Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

21 Απριλίου 2011

Έτσι θα μειωθεί το κόστος

Η μετακύλιση του κόστους φορολόγησης των υψηλών συμβολαίων στην πλευρά των ποδοσφαιριστών, είναι η λύση που μελετά η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκειμένου να μειώσει τις αμοιβές του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Έναν τρόπο προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος και συγχρόνως να αποφευχθεί ο σκόπελος της αλλαγής της φορολογίας που ισχύει ανάμεσα στα παλιά και στα νέα συμβόλαια που υπογράφονται, μελετά η ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αποκαλύπτουν τα "Πράσινα Νέα".

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ των "Πράσινων Νέων", είναι ασύμφορο για την ομάδα να πείσει τους υψηλόμισθους ποδοσφαιριστές να δεχτούν χαμηλότερες απολαβές, αφού οι νέες συμβάσεις που θα γίνουν, θα βασίζονται στη νέα φορολογία που είναι 43% και όχι στο 21% που ίσχυε μέχρι το 2009. Για να υπάρξει επαρκές όφελος για το ταμείο της πράσινης ΠΑΕ, θα έπρεπε οι περικοπές κάθε συμβολαίου να αγγίξουν το 60% και πλέον... Πρόταση που κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει.

Ωστόσο, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του Τριφυλλιού έριξε στο τραπέζι μία ιδέα, η οποία εξετάζεται ενδελεχώς για το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη. Σύμφωνα με αυτή, διερευνάται κατά πόσο είναι εφικτό να μετακυλίσει το κόστος της φορολόγησης από την ΠΑΕ στους ποδοσφαιριστές. Η κεντρική ιδέα είναι να απαλλαγεί ο Παναθηναϊκός από την καταβολή του ποσοστού της φορολόγησης ανά ποδοσφαιριστή ή από σημαντικό μέρος της.

Κλειδί η στάση των ποδοσφαιριστών

Φυσικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να συναινέσει ο κάθε ποδοσφαιριστής ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ο Σεμπάστιαν Λέτο αμοίβεται ετησίως με 1,2 εκατομμύρια ευρώ καθαρά, ενώ η εφορία κοστίζει 250.000 ευρώ, με τον συντελεστή φορολόγησης στο 21%. Συνολικά, κοστίζει στον Παναθηναϊκό 1,45 εκατομμύρια ευρώ μεικτά.

Εάν ο Αργεντινός αποδεχτεί να καταβάλει ο ίδιος την εφορία, τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του Παναθηναϊκού και παράλληλα, δεν θα χρειαστεί να υπογραφεί νέο συμβόλαιο που θα φορολογείται με 43%. Η μείωση στο συμβόλαιο του Λέτο θα αγγίξει το 20% και η πράσινη ΠΑΕ θα έχει εξοικονομήσει 250.000 ευρώ.

Για να προχωρήσει αυτή η σκέψη, απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στη διοίκηση και τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή. Εφόσον κάποιος έχει διάθεση να διευκολύνει την πράσινη ΠΑΕ, τότε θα αποδεχτεί να αναλάβει ο ίδιος τη φορολόγηση. Διαφορετικά, δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την πρόταση του Τριφυλλιού.

Μόνο στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Ελλάδα ισχύει το συγκεκριμένο καθεστώς: να πληρώνει η ομάδα της εφορία του ποδοσφαιριστή. Σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σκωτία, η κάθε πλευρά καταβάλλει στην εφορία τους φόρους που της αναλογεί, χωρίς να αναλαμβάνει υποχρεώσεις της άλλης. Ο ποδοσφαιριστής πληρώνει ο ίδιος το ποσοστό του και στο εξωτερικό η φορολόγηση είναι... ξυράφι...
prasinanea.gr