Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

2 Ιανουαρίου 2011

Πλυτάς: Μόνη λύση η αλήθεια!

Λιγότερο από ένα μήνα θητείας, μετρά η νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη στον Παναθηναϊκό και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν έχουν μπροστά τους ένα... ολόκληρο βουνό να ανέβουν. Ο Γενικός Αρχηγός του συλλόγου και έφορος του τμήματος πόλο και βόλεϊ γυναικών, Νίκος Πλυτάς, εξιστορεί στο Sport.gr πως έφτασαν τα πράγματα σε οριακό σημείο, αλλά και τα σχέδια για την επόμενη μέρα.

Ξεκινώντας, σχετικά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο Νίκος Πλυτάς τόνισε: "Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα τέθηκε σε λάθος βάσεις εξ` αρχής. Παλιά υπήρχαν πολλά χρήματα και έγιναν πολλές υπερβολές. Πολλά άτομα μάλιστα που δεν μπορούσαν να μπουν στα μεγάλα αθλήματα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, ασχολήθηκαν με ένα άλλο άθλημα, ανεβάζοντας τα μπάτζετ και τους μισθούς σε δυσθεώρητα ύψη, που δεν ήταν συμβατά με την ελληνική πραγματικότητα και την οικονομία. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο μηδέν.


Το πρόβλημα αυτό είναι γεγονός και στον Παναθηναϊκό. Με εξαίρεση μάλιστα κάποια ερασιτεχνικά σωματεία, όπως το πόλο της Βουλιαγμένης ή της Χίου, όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι, βράζουμε στο ίδιο καζάνι".


Ερωτώμενος για τα έσοδα τα παλαιότερα χρόνια, καθώς και το αν έχει αλλάξει κάτι τώρα, απάντησε: "Παλιά όμως σε όλα τα άλλα, έτσι και στην εκάστοτε κυβέρνηση υπήρχαν λεφτά. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδινε επιχορηγήσεις, κάτι που έχει σταματήσει πια. Παλιά υπήρχαν και χορηγοί που έβαζαν χρήματα, σιγά σιγά όμως έχει "τελειώσει" και αυτό, αφού δεν υπάρχει πια κίνητρο".


"Ζημιογόνα τα κεκλεισμένων"
Αναφορικά με τις σχέσεις του Ερασιτέχνη και τις ΠΑΕ-ΚΑΕ, δήλωσε: "Από τα χρήματα αυτά παίρνουμε το 10% των διαρκείας. Το σήμα δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, αφού ανήκει στην ΠΑΕ, από κει και πέρα όμως αυτή τη στιγμή οι μπουτίκ του συλλόγου δεν επιφέρουν κέρδη, αντιθέτως είναι ζημιογόνες. Οπότε δεν μπορούμε να πάρουμε κάτι από κει.


Αυτό που θα έπρεπε ίσως να κάνουμε είναι μια επαναδιαπραγμάτευση με την ΠΑΕ, ώστε να υπάρξει και ενίσχυση του Ερασιτέχνη. Εδώ όμως έρχεται και το θέμα με τα εισιτήρια. Αν ο Παναθηναϊκός παίζει πολλές φορές κεκλεισμένων των θυρών, δεν μπορεί να υπάρξει και ενίσχυση για τον Ερασιτέχνη. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου κόπηκαν 4.500 εισιτήρια. Ο αριθμός αυτός είναι τραγικά μικρός. Και σίγουρα το πρόβλημα μεγαλώνει αν σκεφτούμε ότι στα επόμενα παιχνίδια με Αρη και Καβάλα θα είναι χωρίς οπαδούς.


Σχετικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από την πλευρά του Ερασιτέχνη, ανέφερε: "Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε χρήματα, κυρίως μέσω προσέλκυσης χορηγιών, αλλά και της καμπάνιας με τα SMS. Η λύση πάντως αυτή δεν έφερε χρήματα στον σύλλογο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό πήγε στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και όχι στον Παναθηναϊκό. Οι όποιες προσπάθειες πάντως είναι πολύ πρώιμες, αφού η νέα διοίκηση είναι πάρα πολύ πρόσφατη, μόλις ένα συμβούλιο κάναμε, για να έρθουμε σε σώμα".


"Ο Ολυμπιακός περισσότερα χρέη"
Αναφορικά με τα χρέη του συλλόγου και την βοήθεια από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο σχολίασε: "Αυτές τις μέρες θα πάρουμε τα χρήματα που έδωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τα οποία φτάνουν για να πληρωθούν όλοι οι παίκτες του βόλεϊ από έναν μισθό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα χρέη είναι τεράστια και δεν λύνονται μακροπρόθεσμα με τέτοιες λύσεις. Σε αντίθεση πάντως με τον Ολυμπιακό, με εξαίρεση την περσινή ομάδα βόλεϊ των γυναικών, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δεν χρωστάει σε παλιούς αθλητές. Στο πόλο οφείλονται μόνο τα φετινά, ενώ και η φετινή γυναικεία ομάδα βόλεϊ είναι πληρωμένη".


