Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

7 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα: Ζιλμπέρτο Σίλβα-Απ’ την φτώχεια στην καταξίωση!

Ένα απλό «να τα εκατοστήσεις» για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, μάλλον είναι λίγο. Βλέπετε, δεν μας κάνει την τιμή κάθε χρόνο ένας παίκτης με τεράστια καριέρα στην πλάτη του, που έχει κατακτήσει Μουντιάλ, που έχει παίξει στον τελικό του Champions League και που ήταν μέσα στους αρχηγούς της Βραζιλίας να έρχεται στην χώρα μας. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ο μοναδικός του είδους!
Ο «Ζιλ» βρίσκεται για τρίτη σεζόν στην Ελλάδα και έχει κερδίσει τους πάντες με το ήθος και την δεδομένη αξία του. Ένα πραγματικό κόσμημα για τα γήπεδα και φυσικά για τον Παναθηναϊκό που έχει την τύχη να τον έχει στο ρόστερ του.

Οι κριτικές που έχει δεχθεί, υπέρμετρα σκληρές. Μέχρι και… άχρηστο έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν κάτι, αλλά ο ίδιος ο έμπειρος άσος έδωσε απαντήσεις στο χορτάρι.
Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, είδε το πρώτο φως της ημέρας. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, έμαθε να σέβεται και να αγαπά τη ζωή και πάνω απ’ όλα να είναι άνθρωπος… Γι’ αυτό και ο Θεός τον προίκισε με το ταλέντο. Όχι το κλασσικό Βραζιλιάνικο ταλέντο. Αν θέλετε να δείτε τακουνάκια, σουτ με εξωτερικό φάλτσο να καρφώνονται στο γάμα της εστίας και ντρίπλες… λατινοαμερικάνικες, μάλλον έχετε καταλάβει λάθος. «Οι πάντες καταλαβαίνουν τι αξίζω όταν δεν αγωνίζομαι», είχε πει κάποτε ο Ζιλμπέρτο και σαφώς αυτή η ατάκα φωτογραφίζει ολόκληρη την καριέρα του. «Αόρατο τείχος» το παρατσούκλι που του έδωσαν στην Αγγλία, το οποίο δείχνει τι κάνει μέσα στο γήπεδο.



Με αφορμή τα 34α γενέθλια του μεγάλου Βραζιλιάνου, σας παρουσιάζουμε ισάριθμες ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα του…

1. Μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό εργατών, τη Λουτσιάνα, που απείχε έξι μίλια από τη Λαγκόα Ντα Πράτα, πόλη της Μίνας Γκέρες.

2.Ο Νιζιέρ και η Μαρία-Ιζαμπέλ Σίλβα είχαν άλλα τρία παιδιά, όλα κορίτσια. Τις Τζέιν, Τζουσκέλια και Τζοέλμα, με τον Ζιλμπέρτο πρωτότοκο...

3.Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, λόγω της γενικότερης φτώχιας, ξεκινώντας να δουλεύει από τα 14 του στις κατασκευές για να βοηθήσει στο σπίτι.

4.Έχοντας απορριφθεί προηγουμένως, στα 16 του μπήκε τελικά στις ακαδημίες της Αμέρικα Μινέιρο απ’ όπου όμως αποχώρησε μετά από πέντε μόλις μήνες.

5.Η νεφρική ανεπάρκεια της μητέρας του τον «ανάγκασε» να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να δουλέψει εκ νέου, σε εργοστάσιο γλυκών!

6.Επέστρεψε στην μεγάλη του αγάπη, συμμετέχοντας στο κύπελλο του Σάο Πάολο. Ξεχώρισε κόντρα στην Κρουζέιρο και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, όντας 19….

7.Την πρώτη του χρονιά την έβγαλε ως… κεντρικός αμυντικός. Βασικός και αναντικατάστατος πανηγύρισε με την Αμέρικα την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια».

8.Το 2000 «μετακόμισε» στην Ατλέικο Μινέιρο με το μπόνους της μεταγραφής να είναι ένας… σοβαρός τραυματισμός! Έσπασε το δεξί πόδι του και έμεινε έξω καιρό.

9.Δυο χρόνια αργότερα ήρθε το «μπαμ». Κλήθηκε στην Εθνική Βραζιλίας, με την οποία ως βασικός κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο!

10.Με την «σελεσάο» έχει κατακτήσει, επίσης, ένα Κόπα Αμέρικα το 2007 και δυο Κύπελλα Συνομοσπονδιών, το 2005 και το 2009.

11.Ο Αρσέν Βενγκέρ εντυπωσιάστηκε από τις επιδόσεις του Ζιλμπέρτο και με… συνοπτικές διαδικασίες, τον πήρε στην Άρσεναλ, το 2002.

