Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

3 Μαΐου 2011

Το πέμπτο αστέρι (vid)

Το πέμπτο αστέρι στη φανέλα έβαλε σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια ο Παναθηναϊκός και το leoforos.gr θυμάται...

Λίγες ημέρες πριν ο Παναθηναϊκός διεκδικήσει το έκτο του Ευρωπαϊκό, έχει την επέτειο της κατάκτησησ του πέμπτου ευρωπαϊκού τροπαίου. Οι «πράσινοι», σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια σήκωναν μέσα στη νεόδμητη Ο2 Arena του Βερολίνου ακόμα ένα Ευρωπαϊκό και προσέθεταν στη φανέλα το πέμπτο αστέρι...

Από εκείνη την ημέρα έγινε Πεντάστερος και αφού είχε χρειαστεί στον ημιτελικό να αποκλείσει τον αιώνιο πελάτη Ολυμπιακό με 82-84. Σε εκείνο το παιχνίδι την 1η Μαΐου του 2009, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να δείξει ποιος είναι το αφεντικό του ελληνικού μπάσκετ, κάτι που έκανε.

Έτσι, δύο μέρες μετά, στις 3 Μαΐου του 2009 το «τριφύλλι» αντιμετώπιζε στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε μια επανάληψη του 2007 στην Αθήνα. Αυτό το παιχνίδι σίγουρα θα μείνει σε όλους αξέχαστο... Γιατί στο πρώτο ημίχρονο το ματς κυλούσε εξαιρετικά για τον Παναθηναϊκό, σε σημείο που και ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν μπορούσε να φανταστεί... Το πρώτο μέρος του μεγάλου τελικού έκλεισε με τους «πράσινους» μπροστά με 20 πόντους διαφορά (48-28).

Όλοι περίμεναν στο δεύτερο μέρος ο... Τετράστερος τότε, να τελειώσει το παιχνίδι ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τ διαφορά. Κάτι που φάνηκε πως θα γίνει, όταν με τρίποντο του Γιασικεβίτσιους η διαφορά πήγε στους 23 πόντους. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή... Η διαφορά μειωνόταν συνεχώς, με αποτέλεσμα η τρίτη περίοδος να κλείσει με το 56-46 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, το παιχνίδι πήρε φωτιά. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνέχιζαν να είναι μπλοκαρισμένοι και έτσι λίγα δεύτερα πριν από το τέλος το ματς ήταν στο καλάθι... Ενώ έμεναν 1,8 δεύτερα για το τέλος ένας πρώην «πράσινος» λίγο έλειψε να κλέψει το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας σούταρε για τρεις πόντους, όμως αστόχησε και έτσι το «τριφύλλι» πανηγύρισε το πέμπτο και τελευταίο μέχρι το επόμενο, ελπίζουμε την Κυριακή, ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του με 73-71...

Μετά από αυτή την κατάκτηση, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε τα επτά ευρωπαϊκά τρόπαια, από τα οποία τα τέσσερα έχει πάρει με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κατέκτησε το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες...

Ημιτελικός

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9 (5 ασίστ), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (7 ριμπ.), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Βουγιούκας, Πάργκο.

Παναθηναϊκός: Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (5 ασίστ), Φώτσης 5, Νίκολας, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Κέτσμαν

Μεγάλος τελικός

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71

Παναθηναϊκός: Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Χατζηβρέττας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ζήσης, Κεϊρού, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βορόντσεβιτς, Λάνγκτον 13(1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.