότερα παιχνίδια και πίεση, οπότε καταλαβαίνετε τι μπορεί να τραβάει ένας αθλητής, ένας άνθρωπος. Γιατί πάνω απ΄ όλα και εμείς άνθρωποι είμαστε. Να έχεις μια τόσο σκληρή χρονιά για δέκα μήνες και μετά να έχεις δύο μήνες, όπου φυσικά να έχεις ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς η Εθνική έχει τεράστιες απαιτήσεις, πόσο μάλλον όταν το κάνεις αυτό επι σειρά ετών. Και το κορμί πολλές φορές διαμαρτύρεται, ίσως και συνέχεια. Είναι αναμενόμενο κάποια παιδιά να φυλάξουν τον εαυτό τους γιατί κακά τα ψέματα και η αθλητική ζωή δεν είναι και τόσο μακριά. Πόσα χρόνια μένουν για εμάς, για να παίξουμε. Ας είναι λίγο υγιή. Η Εθνική θα βρει τον δρόμο της, υπάρχουν παιδιά που θα την βοηθήσουν. Όλες οι Εθνικές αντιμετωπίζουν προβλήματα, όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα».


Μέσα σε όλα ήρθαν και τα σοβαρά προβλήματα δύο συμπαικτών σου, του Περπέρογλου και του Καλάθη.

«Είναι πράγματα που δεν μπορείς να τα προβλέψεις. Δυστυχώς συνέβη με τραυματισμούς που γίνονται μία στο εκατομμύριο. Ας ελπίσουμε να είναι τα παιδιά καλά και να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μακάρι να μπορέσουν να ενισχύσουν την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ. Η σκέψη μου είναι μαζί τους».

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!