Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

30 Σεπτεμβρίου 2010

Από τη μαγεία στην απαξίωση

Θέμα προς διερεύνηση αποτελεί η ευρωπαϊκή μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού την τελευταία επταετία.
Η ομάδα που με τους πόντους που πανάξια κατακτούσε καταξιώθηκε στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ανέβασε την Ελλάδα σε αξιοπρεπές επίπεδο στην ειδική βαθμολογία της UEFA, τα τελευταία χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραπαίει. Μάλιστα καταφέρνει, γιατί περί κατορθώματος, πρόκειται να βγάζει από την αφάνεια ομάδες σχετικά άγνωστες στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.
Η αναδρομή που επιχειρεί το ThePlayer στην ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού, αφορά τη δεκαετία που διανύουμε και όχι τις επιδόσεις του τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες κατά γενική ομολογία ήταν εντυπωσιακές. Ο κατήφορος εντοπίζεται από το 2003 και μετά και όπως είναι λογικό έχει επηρεάσει και τη βαθμολογική συγκομιδή της Ελλάδας στον ειδικό πίνακα της UEFA.





Από τη δόξα και τη καταξίωση...



Οι οιωνοί ήταν πολύ καλοί αφού το 2000 ξεκίνησε πολύ καλά για τον Παναθηναϊκό.

Τη περίοδο 2001-2002 έφτασε στον προημιτελικό του Champions League, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή πορεία περνώντας δύο φάσεις ομίλων για να φτάσει στους «8» του θεσμού όπου αποκλείστηκε σε ένα ματς θρίλερ με την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Tην είχε νικήσει 1-0 στη Λεωφόρο και στο «Καμπ Νου» άγγιξε το θαύμα, έχασε όμως με 3-1.



Την αμέσως επόμενη περίοδο 2002-2003, αγωνιζόμενος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έφτασε στους «8» του θεσμού, όπου αποκλείστηκε στην παράταση, στην έδρα του, από την μετέπειτα νικήτρια του θεσμού εκείνης της χρονιάς, Πόρτο, του Ζοσέ Μουρίνιο.





... Στον κατήφορο

2003-04 Κάπου εδώ αρχίζουν τα άσχημα: Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε από την φάση των ομίλων του Champions League όπου υπέστη δύο ήττες από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0 στην έδρα του και… 5-0 στο «Ολντ Τράφορντ», επίσης δύο ήττες από τη Στουτγκάρδη με 3-1 εντός και 2-0 εκτός και πήρε το εισιτήριο για το UEFA ελέω Ρέιντζερς από τους οποίους απέσπασε ισοπαλία 1-1 εκτός και νίκησε 3-1 εντός.
Εξίσου απογοητευτικά τα πράγματα και στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση αφού αποκλείστηκε από την Οσέρ με εντός έδρας ήττα με 1-0 και λευκή ισοπαλία στη Γαλλία.



2004-05: Σχετικά καλή χρονιά αφού ξεκίνησε στη φάση των ομίλων του Champions League με αντιπάλους Αρσεναλ, Ρόζενμποργκ και Αντερλεχτ, κατετάγη τρίτος με καλά αποτελέσματα όμως. Συνέχισε στους ομίλους του UEFA όπου αποκλείστηκε αμέσως (32) με δράστη τη Σεβίλλη την οποία νίκησε 1-0 εντός και έχασε 2-0 στην Ισπανία.



2005-06 Επιστροφή στις τραγικές εμφανίσεις: Αφού πήρε πρόκριση θρίλερ επί της Βίσλα Κρακοβίας (4-1 στην παράταση στη Λεωφόρο και ήττα 3-1 στη Πολωνία) στους ομίλους του Champions League, στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι καλύτερα να είχε αποκλειστεί! 0-0 με Μπαρτσελόνα εντός και ήττα 5-0 στο «Καμπ Νου», εντός έδρας νίκη 2-1 επί της Βέρντερ και ήττα 5-1 στη Βρέμη και δύο ήττες από την… Ουντινέζε 2-1 στο ΟΑΚΑ, 3-0 στο «Φρίουλι» και μοιραία 4η θέση στον όμιλο και ευρωπαϊκός αποκλεισμός!

