Αγαπήθηκε για την τρέλα και τον αυθορμητισμό του αλλά και γιατί ήταν ένας αθλητής που έδωσε λάμψη στο πρωτάθλημα της σεζόν 2009-10. Ο λόγος για τον Γκιγιόμ Σαμικά, ο οποίος δίνει στο Τheplayer.gr τη δική του άποψη για την κρίση στο ελληνικό βόλεϊ.
Παίκτες όπως ο Σαμικά, λείπουν από το φετινό πρωτάθλημα και φαίνεται ότι θα κάνουμε αρκετό καιρό –μην πούμε χρόνια- για να τους ξαναδούμε. Στη χώρα που όλοι έχουν άποψη, και ειδικότερα στο άθλημα που η κριτική ικανότητα αλλάζει με ταχύτητα φωτός, η άποψη ενός τέτοιου αθλητή με ξεχωριστή αξία, διαφορετική κουλτούρα και ξεκάθαρη κρίση έχει ενδιαφέρον πόσο μάλλον όταν αυτός έζησε, έπαιξε και ίδρωσε τη φανέλα στην Α1 ενώ παρακαλούσε να τον κρατήσει η πρώην ομάδα του (ΠΑΟ)!
Τάδε έφη ο Σάμι: «Πιστεύω ότι το ελληνικό βόλεϊ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους σπόνσορες. Αυτό που κατάλαβα πέρυσι είναι ότι τα μεγάλα σωματεία περιμένουν τα χρήματα είτε από το κράτος (επιχορήγηση) ή από κάποια πλούσια άτομα που λατρεύουν το Σύλλογο αλλά χορηγοί πουθενά.
Στη Γαλλία ή την Ιταλία, οι χορηγοί δίνουν χρήματα γιατί αυτά τα χρήματα τους επιτρέπουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν πληρώνει σωστά τους φόρους, οπότε δεν δημιουργείται η ανάγκη να «δώσουν» σε έναν Σύλλογο χορηγία.
Παράδειγμα ο ΠΑΟ, έχει μεγάλες ομάδες σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο χάρη στους προέδρους και στους πλούσιους παράγοντες, που αγαπούν τον ΠΑΟ. Άλλο ένα θέμα είναι πώς να προσελκύσουν τα σωματεία το μικρότερο –πόσο μάλλον το μεγαλύτερο- χορηγό όταν χρωστάνε εδώ και 2,3,4 χρόνια.
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η απάντηση «αύριο», οι χορηγοί λένε «αύριο» στο σύλλογο, ο σύλλογος αύριο στον παίκτη κλπ Όλος ο κόσμος ακούει αυτά και η φήμη που υπήρχε πριν πέντε χρόνια, τώρα δεν υπάρχει. Αυτό είναι κρίμα γιατί η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, με οπαδούς που στηρίζουν την ομάδα και με καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, που όμως δεν χρησιμοποιούνται και λόγω έλλειψης χρημάτων οι ομάδες αναγκάζονται να παίζουν σε γήπεδα «γκαράζ» στο Παγκράτι, τον Ηρακλή, τον Άρη.
Ίσως η σωστότερη λύση για ένα σωματείο είναι να πει ότι για 3 χρόνια δεν θα κερδίζω, δεν θα κάνω ευρωπαϊκές πορείες, έχοντας αθλητές με μικρό μισθό με σκοπό να μηδενίσω! Και όταν συμβεί αυτό, η αναγέννηση έρχεται «χτίζοντας» γερά θεμέλια, χορηγούς που να θέλουν να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε ένα νορμάλ γήπεδο, για να δουν μια ομάδα που πληρώνεται από τα λεφτά της χορηγίας τους και δεν ξεχρεώνει τα περσινά και τα προπέρσινα. Παράλληλα, η διοικήσεις πρέπει να κάνουν συμβόλαιο με αθλητές με ποσά που να μπορεί να πληρώσει ο σύλλογος.
Ελπίζω ότι η Ελλάδα και το βόλεϊ θα βρουν τελικά την λύση, θα μηδενίσουν με την άμεση στήριξη προέδρων και χορηγών που θα σέβονται τους αθλητές και τους οπαδούς. Καλή χρονιά!».