Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

15 Απριλίου 2011

Μηδέν από μηδέν, μηδέν!

Την ημέρα που ο μπασκετικός Παναθηναϊκός θα επιχειρεί να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον 6ο ευρωπαϊκό τίτλο, αντιμετωπίζοντας στον ημιτελικό του Final Four της Βαρκελώνης την ιταλική Σιένα, ο ποδοσφαιρικός θα... μετράει τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού, για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα δεδομένα εν όψει των καταθέσεων είναι δυσοίωνα.

Το ιδανικό σενάριο για τους Πράσινους θα ήταν να συμμετείχαν όλοι οι μέτοχοι με τα πραγματικά τους ποσοστά. Εάν συνέβαινε αυτό, θα έμπαιναν στα ταμεία 15 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν θα άλλαζαν οι ισορροπίες. Ωστόσο αυτή η προοπτική αγγίζει τη σφαίρα της φαντασίας, αφού η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει ξεκαθαρίσει ότι πλέον θα λειτουργεί ως 30% και όχι ως 54,7%. Συγχρόνως οι μέτοχοι Ζολώτας, Νίκας και Ξυλάς έχουν ενημερώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Οπότε το ιδανικό σενάριο είναι… εφικτό μόνο στα χαρτιά.
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που παρουσίασε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στο Δ.Σ. και σύμφωνα με το οποίο θα μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ περίπου 5,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σενάριο η μεν οικογένεια Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει με το 30% των χρημάτων που θα βάλουν οι υπόλοιποι και οι... υπόλοιποι θα συμμετάσχουν με το 100% των δικών τους ποσοστών.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι απειροελάχιστες, παρ' ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Πάντως, έχει διαφανεί ότι διαφωνούν με τη λογική της αλλαγής ποσοστών που επιχειρεί να κάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και γι' αυτό είναι απίθανο να δεχτούν να βάλουν εξ ολοκλήρου το ποσό που τους αναλογεί.

Μάλιστα εάν θελήσουν να βάλουν χρήματα με τη λογική του μεγαλομετόχου, δηλαδή ο καθένας με το μισό ποσοστό από αυτό που του αναλογεί, τότε θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος.

Διότι, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, για παράδειγμα, θα πρέπει να βάλει περίπου 2,5% (από το 4,9% που κατέχει) των χρημάτων που θα συγκεντρώσουν οι υπόλοιποι. Οι υπόλοιποι δεν θα βάζουν γιατί θα περιμένει ο ένας τον άλλον και ως εκ τούτου δεν θα μπει ούτε ένα ευρώ!

Φυσικά υπάρχει και ακόμη ένα πιο μακρινό σενάριο, το οποίο θέλει έναν από τους νυν μετόχους ή κάποιον νέο επενδυτή να βάζει μόνος του και τα 15 εκατ. ευρώ και να κερδίζει ένα ποσοστό της τάξης του 14,2%.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το τοπίο είναι ομιχλώδες και δίχως να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Ο ειδικός λογαριασμός

Ο ειδικός λογαριασμός επί της ουσίας είναι ένα τρικ, έτσι ώστε η ΠΑΕ να πληροφορηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πόσα χρήματα θα έχει στη διάθεσή της μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Διότι εάν η ΠΑΕ ακολουθούσε τις διαδικασίες της αύξησης Μ.Κ., θα έπρεπε: 1) να οριστεί η γενική συνέλευση, με θέμα συζήτησης την αύξηση Μ.Κ., 2) να εγκριθεί από τη Γ.Σ., 3) να εκδοθεί ένα ενημερωτικό δελτίο, 4) να εγκριθεί η αύξηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, 5) να γίνει η διάθεση των μετοχών, 6) να ακολουθήσει η διάθεση των αδιάθετων και έτσι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Στον ειδικό λογαριασμό οι μέτοχοι θα καταθέτουν τα λεφτά, τα οποία θα δεσμεύονται για την αύξηση Μ.Κ. Φυσικά, εάν δεν πραγματοποιηθεί, θα μπορούν να τα πάρουν πίσω.

Για τους όρους που θα ισχύσουν αναμένεται να ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες οι μέτοχοι.
Το παράδοξο!

Ενα από τα πιο παράδοξα της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του Παναθηναϊκού είναι το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής θα είναι στα επίπεδα της αύξησης Μ.Κ. του Νοεμβρίου! Στα 5,40 ευρώ. Οπερ σημαίνει ότι η ΠΑΕ έχει αποτιμηθεί 80 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι η ΠΑΕ, που έχει αποτιμηθεί με αυτό το ποσό, πλέον έχει τη στάμπα της χρεοκοπημένης!

Ο Πολέμης και η Παιανία!

Η τοποθέτηση του Αδαμάντιου Πολέμη ότι «δεν μπορώ να υπογράφω ως μέλος της διοικούσας γιατί δεν ξέρω αν υπάρχουν χρήματα» όπως έγινε γνωστό χθες προέκυψε μετά την παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ από τον Δημήτρη Γόντικα. Ο Πολέμης μόλις άκουσε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα 3,5 εκατ. ευρώ, που δεν έφερε την υπογραφή του ίδιου και αφορούσε το συμβόλαιο του Βύντρα (1 εκατ. ευρώ), αλλά και οφειλές στην Παιανία (2,5 εκατ. ευρώ), εξεμάνη: «Τι είναι αυτά και δεν τα ξέρει κανείς; Από πού προέκυψαν;», εκφράζοντας τη διαφωνία του...
exedra.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας κάντε κλικ σε μια διαφήμιση