12.Εκεί, γεύτηκε τα… πάντα. Κέρδισε Πρωτάθλημα -το 2004-, Κύπελλα -το 2003 και το 2005- αλλά και την αναγνώριση των φιλάθλων.

13.Έγινε αρχηγός των «κανονιέρηδων», ενώ κόσμος του έδωσε το παρατσούκλι «αόρατος τοίχος», λόγω της αφανούς δουλειάς του και του ότι ήταν απροσπέλαστος.

14.Δυο ήταν τα προβλήματα του στο «νησί», όπως έχει εκμυστηρευτεί. Ο καιρός και τα… αγγλικά, που ταλαιπωρήθηκε για να μάθει!

15.Στο Λονδίνο έμεινε για έξι χρόνια, μέχρι να πάρει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2008...

16. Με τα «πράσινα», ο Ζιλμπέρτο μετράει μέχρι τώρα 88 εμφανίσεις και τρία γκολ, καθώς επίσης και ένα νταμπλ, σε επίπεδο τίτλων.

17.Η σκηνή που έχει μείνει χαραγμένη σε όλους ήταν σκόραρε στις 6/12/2008 κόντρα στην Ξάνθη, στα Πηγάδια, και πανηγύρισε το γκολ κάνοντας… υπόκλιση στον κόσμο του Παναθηναϊκού!

18.Αφού πρώτα πέρασε από το… καθιερωμένο -για την Ελλάδα- στάδιο της απαξίωσης, πλέον «ειδικοί» και μη πίνουν νερό στο όνομά του…

19.Η συμβολή του στην περυσινή επιτυχία του Παναθηναϊκού σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο αποτυπώνεται και στις 27 συμμετοχές στις δυο αυτές διοργανώσεις.

20.Το συμβόλαιό του τελειώνει φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο πρόθεση και των δυο πλευρών όπως όλα δείχνουν είναι να συνεχιστεί η συνεργασία τους.

21.Τόσο στη Εθνική Βραζιλίας όσο και στον Παναθηναϊκό έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, δείγμα της αξίας αλλά και του σεβασμού προς το πρόσωπό του…

22.Όπως κάθε Βραζιλιάνος που… σέβεται τον εαυτό του, ενστερνίζεται απόλυτα το τρίπτυχο θρησκεία, οικογένεια, ποδόσφαιρο…

23.Είναι παντρεμένος με την Τζοβάνα και μαζί έχουν τρία παιδιά. Τον Τζούνιορ (8 ετών), την Ιζαμπέλα (7) και την Τζιοβάνα (3).

24.Λίγα χρόνια πριν παντρευτεί, είχε συνάψει δεσμό με το σούπερ μόντελ Σασι Πάντεζ. Μια σχέση που είχε προκαλέσει μάλιστα και… αίσθηση.

25.Όσοι τον έχουν γνωρίσει, κάνουν λόγο για έναν τζέντλεμαν εκτός γηπέδων. Πράος χαρακτήρας, ευγενικός, δύσκολα δεν θα τον συμπαθήσεις.

26.Τρώει τα πάντα, με εξαίρεση τα αυγά. Προτιμάει, πάντως, το κοτόπουλο. Και το ψάρι, μαγειρεμένο στο φούρνο με ξύλα!

27.Εκτός από το ποδόσφαιρο ο Ζιλμπέρτο λατρεύει και την μουσική. Στην Αγγλία, πήγε σε ειδική σχολή, όπου έμαθε να παίζει μαντολίνο και κιθάρα…

28.Δεν αρέσκεται στην νυχτερινή ζωή και το clubbing. Αντιθέτως, προτιμάει το διάβασμα και αγαπημένο του βιβλίο είναι το «Who Moved My Cheese».

29.Από μουσική, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει άφθονη σάμπα, ενώ και ο ίδιος φροντίζει να διασκεδάζει τους συμπαίκτες του, παίζοντας με το μαντολίνο του.

30.Σε τρεις παίκτες είχε.. λατρεία είχε όταν ήταν μικρός. Στους Ζίκο, Μπαρέζι και Ντούνγκα, οι οποίοι ήταν και τα είδωλά του.

31.Έχει… υιοθετήσει ένα γιγαντιαίο μυρμυγκοφάγο, που βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και φέρει το… όνομά του!

32.Μάλιστα, όταν αναφέρεται σε αυτόν, ο Ζιλμπέρτο συνηθίζει να τον περιγράφει ως τον «ελαφρώς πιο τριχωτό αδερφό μου»!

33.Είναι πρόεδρος του ιδρύματος «The Street League», που βρίσκεται στην Αγγλία και οργανώνει παιχνίδια για άπορους, άστεγους και γενικά ανθρώπους με προβλήματα.

34.«Για να μην χάσεις τον εαυτό σου, πρέπει να θυμάσαι από πού ξεκίνησες»,λέει το κινέζικο ρητό που έχει για απόφθεγμα του…

(theplayer)
10bet