Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

13 Απριλίου 2011

H 11αδα το 2012


ΠΑΟ: H 11αδα το 2012Οι δυο ομάδες κάνουν την προθέρμανσή τους στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου και 15 λεπτά πριν αρχίσει το ματς ο εκφωνητής, ως είθισται, αρχίζει να ανακοινώνει στους θεατές τις 11αδες.
Αφού διαβάζει στα γρήγορα τη σύνθεση του φιλοξενούμενου, καθαρίζει τη φωνή του, κάνει μια μικρή παύση για να προετοιμάσει το κοινό και ανεβάζοντας απότομα τον τόνο, περνάει στην αναγγελία της 11αδας του γηπεδούχου.
«Και τώρα η σύνθεση του Παναθηναϊκού μας: Τερματοφύλακας: Καρνέζης. Στην άμυνα: Βύντρα, Ιωαννίδης, Μπουμσόνγκ, Μπιάρσμιρ. Στη μεσαία γραμμή: Κατσουράνης, Μαρίνος, Φέτσης και στην επίθεση οι Μαυρίας, Σισέ, Λέτο».
Ακούγεται (ή καλύτερα διαβάζεται) κουφή, αλλά δεν αποκλείεται αυτή να είναι η 11αδα του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της περιόδου 2012-'13, με δεδομένο ότι τα συμβόλαια 22 παικτών λήγουν το φετινό και το επόμενο καλοκαίρι.
Αν βεβαίως δεν έχουν πωληθεί μέχρι τότε ο Σισέ και ο Λέτο, οι οποίοι, ναι μεν δεσμεύονται με συμβόλαια μέχρι το 2013 και το 2014 αντίστοιχα, αλλά με τόσες τρύπες, που υπάρχουν στα οικονομικά της ΠΑΕ, θα είναι θαύμα αν τα εξαντλήσουν.
Το «σκηνικό» είναι. προχωρημένο αλλά επίτηδες το προχωρήσαμε στη προσπάθεια να καταστήσουμε σαφές, σε όσους τυχόν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα, το μεγάλο πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει η ομάδα.
Πρόβλημα, που προκλήθηκε κυρίως από την έλλειψη πλάνου και στρατηγικής στις μεταγραφικές κινήσεις της τελευταίας 3ετίας. Όταν αποκτήθηκε μεγάλος αριθμός παικτών, αρκετοί από τους οποίους στην πορεία ενίσχυσαν... άλλες ομάδες.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Κλέιτον, Μελίσση, Γκάμπριελ, Μπιάρσμιρ, Μουν, Φερνάντεζ, οι οποίοι μαζί με τους παλαιότερους, Μάτος, Μάντζιο, Γκαλίνοβιτς, Δημούτσο, Λεοντίου αποτελούν το πλέγμα των «δανεικών».
Κάποτε με την έννοια «δανεικούς» περιγράφαμε τους νεαρούς συνήθως παίκτες, τους οποίους οι μεγάλες ομάδες έστελναν σε μικρότερες για να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Να «ψηθούν», κατά το κοινώς λεγόμενο.
Σήμερα, αναφερόμαστε βασικά στους παίκτες, που αποτελούν βάρη, τόσο στο ρόστερ, όσο και στο μισθολόγιο και τους οποίους οι ΠΑΕ κοιτάνε να ξεφορτωθούν, στην ουσία καταφέρνοντας μόνο το πρώτο.
Κι αυτό γιατί στο 90% των περιπτώσεων συμμετέχουν στη πληρωμή μέρους του συμβολαίου των ποδοσφαιριστών, συμμετοχή η οποία ορισμένες φορές μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του συμβολαίου.
Έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός το προσεχές καλοκαίρι θα χάσει αλλά δεν θα χαθεί, το αντίθετο θα ανακουφιστεί αφού θα απαλλαγεί από συμβόλαια συνολικού ύψους 5 εκ ευρώ, τους Ζιλμπέρτο, Γκαρσία, Μάντζιο, Γκαλίνοβιτς, Φερνάντεζ.
Αν το κύμα εξόδου σταματούσε εκεί, όλα θα ήταν μια χαρά. Αλλά δεν θα σταματήσει. Το χειρότερο είναι ότι θα μετατραπεί σε «τσουνάμι» καθώς το καλοκαίρι του 2012 λήγουν τα συμβόλαια 16 ποδοσφαιριστών.
Για αρκετούς από αυτούς  «δεν μας καίγεται καρφί». Για ορισμένους όμως η διοίκηση και ο κόσμος όχι μόνο καίγονται αλλά τσουρουφλίζονται κιόλας, δεδομένου αποτελούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Αναφέρομαι κυρίως στους Σωτήρη Νίνη, Σιμάο και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο  (πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν πωληθεί μέχρι τότε) οι οποίοι το 2012 θα είναι 22 , 24 και 25 χρονών αντίστοιχα.
Σε ηλικία, δηλαδή, που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Πάνω στους τρεις νεαρούς και ταυτόχρονα παλιούς της Παιανίας, μπορεί να βασιστεί η προσπάθεια ανανέωσης της ομάδας, που εν πολλοίς κρίνεται απαραίτητη.
Οι υπόλοιποι (Καντέ, Σαριέγκι, Γκοβού, Κλέιτον, Μελίσσης, Γκάμπριελ, Δημούτσος, Μουν, Σπυρόπουλος, Τζόρβας), ας πάνε στο καλό. Το καλύτερο, βεβαίως, για την ΠΑΕ θα ήταν να τους πουλήσει αυτό το καλοκαίρι, ώστε να βάλει και μερικά χρήματα στο ταμείο.
Υπάρχουν ακόμη ο Καραγκούνης και ο Μάτος. Διαφορετικές ωστόσο οι περιπτώσεις τους. Το 2012, όταν πια θα είναι 35 χρονών ο «Κάρα» πιθανότατα θα κρεμάσει τα παπούτσια του ενώ ο  Μάτος θα είναι 28 και θα έχει χρόνια μπροστά του.
Βεβαίως, μετά τη μεγάλη έξοδο, θα πρέπει να ακολουθήσει η μεγάλη. είσοδος, προκειμένου να γεμίσει ξανά το ρόστερ με παίκτες (καλύτερης ποιότητας ελπίζουμε). Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης.
Αφενός, γιατί υπάρχει οικονομική στενότητα προκειμένου να βγει η ΠΑΕ για ψώνια στην ελληνική και ξένη αγορά, αφετέρου γιατί - τουλάχιστον προς το παρόν - δεν φαίνεται να υπάρχουν στην golden team παίκτες έτοιμοι να ενισχύσουν την πρώτη ομάδα.
onsports.gr