![Ο Μπόατενγκ και οι νέες επενδύσεις](http://www.onsports.gr/media/k2/items/cache/be33ce3997bf3b8249d36973bc8a8a8a_L.jpg?timestamp=943912800)
Πάνω στην ώρα. Ενώ ο Παναθηναϊκός έχει πάρει απόφαση να επενδύσει το φετινό καλοκαίρι σε νεαρούς παίκτες, ο «παλιόφιλος», Ντέρεκ Μπόατενγκ ετοιμάζεται να κάνει (αν δεν την έχει κάνει ήδη) μεταγραφή 6 εκ ευρώ στη ρωσική Ντνιέπρο…
Αλλά και στη Ντνιέπρο να μην πάει, κάποια άλλη ομάδα θα βρεθεί να δώσει αυτά τα λεφτά, αφού τόσο τον έχει κοστολογήσει η Χετάφε, η οποία θεωρεί πως ήρθε η ώρα να οικονομήσει από την έξυπνη επιλογή, που είχε κάνει δυο χρόνια πριν…
Τότε, που είχε αγοράσει μέσα σε ένα βράδυ τον Μπόατενγκ έναντι 500.000 ευρώ από την Κολωνία, η οποία μόνο που δεν πέταξε την σκούφια της όταν έμαθε για την προσφορά των Ισπανών, αφού είχε μετανιώσει για τα 400.000, που είχε σκάσει έξι μήνες πριν στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.
Έτσι, έστω και με καθυστέρηση 9 ετών, ο Παναθηναϊκός θα δικαιωθεί για την επένδυσή του στον Γκανέζο. Μόνο ηθικά όμως, αφού εκείνος είναι ζήτημα αν κέρδισε 200.000 ευρώ από τον Μπόατενγκ, τον οποίο είχε αγοράσει 320.000 ευρώ από την Καλαμάτα και δυο χρόνια μετά τον πούλησε για 500 περίπου χιλιάρικα στην σουηδική ΑΙΚ.
Ήταν ένα deal, που περισσότερο έμοιαζε με «ξεφόρτωμα» καθώς ο «ιδιόρυθμος» Γκανέζος είχε αρχίσει ήδη να γίνεται βάρος στους «πράσινους», που για να απαλλαγούν από αυτό τον είχαν στείλει να παίξει μια σεζόν δανεικός στον ΟΦΗ.
Οι μέρες της δόξας, έτσι λίγες που ήταν, πέρασαν γρήγορα για τον Μπόατενγκ στον Παναθηναϊκό. Μαζί και η ευκαιρία για τους τότε διοικούντες να αβγατίσουν τα λεφτά, που επένδυσαν σε αυτόν παίρνοντάς τον από την Καλαμάτα.
Η εμφάνισή του σε ηλικία 18 χρονών εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2000-01 έκανε τους Άγγλους να τρίβουν τα μάτια τους. Αν ο Αλεξ Φέργκιουσον ρώτησε για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο βοηθός του Στιβ Μακ Λάρεν ρώτησε για τον Μπόατενγκ.
Τον σημείωσε στο μπλοκάκι του και την επόμενη χρονιά που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μίντλεσμπρο έστειλε τους ανθρώπους του (τον τεχνικό διευθυντή Κιθ Λάμπ, και τον κόουτς Στιβ Ράουντ) στην Αθήνα για να διαπραγματευτούν την μεταγραφή.
Ο Μακ Λάρεν ήταν έτοιμος να ξοδέψει μέχρι και 6 εκ λίρες για να πάρει τον Μπόατενγκ στο «Ρίβερ Σάιντ». Οι συζητήσεις όμως των Άγγλων με τους «πράσινους» δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στο οικονομικό και το «πουλάκι πέταξε».
Αν δεν… πέταγε ο Παναθηναϊκός θα είχε την τύχη που έχει τώρα η Χετάφε. Και μεγαλύτερη ίσως ακόμα, αν λάβουμε υπόψη τα ποσά και τις… εποχές. Κατάλαβε το λάθος του αλλά πλέον ήταν αργά.
Τον επόμενο Μάιο (2003) έστειλε τον Μπόατενγκ για να δοκιμαστεί στη Μίντλεσμπρο κι εκείνη μετά από λίγες μέρες τον γύρισε πίσω. «Δεν ικανοποίησε τον προπονητή» είπε ο μάνατζερ, που μεσολάβησε. «Δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια εργασίας» ειπώθηκε εδώ…
Η ουσία είναι ότι ο Γκανέζος στα 20 του έμεινε στο πράσινο ράφι. Και μπρος στον κίνδυνο (;) να φύγει τζάμπα στη λήξη του συμβολαίου του, πωλήθηκε όσο-όσο στην ΑΙΚ Στοκχόλμης. Έτσι άρχισε η περιπλάνησή του στην άγονη γραμμή της Ευρώπης.
Αλλά ένα διαμάντι, ακόμη και στα σκουπίδια, δεν χάνει την αξία του. Ο Μπόατενγκ έπαιξε μέχρι και στην 2η κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος. Στο βορά έμεινε 3 χρόνια και θα έμενε και άλλο, αν δεν ερχόταν η πρόταση από το Ισραήλ.
Η Μπεϊτάρ έσκασε κοντά στο 1.5 εκ ευρώ για να τον αποκτήσει αλλά ποτέ δεν το μετάνιωσε. Ο Μπόατενγκ αναδείχτηκε κορυφαίος ξένος στο πρωτάθλημα και οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ την σεζόν 2007-08.
Τον επόμενο χρόνο προέκυψαν οικονομικά προβλήματα και η Μπεϊτάρ τον «σκότωσε» για 400.000 ευρώ. Τον πήρε η Κολωνία, ύστερα η Χετάφε. Μετά η ιστορία είναι γνωστή. Και πολύ διδακτική για τον Παναθηναϊκό, που δέκα χρόνια μετά, επιχειρεί να επενδύσει ξανά σε νέους παίκτες…
OnSports.gr