2006-07: Λίγα πράγματα σε μία χρονιά που μετείχε στο UEFA, πέρασε όχι και εύκολα στους ομίλους αποκλείοντας τη Μέταλουργκ και εκεί, όπου τότε τα ματς ήταν μονά, νίκησε 2-0 τη Χάποελ, 1-0 τη Μλάντα Μπόρεσλαβ, έφερε 0-0 με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου και συνετρίβη 4-0 από τη Παρί Σεν Ζερμέν. Προκρίθηκε ωστόσο πρώτος από τον όμιλό του στους «32» όπου αποκλείστηκε από τη Λανς με 0-0 εντός έδρας και ήττα 3-1 στη Γαλλία.



2007-08 Μία από τα ίδια και αυτή τη χρονιά: Πρόκριση στους ομίλους σε βάρος της σλοβάκικης Αρτμέντια με δύο νίκες, 3-0, 2-1. Εκεί νίκησε 3-0 την Αμπερντίν, 1-0 τη Κοπεγχάγη, 2-0 τη Λοκομοτίβ Μόσχας και ηττήθηκε 2-1 από την Ατλέτικο Μαδρίτης . Προκρίθηκε και πάλι πρώτος από τον όμιλό του στους «32» όπου αποκλείστηκε από τους Ρέιντζερς με δύο ισοπαλίες.



2008-09 Πήγε να κάνει την υπέρβαση αλλά Βιγιαρεάλ, προβληματική άμυνα (!) και λίγο διαιτησία δεν το επέτρεψαν. Πέρασε τη ταλαιπωρία δύο προκριματικών αποκλείοντας με τρεις νίκες και μία ισοπαλία, Ντιναμό Τιφλίδας και Σπάρτα Πράγας για να μπει στους ομίλους του Champions League. Εκεί η χρονιά ξεκίνησε όπως η φετινή με δύο ήττες από Ιντερ και Ανόρθωση 2-0 και 3-1 αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε ως πρώτος από τον όμιλό του στους «16»! Νίκησε τους Ιταλούς 1-0 στο Μεάτσα, μια σπουδαία νίκη αφού σημειώθηκε κόντρα στον Ζοσέ Μουρίνιοο, με το ίδιο σκορ επιβλήθηκε της Ανόρθωσης στο ΟΑΚΑ, έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Βέρντερ στην οποία παραδόθηκε στη Βρέμη χάνοντας με 3-0. Εκεί η Βιγιαρεάλ με νίκη 2-1 στο ΟΑΚΑ (1-1) το σκορ στην Ισπανία έβαλε τέλος στο όνειρα για ευρωπαϊκή συνέχεια.



2009-10: Από τη κόλαση στον παράδεισο και πάλι πίσω βρέθηκαν πέρυσι οι φίλοι του Παναθηναϊκού πέρυσι λόγω της πορείας της ομάδας τους στο Europa League. Ξεκίνησε με μεγαλοπρεπέστατη «σφαλιάρα» από τη Γαλατά η οποία έφυγε με το 3-1 από το ΟΑΚΑ, αλλά στη συνέχεια φέρνοντας καλά, εντός και εκτός έδρας σκορ με Ντιναμό Βουκουρεστίου και Στουρμ Γκρατς , προκρίθηκε στους «32».

Νέα «ψυχρολουσία» εκεί αφού λίγες ημέρες μετά τη εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη με 3-2 επί της Ρόμα στο «Ολύμπικο» που έφερε την πρόκριση στους «16 »του θεσμού ήρθε η ήττα-ντροπή από τη σαφώς υποδεέστερη Σταντάρ Λιέγης! Οι Βέλγοι έφυγαν με νίκη 3-1 από το ΟΑΚΑ και με το 1-0 στη Λιέγη «σφράγισε» τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού.



Η χρονιά έκλεισε με την κατάκτηση του νταμπλ που ήταν επιτυχία όχι όμως άλλοθι για άλλη μια αναξιοποίητη ευρωπαϊκή ευκαιρία για τον άλλοτε πρέσβη του ελληνικού ποδοσφαίρου...
10bet