Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

18 Ιουλίου 2011

Ψάχνοντας το «πράσινο» πλάνο


Η απώλεια του Νίκολας, ύστερα από του Φώτση προκάλεσε αντιδράσεις και ο Σωτήρης Βετάκης προσπαθεί να εξηγήσει τα... ανεξήγητα και πρωτοφανή (για τα δεδομένα των «πράσινων»), που συμβαίνουν στους πρωταθλητές Ευρώπης, προβλέποντας το ρόστερ με το οποίο θα δουλέψει ο Ομπράντοβιτς!
Καύσωνας στην Ελλάδα, καύσωνας και στον Παναθηναϊκό. Η εβδομάδα που μόλις μπήκε είναι για τους πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας πολύ κρίσιμη και πιθανότατα θα μας δείξει ποια εικόνα θα έχει το ρόστερ των «πράσινων» την ερχόμενη σεζόν.
Η αγωνία για την «επόμενη ημέρα στο... καμάρι του συλλόγου (και όχι μόνο), τον μπασκετικό Παναθηναϊκό είναι μεγάλη μετά την απώλεια του Αντώνη Φώτση και του Ντρου Νίκολας. Στην περίπτωση του διεθνούς φόργουορντ το κενό που δημιουργήθηκε είναι εξαιρετικά πιο σημαντικό από εκείνο που άφησε ο Αμερικάνος σουτέρ, ωστόσο η υπόθεση του δεύτερου προκάλεσε αντιδράσεις και γκρίνια στον κόσμο και δημιούργησε έντονες φήμες για σκέψεις παραίτησης από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.
Αυτό προφανώς εξηγείται στο ό,τι ο Φώτσης ήταν ελεύθερος, ενώ ο Νίκολας δεσμευόταν με συμβόλαιο και η αποδέσμευση του προκάλεσε μεγαλύτερο σοκ και δημιούργησε φόβο για το τι θα επακολουθήσει. Λογικό και κατανοητό, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο και το κυριότερο κάνοντάς το έδειξε πως όσα κυκλοφορούσαν από την αρχή του μήνα και μιλούσαν για δραστικές μειώσεις δεν ήταν σκέψεις αλλά αποφάσεις.
Για να υλοποιηθεί το οικονομικό σχέδιο, όταν μιλάμε για μια ομάδα που έχει 10 συμβόλαια παικτών, είναι σχεδόν αδύνατο να μην υπάρξουν απώλειες και ήδη ο Παναθηναϊκός μετρά δύο. Η μόνη ελπίδα ήταν να ξεφύγουν από τη «λογιστική» αντιμετώπιση οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος και να οδηγηθούν -για άλλη μια φορά- από την συναισθηματική παρόρμηση. Προς το παρόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί για το (σύντομο) μέλλον. Αυτό δείχνει το παρελθόν.
Άρα, περιμένοντας τις εξελίξεις, θα επιχειρήσω να εξετάσω τα δεδομένα και να προσεγγίσω το θέμα με καθαρά αγωνιστική οπτική, προκειμένου να βρούμε την άκρη του νήματος. Το «σενάριο» λοιπόν που προκύπτει και που ίσως να αποτελεί το πλάνο των «πράσινων» ξεκινά με κολόνα τον προπονητή που ασυζητητί είναι πάνω από όλους και όλα. Η παραμονή του Ομπράντοβιτς αποτελεί εχέγγυο για την δημιουργία της καλύτερης ομάδας για την ποιότητα του ρόστερ. Όποια κι αν είναι αυτή. Αναλογικά πηγαίνουν αυτά άλλωστε, όμως ο Σέρβος χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για (νέες) επιτυχίες.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το ρόστερ. Μεταξύ των 12 υπάρχει ιεραρχία και είναι ξεκάθαρη. Αλλά επίσης υπάρχουν «κατηγορίες» παικτών. Τουλάχιστον τρεις. Στην πρώτη συμπεριλαμβάνονται οι έξτρα ποιοτικοί παίκτες τους οποίους ας βαπτίσουμε «untouchable», στη δεύτερη οι σημαντικοί ρολίστες που θα πρέπει να μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις που ας τους πούμε «δορυφόρους» και στην τρίτη όσοι συμπληρώνουν την ομάδα, έχουν ποιότητα, σωστή νοοτροπία, είναι μαχητές, έχουν αποδεχτεί το ρόλο τους και είναι οι «συμπληρωματικοί». Σε αυτούς ανάλογα με την περίπτωση, άλλοι έχουν προοπτική να αποκτήσουν πιο σημαντικό ρόλο (πχ όπως συνέβη με τον Καλάθη) ή είχαν τέτοιο όμως προϊόντος του χρόνου αυτός περιορίζεται (όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και πάντα σταδιακά με τους Χατζηβρέττα, Καλαϊτζή, ακόμη-ακόμη και με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη).
