Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

21 Ιουνίου 2011

Το δικό του… παζλ!

Ούτε δέκα ημέρες δεν έμειναν μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού. Στις 30 του μήνα, οι «πράσινοι» θα μαζευτούν στην Παιανία, ξεκινώντας την δουλειά για την ερχόμενη σεζόν. Η αβεβαιότητα, όμως, παραμένει. 


Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά ποιοι θα είναι εκεί, ποιοι θα έχουν φύγει, ή ποιοι θα είναι με το σώμα στον Παναθηναϊκό και το μυαλό κάπου αλλού. Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει το «τριφύλλι», εκ των πραγμάτων έχουν καθυστερήσει και μάλιστα πολύ. Επειδή χρήματα δεν υπάρχουν και όσο καθυστερούν οι πωλήσεις (αποκορύφωμα φυσικά αυτή του Σισέ) χρήματα δεν θα υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα προσπαθεί να ετοιμάσει το έδαφος. Κοινώς, υπάρχει η αίσθηση στην ατμόσφαιρα, πως οι «πράσινοι» έχουν προχωρήσει κάποιες συζητήσεις- μετά από πρωτοβουλία και προτάσεις του προπονητή τους φυσικά- και όταν τα λεφτά εμφανιστούν στα ταμεία, αυτόματα θα προχωρήσουν και στην ενίσχυση του ρόστερ. 



Οι πάντες έχετε καταλάβει πως πρόκειται για ποδοσφαιριστές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε ξανακούσει. Όμως, μας αρκεί που θα τους έχει επιλέξει ο Φερέιρα, μας αρκεί που θα τους γνωρίζει αυτός και μας αρκεί που θα ξέρει τι να περιμένει απ’ αυτούς.

Το μοντέλο που πάντα θέλει να εφαρμόζει στις ομάδες του ο Πορτογάλος, είναι λίγο πολύ γνωστό. Και μην περιμένετε να το αλλάξει τώρα στον Παναθηναϊκό. 

Θα δοκιμάσει να «χτίσει» λοιπόν, μια ομάδα με ταχύτητα, που θα αυξάνεται λόγω της γρήγορης και σωστής κυκλοφορίας της μπάλας, μια ομάδα που θα πιέζει πολύ και ψηλά, μια ομάδα που θα έχει βασικό της άξονα την τριάδα των χαφ (μιλάμε πάντα για το 4-3-3 που προτιμά ο Πορτογάλος τεχνικός) και με άκρα που θα σκοράρουν συχνά, βοηθώντας σημαντικά τον μοναδικό κλασικό επιθετικό. Στα λόγια, ωραία ακούγονται και ωραία είναι όλα αυτά. Στην πράξη είναι το θέμα τι θα συμβεί. 

Όμως, αν δει κανείς ακόμη και τα ονόματα που διαρρέουν σιγά σιγά από Πορτογαλία μεριά, καταλαβαίνει εύκολα ότι κάτι τέτοιο έχει στο νου του ο Φερέιρα. Όλοι μα όλοι οι παίκτες που έχουν γραφτεί, σε τέτοιο στυλ ομάδας κολλάνε. Το ζήτημα λοιπόν, είναι το πότε θα μπορέσει ο τεχνικός του «τριφυλλιού» να έχει στα χέρια του τα… κομμάτια του παζλ. Επειδή ακόμη κι όταν τα πάρει, θέλει καιρό για να δημιουργήσει αυτή την όμορφη εικόνα, που θα την συνθέτουν διάφορα κομματάκια.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τις ομάδας να γίνονται ομάδες, ή απλά τις αναγκάζουν να ζήσουν στην μετριότητα και να αρκούνται στα λίγα. Δεν γίνεται λοιπόν να μην έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουλίου όταν και ο Παναθηναϊκός θα αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας (θα γίνει στην Αυστρία). 

Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της ομάδας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος αλλάζει άρδην η φιλοσοφία και η δομή του Παναθηναϊκού. Από ένα σύνολο αποτελούμενο από έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, με αποκορύφωμα έναν άνθρωπο που μπορούσε να καταστρέψει μόνος του τον κάθε αντίπαλο (Σισέ) οι «πράσινοι» καλούνται να γίνουν μια νέα, φρέσκια ομάδα, που θα βασίζεται στην ομαδικότητα και όχι τόσο στο ατομικό ταλέντο.


Λευτέρης Μπακολιάς από Sportaction.gr