Μιλώντας για τις υποδομές του Παναθηναϊκού επεσήμανε: "Υποδομές και ακαδημίες υπάρχουν στον Παναθηναϊκό. Στο πόλο έχουμε από τις καλύτερες υποδομές, 2-3 παίκτες μάλιστα που είναι στο εφηβικό τμήμα συμμετέχουν και στην αντρική ομάδα. Και στο βόλεϊ γυναικών γίνεται καλή δουλειά, αφού υπάρχουν αθλήτριες που μπορούν να προσφέρουν".


Σχολιάζοντας το "μοντέλο" διοίκηση του Αρη, ο Νίκος Πλυτάς είπε: "Στον Αρη το δυναμικό είναι πολύ μικρότερο, γι` αυτό και διοικείται η ομάδα από τους οπαδούς. Αλίμονο αν φτάσει ο Παναθηναϊκός να ελέγχεται από τους οπαδούς. Στην Αρη το μπάτζετ αλλά και σαν σωματείο τα μεγέθη είναι πολύ πιο μικρά από τον Παναθηναϊκό.


Σχετικά πάντως με τους φιλάθλους που μπορεί να είναι κοντά στην ομάδα, ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς που τον παρακολουθούν και τον στηρίζουν. Είναι η μοναδική ομάδα που έχει οπαδούς παντού, όπου και να παίζει υπάρχει κόσμος που είναι Παναθηναϊκός. Αλλο όμως το να πας να δεις έναν αγώνα και άλλο να στηρίζεις έμπρακτα την ομάδα. Ρίξαμε το κόστος εγγραφής στον Ερασιτέχνη από τα 100 στα 50 και πάλι όμως ο κόσμος δεν γράφεται. Στις πρόσφατες εκλογές τα άτομα που είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν 84, αριθμός πολύ μικρός για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού".


"Κατήργησαν την πλειοψηφία"
Ερωτώμενος για το πώς έχει οδηγηθεί έως αυτό το σημείο η κατάσταση, απάντησε: "Η λύση είναι η αλήθεια. Μέχρι τώρα υπήρχαν άτομα στην διοίκηση που έδιναν φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν, γι` αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Οταν το κόστος της συμμετοχής στο Champions League για την ανδρική ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού φτάνει τα 170.000 ευρώ συνολικά, όσα για να επιβιώσει ολόκληρο το τμήμα πόλο, το να αποφασίζεις να στείλεις την ομάδα Ευρώπη, είναι λάθος.


Οταν τα συζητούσαμε αυτά πριν το καλοκαίρι 13 άτομα είχαμε πει όχι στο να κατέβει η ομάδα, κάτι που δεν έγινε όμως αφού οι κύριοι Κίτσιος και Ακριτίδης είχαν διαφορετική γνώμη. Αν δεν ήταν άλλωστε ο κ. Κίτσιος στην διοίκηση όλον αυτό τον καιρό και ήταν ο Πλυτάς για παράδειγμα ή το Ρισβάς, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Η ομάδα συμμετείχε κανονικά στην Ευρώπη, παρότι οι ψήφοι ήταν στο 13-2 κατά. Τώρα πως έγινε αυτό, πείτε μου κι εσείς. Αυτά έπρεπε να αποφασιστούν και να γίνουν το καλοκαίρι και όχι στη μέση της χρονιάς να πάω στη Γλυφάδα για να παρακαλέσω τον Καζάζη και τους παίκτες και τους λέω παραμύθια".


"Να καταλάβουν ότι... λεφτά δεν υπάρχουν"
Αναφορικά με το θέμα των παικτών, αλλά και των απροθυμία να δεχτούν να μην παίζουν στην Ευρώπη, δήλωσε: "Οταν έχεις έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και έχεις συνηθίσει κάποια πράγματα είναι δύσκολο να τα αλλάξεις όλα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει τώρα είναι να εξηγήσεις σε αυτούς τους αθλητές πως οι εποχές αυτές τελείωσαν. Υπάρχει βέβαια η φιλοδοξία, που είναι και πολύ λογική, ωστόσο αν πρακτικά δεν υπάρχουν λεφτά, τι μπορείς να κάνεις; Πρέπει απλά να το κατανοήσεις και να επιλέξεις αν συνεχίζεις ή όχι".


"Ολυμπιακός και ΕΟΠΕ... έκοψαν την Λεωφόρο"
Σχολιάζοντας την κατάσταση σε άλλους συλλόγους ανέφερε: "Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ και τον Αρη, ο Παναθηναϊκός δεν έχει δικές τους εγκαταστάσεις. Το γήπεδο στο ΟΑΚΑ νοικιάζεται, οι γυναίκες στο βόλεϊ παίζουν στο Μετς, οι άνδρες στη Γλυφάδα, το πόλο προπονείται στο Ζάππειο και παίζει στο ΟΑΚΑ, το γυναικείο μπάσκετ είναι στον Τάφο του Ινδού".


Τέλος ερωτώμενος γιατί και το γυναικείο βόλεϊ δεν παίζει στην Λεωφόρο, όπου ο κόσμος έχει δείξει ότι προτιμά, είπε: "Ο Τάφος του Ινδού κρίθηκε ακατάλληλος για το βόλεϊ. Για 60 εκατοστά στην οροφή έκριναν ακατάλληλη την Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός, που έθεσε το θέμα της ακαταλληλότητας, μαζί την ΕΟΠΕ έκριναν πως το γήπεδο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο άθλημα".






Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=83113#ixzz19uDFEJW3