Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

13 Απριλίου 2010

Ο ΠΑΟ τριών τίτλων

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟΥ 1996, 2004 ΚΑΙ 2010. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΡΕΛΙ ΣΤΟΝ ΣΙΣΕ.-Ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει το 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και το 3ο στα τελευταία 14 χρόνια, με τον κάθε τίτλο από τους τρεις τελευταίους να έχει τη... δική του ιστορία.

Από την ομάδα που έφτασε στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά χρειάστηκε ένα γκολ του Μπορέλι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για να σφραγίσει τον τίτλο, ως τα γκολ του Παπαδόπουλου και τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό του σήμερα του Σισέ και του Νίνη.

Μια χρονιά όνειρο!

Η σεζόν 1995-96 έχει μείνει αξέχαστη στους φίλους του Παναθηναϊκού για την πορεία της ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα ως τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ και τον αποκλεισμό από τον Αγιαξ.

Εκείνη όμως η χρονιά ήταν συναρπαστική και όσον αφορά στην πορεία της... ομάδας στο πρωτάθλημα, καθώς οι πράσινοι έδωσαν μάχη ως το τέλος με την-καταπληκτική τότε-ΑΕΚ με το τριφύλλι να παίρνει τελικά τον τίτλο με δύο βαθμούς διαφορά (83-81, σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών).

Ουσιαστικά, ο τίτλος κρίθηκε στο εξ αναβολής ντέρμπι με την ΑΕΚ για την 27η αγωνιστική, το οποίο διεξήχθη τη Μ.Τετάρτη (10/4), λόγω των αγώνων των πρασίνων με τον Αγιαξ. Η κεφαλιά-γκολ του Μπορέλι στο 79` έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό και ουσιαστικά έκρινε και τον τίτλο υπέρ του τριφυλλιού.

Ο χαρισματικός Αργεντινός μέσος μαζί με τον «συνήθη ύποπτο» Κριστόφ Βαζέχα, που ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας εκείνη τη σεζόν με 19 γκολ, αλλά και τον Γ.Χ. Γεωργιάδη ήταν οι στυλοβάτες της ομάδας.

Αξιοι συμπαραστάτες του ήταν οι Δώνης, με το «τρένο» να κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, πετυχαίνοντας και 7 γκολ, Ο κορμός εκείνης της ομάδας ήταν οι Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Αποστολάκης, Μάρκος, Μαραγκός, Καπουράνης και φυσικά το «βουνό» Γιόζεφ Βάντσικ κάτω από τα δοκάρια. Μέλος εκείνης της ομάδας ήταν και ο νυν τεχνικός του τριφυλλιού, Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος λόγω τραυματισμών, έπαιξε σε 14 ματς στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός είχε τη 2η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 72 γκολ και την καλύτερη άμυνα μαζί με την ΑΕΚ με παθητικό 22 γκολ.

Η ομάδα του Ρότσα στηρίχτηκε όπως και στην πορεία της στην Ευρώπη σε έμπειρους παίκτες (Βάντσικ, Βαζέχα, Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Μαραγκός) αλλά και σε ποδοσφαιριστές νεότερης ηλικίας όπως οι Δώνης, Γ.Σ. Γεωργιάδης και Μπορέλι. Αξιοσημείωτη και η παρουσία των πιτσιρικάδων τότε Γκούμα και Μπασινά ( 8 συμμετοχές ο ένας, 1 ο άλλος), οι οποίοι ήταν παρόντες και στο πρωτάθλημα του 2004.

Βέλιτς, Σουμ, Εκι και Παπαδόπουλος

Το καλοκαίρι του 2003 βρήκε τον Παναθηναϊκό πληγωμένο από τον περιβόητο αγώνα της Ριζούπολης και τα όσα ακολούθησαν, με την ομάδα να αλλάζει εκ βάθρων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Αργύρης Μήτσου τοποθετήθηκε στην προεδρία, ενώ απόλυτος υπεύθυνος στο ποδοσφαιρικό τμήμα τοποθετήθηκε ο Γιάσμινκο Βέλιτς, ο οποίος έφερε ως προπονητή τον Ισραηλινό Γιτζάκ Σουμ.

Η αποτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είχε πτοήσει την ομάδα στην Ελλάδα, που στις πρώτες 10 αγωνιστικές του πρωταθλήματος είχε μόλις μια ήττα (από το Αιγάλεω) και δυο ισοπαλίες (με ΑΕΚ και Χαλκηδόνα).

Η σταθερή πορεία του Παναθηναϊκού σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν αυτό που έδωσε στους πράσινους στον τίτλο.

Οι πράσινοι έβγαλαν τη σεζόν αήττητοι στα ντέρμπι (2 ισοπαλίες με Ολυμπιακό, μια νίκη και μια ισοπαλία με την ΑΕΚ) με το πολυσυζητημένο ελέω... Δούρου ματς με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (2-2) να δίνει ουσιαστικά τον τίτλο.

Βέβαια, το πρωτάθλημα το έδωσε το εκπληκτικό ρεκόρ των 16 νικών σε 17 αγώνες (από 14/12/03 μέχρι 22/05/04) με μοναδική απώλεια την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό. Χάρη σε αυτό το ρεκόρ, η ομάδα του Σουμ ολοκλήρωσε τη σεζόν με μόλις μία ήττα, αυτήν από το Αιγάλεω.

Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός στηρίχτηκε στο σκοράρισμα του «ρούκι» Δημήτρη Παπαδόπουλου αλλά και στην άφιξη του Εκι Γκονζάλες τον Ιανουάριο πο βοήθησε με το «καλημέρα». Λιγότερο ή περισσότερο καθοριστικοί ήταν και οι Μπασινάς, Σανμαρτεάν, Βλάοβιτς, Μόρις, Χένρικσεν και φυσικά ο Ολισαντέμπε με τα καθοριστικότατα γκολ που σημείωσε ο Νιγηριανοπολωνός.

Οσον αφορά στους αριθμούς (σε πρωτάθλημα 16 ομάδων και με 30 αγωνιστικές), ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 62 γκολ (πρώτος ο Ολυμπιακός) αλλά την καλύτερη άμυνα με 18 τέρματα παθητικό.

Ο Σισέ και οι άλλοι

Η κατάκτηση του τίτλου φέτος, κακά τα ψέματα φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Τζιμπρίλ Σισέ.

Ο Γάλλος άσος δικαιολόγησε τα λεφτά και τον ντόρο που σχετίστηκαν με την απόκτηση του και με τα 23 (μέχρι στιγμής) γκολ που έχει πετύχει οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα.

Κατά τ' άλλα, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Σιμάο, Βύντρα, Λέτο, Νίνης, Λέτο και Καραγκούνης ήταν παίκτες-κλειδιά πάντως στα περισσότερα ματς, προσφέροντας και αυτοί πολύτιμη βοήθεια.

Από `κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός των Τεν Κάτε και Νιόπλια έχασε ελάχιστους βαθμούς με τους λεγόμενους «μικρούς», τόσο εντός αλλά κυρίως εκτός, και παρά την αποτυχία του στα ντέρμπι (μόλις μια νίκη με ΑΕΚ) φτάνει στην κατάκτηση του τίτλου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα στατιστικά, ο Παναθηναϊκός είναι χειρότερος επιθετικά σε σχέση με την ομάδα του 2004 στην επίθεση (τότε 62 τώρα 53), ενώ έχει καλύτερη άμυνα (17 αντί 18 το 2004).