Στους «untouchable» είναι οι Διαμαντίδης, Μπατίστ, Καλάθης (λόγω του ό,τι είναι παίκτες με μεγάλη προοπτική) και ανήκε και ο Φώτσης, για αυτό είναι -κατά την προσωπική μου άποψη- πολύ πιο σημαντική απώλεια από ότι εκείνη του Νίκολας.
Αυτούς (σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, που όλο τρέχει τις τελευταίες μέρες) δεν τους αγγίζει το πρόγραμμα.
Στους «δορυφόρους» ανήκουν οι Νίκολας, Σάτο, Μάριτς, Περπέρογλου και Τέπιτς (γιατί με αυτόν το σκοπό αποκτήθηκε, κάτι που φαίνεται από το συμβόλαιο που του δόθηκε).
Στους «συμπληρωματικούς» μπαίνουν οι υπόλοιποι: Καϊμακόγλου, Βουγιούκας, Τέπιτς (όπου εδώ πλέον έχει βρεθεί), Τσαρτσαρής, ο οποίος όμως λόγω ποιότητας, εμπειρίας και IQ (θα) έχει αυξημένο ρόλο. Επίσης αυτούς (σύμφωνα με το σενάριο που εκτιμώ ότι προκύπτει από τα δεδομένα) δεν τους επηρεάζουν οι περικοπές με εξαίρεση τον Τσαρτσαρή, το συμβόλαιο του έληξε.
Αν έχει βάση ο συλλογισμός, είναι προφανές ότι η μείωση δεν θα είναι γενική, αλλά όπως μας έχουν πρήξει στις ειδήσεις, θα είναι επιλεκτική. Και εντοπίζεται στην «μεσαία τάξη» (πάντα αυτή την πληρώνει τελικά) και σε όσους δεν έχουν συμβόλαιο σε ισχύ.
Από τους «δορυφόρους» των «untouchable», λοιπόν, ο Νίκολας αποδεσμεύτηκε και απελευθέρωσε ένα σημαντικό ποσό (1,2 σε ευρώ, μαζί με τα 1,6 που λάμβανε πέρυσι ο Φώτσης, το σύνολο φθάνει προς το παρόν στο 2,8 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται εφορίες κλπ) και απομένουν οι Σάτο, Τέπιτς, Μάριτς. Στην περίπτωση τους όλα θα εξαρτηθούν από κριτήρια που θα συνδυάζουν τα οικονομικά και τα μπασκετικά δεδομένα.
Ποιος θα αποδεχθεί μεγαλύτερη μείωση και ποιος όχι, ποιος είναι πιο απαραίτητος και ποιος λιγότερο, ποιος πιάνει θέση ξένου, ποιος κοινοτικού και φυσικά τι ανάγκες θα έχει η ομάδα. Θα ρισκάρω όμως μια εκτίμηση-πρόβλεψη. Αν ο Σάτο δεχθεί μείωση και βρεθεί για τον Τέπιτς ομάδα να του καλύψει το συμβόλαιο (έστω μέρος του), τότε θα προκριθεί αυτή η επιλογή. Να διατηρηθεί ο Αφρικανός στο ρόστερ και να αδειάσει η θέση του Σέρβου και ίσως να μην μπει ποτέ στην εξίσωση ο Μάριτς.
Τέλος μια διευκρίνιση και δύο σχόλια σύμφωνα με την... υπόθεση εργασίας.
Σχόλιο1: Αν προκύψουν έτσι τα πράγματα, η ομάδα που θα έχει στα «χέρια» του ο  Ομπράντοβιτς θα διαθέτει τους Διαμαντίδη, Μπατίστ, Καλάθη, Περπέρογλου, Τσαρτσαρή, Καϊμακόγλου, Βουγιούκα, Σάτο, Μάριτς (και θα αναζητά ένα 2αρι για τη θέση του Νίκολας, έναν παίκτη στην περιφέρεια για αντί-Τέπιτς και (πρωτίστως) ένα 4αρι για τη θέση του Φώτση) θα είναι ανταγωνιστική.
Σχόλιο2: Εφόσον συμβούν όλα τα παραπάνω, το μοναδικό πραγματικά λάθος στο αγωνιστικό κομμάτι θα είναι η απώλεια του Φώτση, ο οποίος χάθηκε στην αναμπουμπούλα της αναζήτησης νέου ιδιοκτήτη. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση και καλύπτονται, πετυχαίνοντας και τη διόρθωση του μπάτζετ. Από το αποτέλεσμα των προσθαφαιρέσεων θα προκύψει και το πόσο που θα διατεθεί στις ανανεώσεις των συμβολαίων με τους Τσαρτσαρή, Περπέρογλου και την απόκτηση δύο περιφερειακών και ενός πάουερ φόργουορντ.
Η διευκρίνιση: Όλα αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, είναι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις όποιες πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει. Δεν είναι ρεπορτάζ, δεν είναι η αποκάλυψη του σχεδιασμού των «πρασίνων», είναι ένα σενάριο για να προσεγγίσουμε αυτό που συντελείται στον Παναθηναϊκό και είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα του.  Έχει πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, μπορεί και όχι. Όμως μπορεί επίσης να είναι αυτός τελικά ο σχεδιασμός αλλά να μην επιβεβαιωθεί ποτέ, γιατί ίσως κάτι να μην πετύχει και μετά να ακολουθήσει ντόμινο που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα.
onsports.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!