Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

17 Ιουλίου 2011

Η ουσία μετρά και όχι ο «θόρυβος»


Ένας από τους βασικούς λόγους που με εκνευρίζει το διαδίκτυο έχει να κάνει με το ότι δημιουργεί... θόρυβο! Πολλές φορές ξεφευγει από τη λογική της «είδησης» κι απλώς αναμεταδίδει, αναπαράγει και τελικά διαμορφώνει (;) καταστάσεις! Δεν ευθύνεται βέβαια γι’ αυτό το internet από μόνο του καθώς άνθρωποι χειρίζονται την κατάσταση...

Το όλο θέμα είναι η ουσία πάντως και όχι ο θόρυβος. Όμως τη λογική του... ό,τι να ναι, συγχωρείστε με, αλλά ποτέ δεν την κατάλαβα. 

Δεν είναι ο «όγκος» εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί αλλά η ουσία και η λογική που εξάγεται μέσα από το ρεπορτάζ. Λάθη γίνονται πάντα, άλλωστε όταν δουλεύεις κάνεις και λάθη. Βλέπετε λάθη δεν κάνει μόνο εκείνος που δεν ασχολείται με τίποτα. Όταν ασχολείσαι θα κάνεις και λάθη. Λογικό κι επόμενο...

Δεν είναι δυνατό λοιπόν να μην «μετράς» κάποια πράγματα, να μην υπολογίζεις το οτιδήποτε κι απλώς να θεωρείται «θέσφατον» ό,τι αναφέρεται στο... τάδε ξένο site, της... πυρκαγιάς ή μη. Ομολογουμένως το να μεταδίδει κάποιος κάτι είναι ένα θέμα που φυσικά και πρέπει να υπολογίσεις στη δουλειά σου κι ασφαλώς πρέπει να το «ψάξεις». Η λογική όμως ότι «πετάμε» ένα θέμα στο διαδίκτυο, επειδή το είδαμε στην τάδε ξένη ιστοσελίδα και κάναμε αναπαραγωγή, προκειμένου να «κερδίσουμε» τα πρώτα χτυπήματα, είναι εμπόριο, δεν είναι απαραίτητα  δημοσιογραφία! Χίλια συγγνώμη, ούτε μαθήματα θέλω να κάνω, απλώς καταγράφω τη γνώμη μου.

Βεβαίως, επαναλαμβάνω και πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά και να «ψάχνεις» ό,τι γράφεται στα ξένα διαδίκτυα. Απαραίτητη προυπόθεση όμως είναι να συμπληρώνεις το δικό σου ρεπορτάζ προκειμένου να δίνεις ουσία, δύναμη και νόημα στην όλη διαδικασία. Στην αντίθετη περίπτωση είναι απλώς «θόρυβος». Με δεδομένο ότι έχουμε δημιουργήσει (ναι, έχουμε...) ένα κοινό άρνησης ο «θόρυβος» αυτός πολλές φορές παρεξηγείται κι αυτό μπορείτε να το καταλάβετε διαβάζοντας ορισμένα σχόλια αναγνωστών. Άλλο ζήτημα αυτό, δεν είναι της παρούσης πάντως.

Μου έκανε εντύπωση το θέμα με την «αποχώρηση του Ομπράντοβιτς» το οποίο αναπτύχθηκε από διάφορα ηλεκτρονικά Μέσα της Σερβίας και της Κροατίας. Δεν το θεωρήσαμε σοβαρό στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί το δικό μας ρεπορτάζ δεν οδηγούσε σε τέτοιο συμπέρασμα, το αντιθετο μάλιστα. Δεύτερον, διότι δεν θεωρούμε ότι οι Σέρβοι και οι Κροάτες γνωρίζουν σώνει και καλά την αλήθεια ενώ εμείς όχι. Για τους λόγους αυτούς δεν δώσαμε βάση στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και δεν επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε... θόρυβο! Απ’ εκεί και πέρα, από τη στιγμή κατά την οποία δεν υπήρξε θέμα αποχώρησης του Ομπράντοβιτς δεν θεωρήσαμε σοβαρό το να βάλουμε θέμα «δεν πάει πουθενά ο Ομπράντοβιτς» γιατί ουσιαστικά δεν... υπήρχε τέτοιο θέμα. Πιθανότατα να ήταν περισσότερο «εμπορικό» να ακολουθήσουμε τη διαδικασία την οποία προσωπικά (λόγω ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα) απορρίπτω. 

Δεν θέλω να πιστέψει κανείς ότι απορρίπτω ταυτόχρονα και το διαδίκτυο. Το αντίθετο, πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό... Είναι το Μέσο του μέλλοντος (και του παρόντος τολμώ να πω αν και είμαι αμετανόητος εραστής των εφημερίδων) αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή σωστά και όχι με βάση τα... χτυπήματα και τα σχόλια. Διότι αυτή τη στιγμή περισσότερο μου δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει προσπάθεια... απαξίωσης των εφημερίδων με κάθε τρόπο (πολύ περισσότερο με τον «θόρυβο»).

Σημείωση: Πολλοί φίλοι με ρώτησαν για το λόγο που ο Παναθηναϊκός δεν εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση για τον Ντρου Νίκολας μετά την αποχώρησή του για το Μιλάνο. Δεν το θεωρώ και τόσο σημαντικό για να είμαι ειλικρινής, ούτε και ουσιαστικό. Η ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει. Ο Παναθηναϊκός τίμησε τον Νίκολας με 3ετή εμπιστοσύνη, του έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια και βέβαια τον εκτίμησε (όχι άδικα) ως βασικό μέρος μιάς ομάδας η οποία κατέκτησε τα πάντα. 

Ο Νίκολας δεν είναι βεβαια αχάριστος επειδή έφυγε, αλλά ούτε και  οι παράγοντες του Παναθηναϊκού είναι αχάριστοι επειδή δεν του έβγαλαν... ευχαριστήρια ανακοίνωση. Σε τελική ανάλυση δεν θυμάμαι τον Παναθηναϊκό να έχει βγάλει ευχαριστήρια ανακοίνωση στην αποχώρηση π.χ του Μποντιρόγκα... Δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο, οπότε γιατι να το κάνει για τον Νίκολας; Παρεμπιπτόντως η ανακοίνωση για τη λύση της συνεργασίας βγήκε κατόπιν παράκλησης της Αρμάνι ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια επισήμως στην ανακοίνωση της απόκτησης του αμερικάνου γκαρντ. Τα πράγματα είναι απλά.
theplayer.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!