Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

29 Μαΐου 2011

Ένα βήμα μπροστά




Σε ένα μήνα από τώρα ο Παναθηναϊκός ξεκινάει την προετοιμασία του για την νέα σεζόν. Μια προετοιμασία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα και μια νέα σεζόν που φαντάζει εφιαλτική με τα υπάρχον δεδομένα. Ο σχεδιασμός είναι μια λέξη άγνωστη  στην «πράσινη» ΠΑΕ αυτή τη στιγμή.
Κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται  για το μέλλον της ομάδας και το μόνο που ακούμε είναι για πωλήσεις παικτών, για «άγριες» περικοπές στα συμβόλαια και τους (α)μέτοχους να δηλώνουν άγνοια και πως δεν βάζουν λεφτά. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως θα εξαντληθούν όλοι οι κύκλοι, τα τρίγωνα, τα τετράγωνα, οι κύβοι, τα ορθογώνια και κάθε είδους γεωμετρικό σχήμα για να παίξει ο κάθε μέτοχος το παιχνίδι του.
Το νεότερο είναι ότι ο Γ. Βαρδινογιάννης πουλάει την ΠΑΕ. Άν πουλάει γιατί δεν το λέει ο ίδιος και το επικοινωνεί ο κύκλος του; Γιατί χρησιμοποιεί μεθόδους που χρησιμοποίησαν άλλοι και ο ίδιος τους επέκρινε; Και αν δεν ισχύει αυτό γιατί το αφήνει να διαρρεύσει και δεν το διαψεύδει; Στο τέλος πολύ απλά κανείς δεν θα τον  πιστεύει και δεν θα παίρνει στα σοβαρά την απειλή του, μιας και οι κύκλοι το λένε απειλητικά....
Εκεί όπου έγινε χθες ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, στο «Γουέμπλεϊ», εκεί η ομάδα μας έγραψε την πιο λαμπρή μέρα της στην ιστορία του συλλόγου. Μια μέρα που και οι εχθροί μας καθόταν με σεβασμό και παρακολουθούσαν με θρησκευτική ευλάβεια. Και σήμερα τι; Κάποιοι βρέθηκαν πριν από τρία χρόνια και χρησιμοποίησαν αυτή τη μέρα σαν πάτημα και υποσχέθηκαν ανάλογες μέρες στο μέλλον της ομάδας και τώρα είναι οι πρώτοι που πήδηξαν απ' το καράβι. Τώρα πλέον απ' έξω δηλώνουν πως δεν συμμετέχουν και αφήνουν την ομάδα στο έλεος της. Ένα μηδαμινό ελαφρυντικό είναι πως αυτοί μιλάνε με προσωπικές τοποθετήσεις και όχι με κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήματα... 
Όσο συμβαίνουν όλα αυτά στον Παναθηναϊκό, ο Γόντικας και η διοικούσα επιτροπή καλούνται να περπατήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας μιας και κάθε λάθος μπορεί να τους στοιχίσει πολύ ακριβά δίχως κάποιος να τους προστατέψει. Τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να βρεθούν οι κατάλληλοι στις θέσεις προπονητή και τεχνικού διευθυντή αλλά και στις επιλογές παικτών. Ο χρόνος μόνο σύμμαχος δεν είναι και η πίεση είναι αφόρητη όσο ποτέ...   Δυνατότητα πάντως για να κυλήσει και η επόμενη αγωνιστική περίοδος στα χνάρια της φετινής μπαχαλοποίησης των πάντων δεν υπάρχει.
Πρέπει ΟΛΟΙ να καταλάβουν πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξαναγίνει ομάδα, με την έννοια της λέξης. Με πρόεδρο, με τεχνικό διευθυντή, με προπονητή, με επικοινωνιακό επιτελείο και μηχανισμό. Αυτά ακριβώς μου είχε πει και ο Γιάτσεκ Γκμόχ στη συνέντευξη που κάναμε. Χρειάζεται φιλοσοφία, πλάνο και όραμα. Όπως επίσης και ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στον κόσμο. Έναν κόσμο που είναι διχασμένος, απογοητευμένος και πολύ προδομένος αλλά που ποτέ δεν σταμάτησε να στηρίζει την ομάδα, μην τον φτάσετε στο σημείο να σταματήσει να το κάνει αυτό.
Μέσα απ' όλη αυτή τη αναμπουμπούλα ίσως είναι η ευκαιρία ο Παναθηναϊκός να λειτουργήσει σαν καθαρά ποδοσφαιρικός οργανισμός και όχι για το «θε αθήναι». Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ούτε στην Πόρτο ούτε στην Μπράγκα, είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα αυτά τα παραδείγματα. Η σωστή δομή και λειτουργία του ποδοσφαίρου είναι εκεί. Καιρός να κάνουμε λοιπόν ένα βήμα μπροστά, δε νομίζετε;
Υ.Γ 1 Το έγραψα στο προηγούμενο άρθρο, πάρτε μάτι πως κόβουν τη γλώσσα στους αναιδείς. Δεν έγινε και κάτι που δεν ξέραμε θα μου πείτε, άλλωστε καλοκαίρι μπαίνει και είναι κρίμα να έχεις παραθαλάσσιο εξοχικό και να μην το εκμεταλλεύεσαι. Σωστά;
Υ.Γ 2 Μπράβο στην ΕΠΟ και στη Superleague για τους νέους νόμους, τα αποδυτήρια δεν είναι αγωνιστικός χώρος. Οπότε ο Μουρίνιο είναι βλάκας που έκατσε στο ξενοδοχείο και δεν πήγε στο μάτς με την Μπάρτσα. Θα μου πείτε, άλλο ο Αχιλλέας (ο άντρας, όπως λέει, που δεν λέει ψέματα και πάντα αναλαμβάνει τις ευθύνες των πραξεών του και δεν κρύβεται πίσω από φθηνές και δικαιολογίες όπως κάνουν οι γυναίκες) και άλλο ο Μουρίνιο. Σωστό.
Υ.Γ 3 Γνωρίζω πως ίσως να έχετε κουραστεί να διαβάζετε το «54-242 ΠΑΟ, ένα sms για να σωθεί η Μάνα του Λόχου» αλλά σας παραπέμπω εδώ  (http://www.gazzetta.gr/article/item/197622-katashese-ston-erasitehne ) Τα συμπεράσματα δικά σας.