Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

16 Απριλίου 2011

Οι περικοπές, οι πωλήσεις και τα πλέι-οφ


Το πωλητήριο στον Λέτο είναι γεγονός, όπως και η πρόθεση της διοίκησης να κάνει περικοπές στα μεγάλα συμβόλαια και όχι μόνο σε αυτό του Αργεντινού. Τώρα γιατί στην ΠΑΕ θεωρούν πως «κάνει κακό στην ομάδα να βγαίνει η είδηση για περικοπές», ενώ το ξεκάθαρο πωλητήριο στον ίδιο παίκτη δεν συνιστά πρόβλημα, δεν το γνωρίζουμε. 

Πολύ σοβαροί άνθρωποι της ΠΑΕ έλεγαν πως «δεν είμαστε τρελοί να πούμε τώρα στον ατζέντη του Λέτο, ότι θα του κόψουμε 40% των αποδοχών του αν μείνει και του χρόνου, γιατί θα ξενερώσει εν' όψει πλέι-οφ». 

Δηλαδή το να πει ο Γόντικας στον (κάθε) Κοσεντίνο «βρες του ομάδας γιατί θέλουμε να τον πουλήσουμε», είναι καλύτερο; Αν ξέρει ότι μπορεί να του κόψουν χρήματα (αν φυσικά το αποδεχθεί) είναι κακό για την ψυχολογία του και δεν θα τα δώσει όλα στο μίνι πρωτάθλημα που ακολουθεί; Ενώ αν ξέρει δεδομένα ότι θα τον πουλήσουν, τότε είναι.που θα σκιστεί στο γήπεδο για να βγει το τριφύλλι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σοβαρά; Τι θα τον νοιάζει τι θα γίνει του χρόνου, αφού θα έχει φύγει;

Σε κάθε περίπτωση η άποψη που επικρατεί στον Παναθηναϊκό, πως τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοιες κουβέντες είναι σεβαστή. Όμως δεν καλέσαμε εμείς τον Κοσεντίνο στην Αθήνα, δεν συναντηθήκαμε εμείς με τον μάνατζερ του Λέτο, ούτε του είπαμε εμείς «βρες καλή πρόταση να φύγει ο παίκτης». Άρα για να το κλείσουμε αυτό το ζήτημα, όταν ο παίκτης είναι επαγγελματίας, όλα αυτά δεν έχουν σημασία. 
Ο Ζιλμπέρτο για παράδειγμα που ξεκάθαρα θα αποχωρήσει σε ένα μήνα από την Ελλάδα, σκίζεται στις προπονήσεις, δίνει ότι έχει στους αγώνες, κάνει ατομική προπόνηση σε γυμναστήριο των νοτίων προαστίων όταν οι πράσινοι έχουν ρεπό (!!!) και ασχολείται σοβαρά με τη δουλειά του. Έτσι πρέπει να κάνουν όλοι, ασχέτως του τι γίνεται παρασκηνιακά και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο.

Πάμε στα πιο ουσιώδη. ίσως να μην είναι οι πωλήσεις και οι περικοπές ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που υπάρχει στον προϋπολογισμό του Παναθηναϊκού. Ίσως να υπάρχει και άλλο πλάνο σωτηρίας, ρεαλιστικό και βιώσιμο. Αλλά για μισό λεπτό. Που είναι το πρόβλημα, αν γίνουν μειώσεις μισθών, πωλήσεις πρωτοκλασάτων, δευτεροκλάσατων κ.τ.λ.; Απαγορεύεται; Σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό; Αποτελεί ντροπή για τον Παναθηναϊκό να το σκεφτεί και να το υλοποιήσει; Σύμφωνοι, αν οι μέτοχοι σταματήσουν το παιχνιδάκι που παίζουν και μπουν χρήματα, μπορεί να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε καταστάσεις Δ.Ν.Τ. Δεν είναι και... προς θάνατον όμως αν φτάσουμε. 

Δεν τελειώνει ο κόσμος στην πώληση (ακόμη και) του απίστευτου Σισέ, του Λέτο ή κάποιου άλλου. Αποδυναμώνεται η ομάδα αν δεν αποκτηθούν αντάξιοι; Σίγουρα. Γι' αυτό χρειάζεται καλός τεχνικός διευθυντής, σωστός σχεδιασμός για να έχεις τις λιγότερες δυνατές αγωνιστικές απώλειες. Σιγά το έγκλημα αν παραχωρηθεί ο Λέτο. Καλός παίκτης, μπορεί να αναδειχθεί καλύτερος μέσα από σωστό σκάουτινγκ και ομαδική λειτουργία.

Για να μην παρεξηγηθούμε. Έχουμε γράψει ξανά πως ο Σισέ αποτελεί πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα και μακάρι να μην φύγει. Ωστόσο, άλλο αυτό και άλλο να γράφεται και να λέγεται πως «θα σας φάμε αν τον πουλήσετε», ή «τελείωσε ο Παναθηναϊκός αν φύγουν οι 3 καλοί που έχει» και άλλα τέτοια. Καλώς ή κακώς ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αν υπάρχει plan B που να αποτρέπει πωλήσεις, αλλά σωστό ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ, τότε καλοδεχούμενο. Αν όχι, τι να γίνει; Να μην κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα;

Το πιο ανησυχητικό στην ομάδα το τελευταίο διάστημα είναι η έλλειψη διάθεσης (σχεδόν) από όλους. Πολλοί παίκτες βαριούνται, οι σχέσεις τους έχουν γίνει από τυπικές έως κακές (ειδικά μεταξύ Ελλήνων και Ξένων), λείπει η πλάκα στην προπόνηση και φυσικά αυτό βγαίνει και στους αγώνες. Μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα σε 3 εβδομάδες; Με κόπο και τρόπο νομίζουμε ότι μπορεί. Με νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις, πολύ δύσκολα.

Πηγή: theplayer.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας κάντε κλικ σε μια διαφήμιση