Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

15 Ιανουαρίου 2015

Μια Ζαλγκίρις διαφορετική από τις άλλες του παρελθόντος


Το Euroleague Greece σκιαγραφεί την παρουσία της Ζαλγκίρις Κάουνας στη φετινή διοργάνωση, επί τη ευκαιρία της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό (16/1, 21:45). Τι αρέσει και τι όχι, στην ομάδα του Γκιντάρας Κράπικας.

Η λογική λέει πως κάθε λιθουανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, σκοράρει κατά ριπάς. Ή, για να είμαστε πιο σαφείς, στηρίζεται στην επιθετική της λειτουργία. Όπως κάθε κανόνας όμως, έχει μια εξαίρεση, έτσι και στη δική μας περίπτωση. Η Ζαλγκίρις Κάουνας δεν είναι μια τυπική λιθουανική ομάδα. Για την ακρίβεια, δεν είναι ακόμα μια ομάδα από τη Λιθουανία που σουτάρει αφειδώς τρίποντα και δέχεται εύκολα καλάθι.

Το σύνολο του Γκιντάρας Κράπικας ξεφεύγει από τη μέση λιθουανική αντίληψη όσον αφορά το μπάσκετ και τη δομή του, και γι αυτό ενδεχομένως να έχει τα φόντα να κάνει το κάτι παραπάνω στην Euroleague. Το απέδειξε με τα αποτελέσματά του στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και θέλει να το επιβεβαιώσει στο Top 16.

Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (16/1, 21:45) αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Ζαλγκίρις Κάουνας προκειμένου να αποδείξει τί μπορεί να κάνει και πού να φτάσει. Όπως και να έχει, αυτό που θα κάνει τη διαφορά, είναι η αμυντική συμπεριφορά τω παικτών του Γκιντάρας Κράπικας. Η στατιστική απεικόνιση της έως τώρα πορείας της Ζαλγκίρις Κάουνας το επιβεβαιώνει.

Βλέπετε, πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη άμυνα σε πόντους ανά κατοχή (0.863), πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό (πρώτος στη σχετική κατηγορία), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αναντολού Εφές. Την ίδια ώρα, οι αριθμοί της είναι ακόμα καλύτεροι, όταν η συζήτηση πηγαίνει στο σετ παιχνίδι, εκεί όπου δέχεται 0.842 πόντους ανά κατοχή.

Σε αυτό, μείζονα ρόλο παίζουν τα άσχημα ποσοστά που έχουν κατά κόρον οι αντίπαλοι των Λιθουανών. Ποσοστά που όμως δεν είναι τυχαία τόσο χαμηλά. Είναι ενδεικτικό πως στα δώδεκα παιχνίδια που έχουν παίξει μέχρι στιγμής, οι... απέναντι σουτάρουν -κατά μέσο όρο- με 26.7% πίσω από τη γραμμή των 6μ75, την ώρα που ο Παναθηναϊκός στα εντός έδρας παιχνίδια έχει ποσοστό που φτάνει στο 44.8%.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα του Γκιντάρας Κράπικας έχει κάποια ακόμη χαρακτηριστικά στο παιχνίδι της, που οφείλονται για την πολύ καλή παρουσία στη φετινή διοργάνωση. Ένα εξ αυτών είναι η γενικότερη φιλοσοφία που έχει εμφυσήσει ο έμπειρος τεχνικός, με κυριότερο χαρακτηριστικό την προσωπική άμυνα, τις περιστροφές και τη "θωράκιση" της ρακέτας. Με πρώτο και καλύτερο σε αυτή τη δουλειά τον -πρώην παίκτη του "τριφυλλιού"- Ρομπέρτας Γιαφτόκας.

Παράλληλα, στηρίζεται αρκετά στη δημιουργία και την εκτέλεση από το λόου ποστ, αφού διαθέτει παίκτες με κύρια χαρακτηριστικά τους, τη δύναμη και τα καλά τελειώματα. Όπως ο Ντάριους Σονγκάιλα, ή ο Αρτούρας Γκουτάιτις.

Από την άλλη όμως, το γεγονός πως έχει βαριά κορμιά στο "5" της δημιουργεί προβλήματα στο πίσω μέρος του παρκέ, σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορα πόδια ή αλληλοκάλυψη στην αμυντική συνεργασία δύο πακτών. Όπως αυτή στο πικ εν ρολ, εκεί όπου συνήθως ο Γκιντάρας Κράπικας επιλέγει να κρατάει μέσα στο "ζωγραφιστό" τον ψηλό του, ρισκάροντας το σουτ από μέση απόσταση -στον αντίπαλο γκαρντ. Κάτι στο οποίο όμως οι Έι Τζέι Σλότερ και Νίκος Παππάς (αλλά και ο Δημήτρης Διαμαντίδης) είναι εξαιρετικοί.

Εν κατακλείδι, για να έρθει η νίκη στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός καλείται να αφήσει κατά μέρους τις θεωρείες περί... λιθουανικού μπάσκετ από τη Ζαλγκίρις Κάουνας και να σκεφτεί πως απέναντί του έχει μια ομάδα που -ενδεχομένως- του ταιριάζει. Σε επίπεδο νοοτροπίας και προσέγγισης. Τα υπόλοιπα το βράδυ της Παρασκευής (16/1, 21:45) στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.