Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

8 Μαΐου 2011

Πεδουλάκης: «Παναθηναϊκός 51%-Μακάμπι 49%»

Οριακά φαβορί έχρισε τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Μακάμπι ο Αργύρης Πεδουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό.

Ακόμη ο προπονητής του Περιστερίου μίλησε για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των δύο ομάδων, ενώ εκτίμησε πως η κατάκτηση ή μη του βαρύτιμου τροπαίου από τον Παναθηναϊκό θα έχει αντίκτυπο και στους τελικούς του Κυπέλλου και της Α1 με τον Ολυμπιακό.

-Είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός όπως ήταν με τη Σιένα ή τώρα μιλάμε για “50-50”;

“Δεν μπορείς να μιλήσεις για φαβορί γιατί αυτό φορτίζει τους παίκτες και αυτό το ξέρουν και οι ίδιοι και δεν νομίζω να δέχονται αυτόν τον τίτλο. Το μόνο σίγουρο και το πιο σημαντικό είναι ότι μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές ομάδες. Η Μακάμπι προσπαθεί πάντα να τρέξει και προσιδιάζει στο αμερικάνικο στυλ του μπάσκετ ενώ ο Παναθηναϊκός θα θέλει να “σετάρει” το παιχνίδι, να το πάει στο 5 εναντίον 5. Ο Παναθηναϊκός είναι μια σκεπτόμενη ομάδα που προσπαθεί κάθε φορά να χτυπήσει το αδύναμο σημείο της αντίπαλης ομάδας, οι παίκτες του έχουν μάθει να παίζουν με το μυαλό, να γίνονται μικροί προπονητές μέσα στο γήπεδο. Η Μακάμπι παίζει περισσότερο με την ταχύτητα και το ταλέντο”.

-Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι ρωτούν τους παίκτες του Παναθηναϊκού για τον Σχορτσιανίτη. Πιστεύεις ότι αξίζει τέτοιας σημασίας ο Σοφοκλής;

“Αξίζει γιατί είναι ο παίκτης που έδωσε το inside game (σ.σ. παιχνίδι μέσα στη ρακέτα) που έλειπε από τη Μακάμπι. Είναι ένα παιδί εξαιρετικό που διαθέτει και ταχύτητα για τα κιλά που έχει. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα τον χτυπήσει στην επίθεση ούτως ώστε να τον φθείρει κυρίως με τα πικ εν ρολ, ενώ στην άμυνα σίγουρα θα τον ντουμπλάρει για να αποτρέψει τα εύκολα καλάθια μέσα στο ζωγραφιστό.

-Μπορούν να επιφυλάξουν εκπλήξεις ο ένας προπονητής στον άλλον ή μιλάμε για ανοιχτά βιβλία;

“Σίγουρα γνωρίζονται οι δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός θα έχει στο μυαλό του να σπάει τις συνεργασίες όπως το έκανε και με τη Σιένα στο κομμάτι που έπαιξε “1+4” τον Καουκένας. Από την Μπαρτσελόνα και μετά έπαιξε αυτή την άμυνα με τις βασικές αρχές της αλληλοκάλυψης. Όμως αυτά είναι γνωστά. Και ο Ομπράντοβιτς ξέρει ότι η Μακάμπι είναι μια ομάδα που μπορεί να πάρει διαφορά 10 πόντους σε 3-4 λεπτά και να τη χάσει εύκολα σε 2΄. Όποιος επιβάλλει το ρυθμό του θα είναι αυτός που θα πάρει το παιχνίδι. Πάντως η ιστορία των τελικών έχει δείξει ότι πάνε σε “σεταρισμένα” παιχνίδια γι αυτό και πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι “51-49” υπέρ του Παναθηναϊκού. Από την άλλη το μειόνεκτημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι “έφαγε” και έδωσε πολύ ξύλο στον ημιτελικό καθώς το παιχνίδι στράβωσε στην αρχή και σίγουρα κουράστηκε περισσότερο από τη Μακάμπι που δε ζορίστηκε απέναντι στη Ρεάλ. Γι αυτό πιστεύω ότι και σωματικά και ψυχολογικά οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα είναι πιο κουρασμένοι”.

-Αν δεν το πάρει ο Παναθηναϊκός θα μιλάμε για αποτυχία υπό τη λογική των Αμερικανών ότι ο πρώτος κερδίζει τα πάντα και ο δεύτερος τίποτα;

“Είμαι τελείως αντίθετος στη λογική αυτή αφού δεν ταιριάζει στη δική μας κουλτούρα, αυτά τα σκεπτικά ανήκουν σε άλλες παραδόσεις. Είναι ήδη τεράστια επιτυχία και μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι σε ένα στάδιο μερικής ανανέωσης. Έχουν προωθηθεί νέα πρόσωπα όπως ο Καλάθης, ο Βουγιούκας, ο Καϊμακόγλου. Και επίσης είναι ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί ο ΠΑΟ φέτος δεν ήταν τόσο καλός όσο τις άλλες φορές που πήρε την Ευρωλίγκα. Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός, όπως γίνεται άλλωστε και με την Εθνική ομάδα, εκπροσωπεί επάξια για μια ακόμη φορά το ελληνικό μπάσκετ και του εύχομαι να πάρει ένα ακόμη Κύπελλο.

-Πιστεύεις ότι έχει νόημα ο μικρός τελικός;

“Όχι, δεν νομίζω ότι έχει ουσιαστικό νόημα. Πρόκεται για δύο απογοητευμένες ομάδες που δεν έχουν κίνητρο και δεν είναι έτοιμες για ένα τέτοιο παιχνίδι”.

-Για το δικό μας πρωτάθλημα και Κύπελλο πιστεύεις πως θα παίξει σημαντικό ρόλο αν ο Παναθηναϊκός έχει πάρει την Ευρωλίγκα ή όχι;

“Θα παίξει ένα ρόλο, ναι, γιατί στο μπάσκετ γίνεται το αντίθετο απ΄ ότι στο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο απόθεμα ηρεμίας και ψυχραιμίας και διαχειρίζονται μια άσχημη μέρα ή και μια χρονιά ακόμη με ήρεμο τρόπο. Αντίθετα στον Ολυμπιακό υπάρχει μεγάλη πίεση κάθε χρονιά και ειδικά φέτος που δεν πήγε στο φάιναλ φορ. Αν ο Παναθηναϊκός πάρει την Ευρωλίγκα θα είναι επιτυχημένος για φέτος και αυτό θα τους αποφορτίσει από την όποια πίεση για τους τελικούς. Αν δεν την πάρει θα πρέπει και αυτός να αποδείξει ότι η φετινή χρονιά δεν είναι χαμένη”.

-Θα παίξει ρόλο που ο Ολυμπιακός έχει κάνει δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού;

“Ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου δεν έχει καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό του δεύτερου. Πάλεψε στα ίσια το ματς στο ΣΕΦ και θα μπορούσε να το έχει κερδίσει στα τελευταία δευτερόλεπτα. Νομίζω πάντως ότι αν πάρει ο Ολυμπιακός το Κύπελλο θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του και θα κατέβει με άλλον αέρα στους τελικούς. Αν όμως το πάρει ο Παναθηναϊκός τότε θα αποδυναμωθεί η αυτοπεποίθησή του Ολυμπιακού και θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση σε αυτόν. Όμως όπως και να΄ χει μιλάμε για παιχνίδια που έχουν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και λογική και δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις. Θυμάμαι χρονιές που ο Ολυμπιακός ήταν 8ος και πήγαινε ο Παναθηναϊκός και έχανε ή και το αντίθετο...”.
theplayer.gr